Mihai Boldijar, Bosch: Angajații calificați devin tot mai greu de găsit. Iar problema se acutizează de la un an la altul

Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentant al grupului german în România, a declarat într-un interviu acordat Economica.net că divizia din România continuă să se dezvolte în ciuda problemelor generate de pandemie, criza semiconductorilor, războiul din Ucraina și lipsa de personal calificat.
Robert Stan - joi, 02 iun. 2022, 21:56
Mihai Boldijar, Bosch: Angajații calificați devin tot mai greu de găsit. Iar problema se acutizează de la un an la altul

Cum a schimbat contextul politic si economic planurile Bosch pentru România in acest an?

Grupul Bosch din România a obținut o performanță foarte bună în 2021, înregistrând în vânzări consolidate de 2,4 miliarde de lei (494 milioane de euro), în creștere cu aproximativ 10% față de anul trecut și vânzările totale nete de 8,2 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) din România, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, în creștere cu 19 procente.
Bosch în România a avut un început bun în 2022, cu o ușoară creștere comparativ cu anul anterior. Altfel, planurile noastre merg înainte în toate sectoarele de activitate. Ne continuăm strategia de a investi în proiecte pentru viitor. Anul acesta, creștem în domeniul cercetării și dezvoltării, continuând extinderea Centrului de Inginerie la București, ne extindem capacitatea de producție în fabricile noastre din Cluj si Blaj, vom investi în continuare în proiecte de eficiență energetică pentru a asigura o producție sustenabilă, și ne extindem operațiunile de BPO desfășurate de Bosch Service Solutions din Timișoara. Astfel, inclusiv la nivel de recrutare avem în plan angajări în toate sectoarele de activitate și continuitatea proiectelor din educație și pentru dezvoltarea carierei. Însă, din cauza incertitudinilor considerabile generate de pandemia de coronavirus la nivel mondial și de războiul din Ucraina, compania are o prognoză rezervată în țară pentru anul 2022. Avem încă doar o idee vagă a efectelor politice și economice pe termen lung. Cu toate acestea, este clar că ne putem aștepta la alte consecințe semnificative pentru operațiunile noastre în întreaga regiune și nu numai. Ne pregătim pentru posibile scenarii și reevaluăm continuu situația foarte volatilă, astfel încât să putem lua rapid orice măsuri care devin necesare. Echipele noastre de experți sunt în contact strâns cu furnizorii, sub-furnizorii și clienții.
În plus, Bosch a fost afectată, la fel ca întreaga industrie, de lipsa generală acută a anumitor semiconductori, ca urmare a crizei unice prin care trecem. Sigur că simțim și noi efectele crizei, la fel cum o simt și clienții și furnizorii noștri. Cu toate acestea, pentru a gestiona cu succes și depăși acest blocaj al pieței, depunem toate eforturile necesare pentru a identifica și oferi cele mai bune soluții și pentru a servi în manieră echitabilă toți clienți companiei. Echilibrăm comenzile și suntem foarte atenți la graficele de livrare, astfel încât produsele noastre să poată ajunge la cât mai mulți clienți pentru a evita eventuale blocaje ale industriei. Mai mult, am implementat un grup de lucru care să gestioneze acest subiect.

Care sunt principalele obiective ale Bosch în România, pentru anul 2022?

