1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

MFP: ROBOR, înlocuit cu IRCC plus o marjă de maximum 2% şi pentru "Prima Casă"

Ministerul Finanţelor Publice modifică, printr-un proiect de act normativ, legislaţia specifică programelor guvernamentale cu garanţia statului, printre care şi "Prima Casă", prin care ROBOR ar urma să fie înlocuit cu IRCC, plus o marjă procentuală. Astfel, pentru programul "Prima casă", se propune înlocuirea ROBOR cu rata dobânzii IRCC, plus o marjă de maximum 2% pe an, pentru creditele în lei, se arată într-un comunicat al MFP.

03 mai, 2019 | ECONOMICA.net

De asemenea, pentru programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an.

Pentru programul "Investeşte în tine", se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an.

Potrivit MFP, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ, finanțatorii vor transmite Ministerului Finanțelor Publice și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - S.A. - I.F.N., Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maximă anuală peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului.

Pe aceeaşi temă:

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO