UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România

Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), al cărui portofoliu de proprietăți imobiliare depășește 11 miliarde de euro, a făcut acționarilor Immofinanz AG o ofertă de preluare. La 3 decembrie, CPIPG deținea, direct și indirect, 21,4% din Immofinanz.
Andrada Ghira - lun, 06 dec. 2021, 12:28
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România

UPDATE 14.05  S Immo, care este al doilea cel mai mare acționar al Immofinanz, a anunțat astăzi, 6 decembrie, că face o ofertă parțială pentru preluarea a 10% din acțiunile Immofinanz. Prin această mișcare, S Immo vrea să cumpere 10% din acțiunile Immofinanz la un preț de 23 de euro, față de cel de 21,2 euro oferit CPI Property Group. „Prețul pe acțiune oferit de CPI pentru controlul Immofinanz nu este adecvat. Noi, ca acționar important, nu vom lua în considerare această ofertă. Pe fondul achiziției unei participații importante din Immofinanz de către CPI, extinderea pachetului nostru de la 14,2% în Immofinanz este pentru moment cea mai bună modalitate de a spori și proteja valoarea S Immo și a acțiunilor sale”, spune Bruno Ettenauer, CEO S Immo.

CPIPG a anunțat o ofertă anticipată de preluare a tuturor acțiunilor pe care nu deține din dezvoltatorul Immofinanz AG, care în România are un portofoliu de 800 de milioane de euro. Grupul ceh, deținut de miliardarul Radovan Vitek, oferă acționarilor 21,2 euro în numerar pentru fiecare acțiune. Immofinanz aeste unul dintre cei mai mari jucători din Europa Centrală, listat la Bursa de la Viena și cu un portofoliu de proprietăți imobiliare de 5 miliarde de euro în țări în care CPIPG are o prezență puternică, precum Germania, Republica Cehă, Polonia și Ungaria. În oferta de preluare, investitorii cehi menționează că eșecul fuziunii Immofinanz cu S Immo din vara acestui an i-a determinat să considere o posibilă investiție în Immofinanz.

Recent, CPIPG a anunțat că este cel mai mare acționar al Immofinanz cu o participație de 21,4%. Participația a fost cumpărată din piață, de la Mountfort Investments S.à r.l. (“Mountfort”) și așteaptă undă verde de la organismul pentru concurență pentru achiziția unei participații de 10,6% de la RPPK Immo GmbH, companie deținută de slovacul Peter Korbačka, co-fondator al grupului imobiliar J&T Real Estate.

În total, CPIPG urmează să dețină cel puțin 32% din Immofinanz.

Achiziția de acțiuni Immofinanz a miliardarului Vitek a început în primăvara acestui an, atunci când prin Mountfort Investments, fiul acestuia, Patrick Vitek (23 ani) a cumpărat o participație de 8,38% de la miliardarul ceh Tomáš Krsek.

„În ciuda eforturilor unei echipe de management de înaltă calitate, luarea deciziilor strategice la Immofinanz a fost aproape paralizată de lipsa de conducere a acționarilor și a mesajelor amestecate despre viitor. Cu implicarea activă a CPIPG știm că Immofinanz poate realiza mult mai mult ca companie”, spune Martin Němeček, CEO-ul CPIPG. Finalizarea preluării este așteptată pentru cel de-al doilea trimestru din 2022.

CPIPG își va finanța achiziția prin majorarea de capital de 550 de milioane de euro, din vânzarea de unor proiecte de peste un miliard de euro și printr-un credit de 2,5 miliarde de euro, semnat pe 30 noiembrie cu un consorțiu de bănci: Banco Santander, Credit Suisse, Erste Group Bank, Goldman Sachs Bank, HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale / Komerční Banka și UniCredit Bank.

Vitek a cumpărat și 10% din S Immo

Din motive istorice, S Immo deține 14,2% din Immofinanz în timp ce Immofinanz deține 26,5% din S Immo, fiind și cel mai mare acționar. CPIPG vede această situație ineficientă cu activitatea de real estate. Managementul celor două companii au încercat timp de mai mulți ani să găsească o soluție, fie de vânzare, fie de fuziune, dar fără niciun rezultat. Pe 3 decembrie, chiar atunci când Immofinanz primea oferta de preluare de la CPIPG, cehii au cumpărat și 10,8% din S Immo, devenind astfel al doilea cel mai mare acționar și nu exlude vânzarea sau o potențială fuziune cu Immofianz.

CPI Property Group deține 30% din Globalworth

CPI Property Group, împreună cu Aroundtown, au ajuns să dețintă 60,6% din Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România. Cele două companii au vrut să preia integral Globalworth și au oferit acționarilor aproape 750 de milioane de euro pentru acțiuni. Comitetul independent al Globalworth și-a sfătuit acționarii să nu ia nicio măsură, spunând că prețul oferit de cele două companii nu reflectă adevărata valoare a Globalworth, iar al doilea cel mai mare acționar, sud-africanii de la Growthpoint, au respins oferta CPI și Aroundtown. 

Radovan Vitek (50 ani) are o avere estimată de Forbes la 4,6 miliarde de euro și a început să-și construiască imperiul în perioada privatizărilor din Slovacia, de la începutul anilor ’90. În 1997 s-a mutat în Cehia, unde a cumpărat o proprietate pe care a transformat-o într-un hotel de lux.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...