Guvernul a publicat proiectul de OUG pentru obligaţiunile ipotecare. Băncile se vor putea împrumuta mai ieftin

Ministerul de finanţe a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează condiţiile în care băncile pot face emisiuni de obligaţiuni ipotecare, instrumente care permit instituţiilor de credit să se finanţeze la costuri mai reduse.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 11:36
Guvernul a publicat proiectul de OUG pentru obligaţiunile ipotecare. Băncile se vor putea împrumuta mai ieftin

Guvernul a publicat, cu o întârziere de o lună, proiectul de OUG prin care este reglementată emisiunea de obligaţiuni garantate cu creanţe de către bănci. Deşi există o lege din 2006 care reglementează emisiunea de obligaţiuni ipotecare (covered bonds), bancherii spun că aceasta este deficitară, drept dovadă că nu au făcut nicio emisiune de acest tip până acum.

Obligaţiunile garantate cu creanţe reprezintă titlurile de datorie emise în baza unui portofoliu de creanţe. Altfel spus, emitentul obligaţiunilor se împrumută de la cumpărător şi garantează plata prin portofoliul de creanţe care reprezintă suportul emisiunii.

Creditele pentru investiţii imobiliare, instrumentele financiare derivate şi activele suplimentare – care urmează a fi stabilite de către BNR – pot constitui creanţele în temeiul cărora sunt emise aceste obligaţiuni.

Garanţia pe care o primeşte propriu-zis investitorul este reprezentată de fluxurile de numerar ale creditelor din cateogria celor de mai sus, pe care emitentul le-a acordat unor terţi.

Astfel, mai multe credite acordate de către o bancă unor persoane fizice, de exemplu, pot fi puse drept gaj pentru ca banca să împrumute bani din piaţă la costuri mai reduse decât în cazul obligaţiunilor negarantate.

Banca va continua să încaseze rata aferentă creditelor cu care se garantează emisiunea de obligaţiuni, în timp ce adjudecatarului obligaţiunilor îi este plătită dobânda de la momentul emisiunii.

Potrivit proiectului de OUG, valoarea portofoliului de creanţe trebuie actualizată periodic astfel încât creditele depreciate să fie înlocuite cu altele valabile, astfel încât pe întreaga durată de viaţă a portofoliului de obligaţiuni, valoarea creanţelor folosite drept garanţii să fie mai mare decât cea a emisiunilor de obligaţiuni garantate cu cel puţin 2% – deşi în prospect pot fi folosite procente mai mari.

Dacă un credit care face parte din portofoliu înregistrează o întârziere la plata ratelor mai mare de 15 zile, atunci acesta trebuie înlocuit cu altul fără întârzieri, sau trebuie aduse alte active drept garanţie. La fel se întâmplă şi în cazul creditelor care ajung la scadenţă.

Sunt eligibile pentru a fi incluse în portofoliul de creanţe acele credite pentru investiţii imobiliare în privinţa cărora raportul, calculat la data acordării fiecărui credit, dintre valoarea nominală a fiecărui credit şi valoarea de referinţă a imobilului adus în garanţie nu depăşeşte 80% pentru creditele imobiliare rezidenţiale şi 60% pentru creditele imobiliare comerciale, se arată în proiectul de OUG. De la această regulă sunt exceptate creditele acordate prin programe guvernamentale, cum este cazul celor din Prima casă.

Emitenţii au dreptul să folosească drept suport un portofoliu de creanţe pentru mai multe emisiuni de obligaţiuni, atât timp cât valorea lor este suficientă.

Banca Naţională a României, care va supraveghea această activitate a băncilor, va emite reglementări în aplicarea ordonanţei, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...