România este de o importanță strategică pentru Grupul Bosch, iar angajamentul nostru față de piața locală rămâne la fel de puternic ca până acum. În ceea ce privește activitatea de cercetare și dezvoltare, anul acesta continuăm extinderea Centrului de Inginerie Bosch la București. Avem peste 400 roluri deschise în cadrul centrului de inginerie, în domeniul mobilității automatizate, electrice și conectate. Am adăugat cărămizi importante anul trecut și în direcția producției sustenabile, cu inaugurarea celei de-a treia hale la Jucu, dedicată soluțiilor de mobilitate, o investiție de aproximativ 55 de milioane de euro. Anul acesta mărim capacitatea halei, prin adăugarea unei noi linii de producție.
De asemenea, anul trecut am extins proiectele noastre locale de eficiență energetică. În 2021, fabrica din Blaj a devenit prima locație Bosch din România care a instalat panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor sale, în urma unei investiții de peste 200.000 de euro. Energia generată este echivalentul consumului de energie pentru aproape 200 de gospodării medii. În plus, fabrica Bosch din Cluj a început instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul halelor sale de producție, la sfârșitul anului trecut. Media anuală a energiei verzi generate de acest sistem este de 8,252 MWh și acoperă consumul anual de energie pentru aproximativ 4.000 de gospodării. Investiția totală se ridică la peste 5 milioane de euro, iar proiectul se numără printre cele mai mari din țară, având în vedere puterea instalată pe acoperiș.
Electromobilitatea este, de asemenea, una dintre principalele noastre direcții de creștere. Anul trecut am instalat 19 stații de încărcare pentru mașinile electrice ale angajaților noștri și dorim să ducem mai departe acest proiect.
În plus, ne îndreptăm atenția către proiectele de digitalizare – lucrăm deja cu soluții din industria 4.0. Unitățile de producție din România utilizează soluții de Realitate Mixtă, care combină lumea reală cu realitatea virtuală, cum ar fi ochelarii inteligenți care permit utilizatorului să vadă și să interacționeze cu o linie de producție de la distanță. În plus, Bosch a introdus roboți autonomi și automatizați în fabrica din Cluj pentru livrarea de materii prime și unelte către liniile de producție, pentru a optimiza costurile și timpul de livrare.
De asemenea, ne extindem segmentele de business în cadrul Bosch Service Solutions din Timisoara, prin adăugarea unui hub global de achiziții în cadrul diviziei Global Services (GS), unde lucrează în prezent peste 70 de specialiști.
Considerăm investiția în educație asul nostru din mânecă, dar și o resursă necesară pentru piața de muncă. Avem parteneriate de încredere cu universități și licee de profil din comunitățile unde avem operațiuni. De aceea, în 2022 vom continua principalele programe, cum este cel al Școlii Duale Bosch din Cluj și Blaj, unde am instruit peste 500 de elevi și am investit peste 6 milioane de euro doar în Centrul de training de la Jucu. În 2022 mărim numărul de elevi admiși în sistemul de învățământ dual la 125.
Bosch continuă parteneriatul pe termen lung cu cele mai importante universități din România. Centrul de Inginerie din Cluj derulează trei programe de masterat și mai multe cursuri academice, în colaborare cu universități locale de renume, precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai. Dintre programele de perfecționare pentru tinerii absolvenți, menționăm Academiile Bosch dezvoltate de locațiile din Timișoara și Blaj.

Cum estimați că va evolua numărul de angajați din România în anul 2022?

Numărul angajaților din cele cinci locații Bosch din România a fost de aproximativ 8.800 la 31 decembrie 2021, în creștere cu 7,7 procente față de anul precedent. Estimam că acest număr va crește și în acest an, partea de recrutare rămâne o componentă importantă în dezvoltarea și consolidarea activității noastre în România. Planificăm creșteri ale numărul de angajați în special în activități de cercetare și dezvoltare, în operațiunile de producție, dar și în Centrul de Servicii din Timișoara. Doar în Centrul de Inginerie, avem anul acesta peste 400 de poziții deschise în inginerie de software și hardware în domeniul mobilității automatizate, electrice și conectate.

Dar nu vi se pare ciudat că avem un număr mare de șomeri în același timp cu o criză de angajați?

Da. Oamenii trebuie să înțeleagă că între a sta acasă pe o sumă mică de bani plătită ca indemnizație de șomaj și a munci pentru a primi un salariu nu există termen de comparație. La noi, de exemplu, angajații au transportul asigurat, are masa asigurată, obține un pachet salarial și alte beneficii care includ servicii medicale, grădiniță pentru copii, etc. Pentru mine e greu de înțeles de ce preferă să stea acasă. Cred că trebuie făcută o campanie de conștientizare a avantajelor oferite de calitatea de angajat. Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă să aibă asigurările plătite, să știe că pot ieși la pensie liniștiți. Unii, probabil, nu înțeleg ce probleme îi așteaptă pentru că nu participă la fondul de pensii. Cum spuneam, o campanie susținută de autoritățile centrale, de cele locale și, desigur, de companii, cred că este foarte necesară.

