Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat din închisoare. Decizia este definitivă

Tribunalul Bucureşti a decis vineri eliberarea condiţionată din închisoare a fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc, care avea de executat 4 ani şi 6 luni închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de deturnare de fonduri în valoare de 2,7 milioane euro, anunţă Agerpres. Acesta a executat doar nouă luni din pedeapsa primită.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 17:24
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat din închisoare. Decizia este definitivă

Iniţial, pe 5 iunie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins lui Necolaiciuc cererea de eliberare condiţionată, însă Tribunalul Bucureşti i-a admis vineri contestaţia.

Decizia este definitivă, iar Mihai Necolaiciuc va fi eliberat din Penitenciarul Rahova.

În octombrie 2014, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Din această pedeapsă a fost scăzută perioada petrecută de Necolaiciuc în arest preventiv, respectiv 17 iunie 2009 – 18 octombrie 2011, astfel încât fostul director al CFR a stat doar 9 luni în închisoare.

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CFR, a fost condamnată definitiv la trei ani închisoare cu executare.

Tot atunci, instanţa i-a obligat pe Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC CNCF – CFR SA suma de 8.459.972 lei către Ministerul Transporturilor.

Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru au fost trimişi în judecată de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea ‘Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor’, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

‘În ceea ce priveşte CN CFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei’, arăta DNA.

În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CN CFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

‘Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale, fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende, etc.’, explicau procurorii.

Mihai Necolaiciuc mai este trimis în judecată în alte trei dosare penale.

În unul dintre aceste dosare, el a fost condamnat pe 3 iunie 2015 la zece ani închisoare pentru abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă. 

Te-ar mai putea interesa și
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută și s-a desfășurat fără incidente. ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...