Am văzut că sunteți în Top 10 al topului angajatorilor. Pot companiile să îndeplinească cerințele de astăzi ale angajaților?

Cu vreo doi ani de zile în urmă, înainte de pandemie, ideea ca angajații să lucreze de acasă părea o utopie. Acum e realitate. Înțelegând că mulți vor un program mai lejer, noi am început încă înainte de pandemie să folosim u program de lucru care includea lunar cinci zile de activitate de acasă. Pandemia ne-a forțat să ne adaptăm, iar zonele în care nu se impunea prezența fizică la locul de muncă au lucrat total de acasă. Și am văzut că productivitatea nu scade. Mai mult, am reușit să menținem echipa unită, motivată și completă. Acum continuăm într-un sistem hibrid. Cei care lucrează în producție, sigur, trebuie să meargă la locul de muncă pentru că acolo n-ai ce face.

Care sunt provocările pe care trebuie să le depășească un grup precum Bosch în această perioadă?

Nimeni nu s-a gândit că evenimentele prin care trecem ar putea fi posibile. Astfel de perturbări ale piețelor nu sunt existente în nici-un fel de tratat de management. În acest context, managerii marilor companii s-au văzut în postura de a naviga cu un transatlantic cu peste 2.000 de angajați prin niște ape tulburate de criza semiconductorilor, pandemie și ceea ce a început pe 24 februarie în această parte a lumii. În cazul Bosch trebuie să facem față tuturor acestor vicisitudini pentru că trebuie să ne continuăm drumul început acum peste 130 de ani.
De parcă nu era suficient, toate acestea au prins industria auto într-o perioadă de tranziție de la motoarele cu ardere internă la aventura electrificării, conextivității și digitalizării. Și acestă furtună perfectă a adus după sine și o escaladare a prețurilor materiilor prime și energiei. Să mai adaug și necesitatea reconversiei profesionale a angajaților care au lucrat în industrie, dar în zone asupra cărora acum se lasă, ușor, apusul? E vorba de oameni experimentați, care vor să muncească. Nu-i poți lăsa. Trebuie să le asiguri o reconversie profesională. Noi, la nivel de grup, avem în acest an 2.700 de persoane pe care le convertim.

Care sunt realizările grupului Bosch în ultima perioadă?

Acum suntem concentrați pe sustenabilitatea proceselor de producție. Pe reducerea amprentei de CO2, proces demarat cu ani în urmă. Anul trecut am investit peste cinci milioane de euro în panouri fotovoltaice și continuăm cu acest proces în 2022. Avem și un proiect de reintroducere în circuit a apei calde rezultate din procesul de producție. Monitorizăm în timp real consumul de energie pentru a descoperi rapid eventualele pierderi. Am schimbat corpurile de iluminat cu LED-uri. Reînnoim flota de mașini a companiei cu vehicule plug-in hybrid sau hybrid. Am montat la toate facilitățile noastre stații de încărcare. Ei bine, toate cele enumerate mai sus aduc reduceri ale consumului de energie. E costisitor, dar benefic. Ca idee, cu panourile montate de noi pot fi alimentate peste 4.000 de gospodării. Și, am uitat să menționez că la nivel de grup s-a luat decizia să investim în pompe de căldură.

Entitățile din România au furnizori în Ucraina sau Rusia?

Noi, în România, nu avem o expunere pe aceste piețe. Evident că există implicații și situații la nivel de grup. Avem vreo 350 de colegi în Ucraina și de vreo zece ori mai mulți în Rusia. Gestionarea acestei situații nu e ușoară pentru că există responsabilitate față de acești angajați. Ei trebuie susținuți.

Ați oprit producția în România, temporar, din cauza pandemiei. Dar din cauza lipsei de semiconductori nu ați fost nevoiți să stopați activitatea?

Nu. Am oprit uzinele doar din cauza pandemiei. Ulterior nu am mai avut opriri ale lucrului. Cei care monitorizează eventualele probleme la nivel de grup și-au făcut bine treaba și, în plus, investițiile făcute în uzine de semiconductori și-au arătat roadele. E drept că s-a produs la o capacitate mai redusă.

Bosch e una dintre primele companii care produc semiconductori în Europa. Dar asta nu înseamnă costuri mai mari care se vor regăsi în preț?

Bosch a fost prima companie care a avut viziunea de a face o unitate proprie de producție a semiconductorilor în Germania. Ne place să deschidem drumuri și nu pot să nu admir asta la cei din conducerea companiei. Creșterea de prețuri se poate întâmpla din multe cauze. Poate exista o creștere de prețuri inclusiv pentru materia primă din Asia. Dar problema principală rămâne acum disponibilitatea semiconductorilor, nu costul acestora.

În acest context, ce planuri aveți în viitorul apropiat?

În 2022 continuăm cu investițiile în sustenabilitatea producției, în limitarea amprentei de CO2, în crearea surselor de energie proprii astfel încât să ne reducem dependența de sistem. Apoi, vrem să dezvoltăm centrul de inginerie din Cluj cu extensia sa de la București. Avem planuri de dezvoltare în cam toate direcțiile, dar trebuie să vedem și evoluțiile cu care avem de-a face pe piață.

Grupul Bosch este prezent în România de 28 de ani. Pe lângă centrul de cercetare și dezvoltare din Cluj, cu extensie și la București, și unitățile sale de producție pentru soluții de mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timișoara. În București, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluții de mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

Cum estimați că vor evolua vânzările din România în următoarea perioadă?

Începutul acestui an a fost unul pozitiv pentru operațiunile noastre în România, cu o ușoară creștere comparativ cu anul anterior. Astfel, intenționăm să ne consolidăm poziția strategică în special în domeniul activităților de cercetare și dezvoltare, serviciilor și producției sustenabile. Însă menținem o atitudine prudentă, date fiind incertitudinile pe care le generează pandemia la nivel mondial și noul context geopolitic, dar și creșterile costurilor pentru energie, materii prime și logistică.

Creșterea inflației si perspectivele economice proaste credeți că vor influenta comportamentul de consum al romanilor? Dacă da, în ce fel?

Cu siguranță, orice schimbare la nivel economic are efecte asupra comportamentului de consum. Iar în ultimii ani, acesta a fost destul de greu încercat, după o perioadă de pandemie și un context economico-sanitar și social fără precedent, în care oamenii au fost nevoiți să își regândească prioritățile în cele mai mici detalii. Creșterea inflației vine pentru români cu o presiune în plus: aceea a unui război la graniță, ceea ce inevitabil pune pe masă analiza fiecărei decizii și din perspectiva siguranței. Creșterea prețurilor, facturile mai mari la utilități, condițiile de creditare mai dure, scumpiri pe piața imobiliară, toate acestea determină consumatorii să fie mai atenți la modul în care își gestionează bugetul personal și la ce achiziții aleg să facă.

Noile condiții economice au determinat si o schimbare în strategia Bosch?

În ceea ce privește contextul geopolitic din Europa, avem, încă, doar o idee vagă asupra efectelor politice și economice pe termen lung și la ce consecințe ne putem aștepta în întreaga regiune și nu numai. Sustenabilitatea rămâne constanța direcției noastre. Poziția de lider în tehnologie și servicii, necesită un efort constant și de durată pentru avea un impact pozitiv și rezultate pe măsură pe termen lung.
La ordinea de zi, ne pregătim pentru posibile scenarii și reevaluăm continuu situația aceasta foarte instabilă, astfel încât să putem lua rapid orice măsuri care devin necesare. Echipele noastre internaționale de experți sunt în legătură permanentă cu furnizorii, sub-furnizorii și clienții.
Strategia noastră pentru România nu a suferit schimbări și vom urma planurile deja stabilite și implementarea proiectelor demarate deja.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...