Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi banii de la administratorul fondului privat?

Sumele deținute de cei 7,85 milioane de români care cotizează obligatoriu la fondurile private de pensii pilon II au scăzut în prima parte a acestui an, mai ales din cauza efectelor războiului din Ucraina. Dar există un nivel sub care activul net nu se poate duce, potrivit legii?
Ion Dobreanu - mie, 29 iun. 2022, 22:08
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi banii de la administratorul fondului privat?

Românii au mai puțini bani în conturile de pensie privată, deși cotizația lor a crescut în primele luni din 2022, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dezvoltate de Economica într-o amplă analiză.   Activul mediu net, a scăzut cu 0,4% în primul trimestru din 2022 față de ultimul trimestru din 2021, până la 11.537 de lei, aceasta fiind prima scădere trimestru la trimestru înregistrată în istoria de 14 ani a sistemului.  Așa cum Economica a anunțat, în primele trei luni din acest an, toți administratorii au înregistrat randamente negative, cu o medie a scăderilor de circa 7%, fapt care a făcut ca la finalul lui martie 2022 românii să aibă mai puțini bani în conturile de pensii decât aveau la finalul anului 2021.

Deși  plusul adus de administratori în cei 14 ani de la lansarea sistemului este încă unul substanțial, cu siguranță mulți dintre români se întreabă până unde pot merge scăderile.

Există posbilitatea să pierdem tot ce am strâns în contul de pensie privată? Din fericire, legea este clară în acest sens: contribuția este garantată, adică în cel mai rău caz veți încasa sumele cotizate din care se scad taxele și impozitele. Este o situație de nedorit, având în vedere că, fără un randament, banii se devalorizează substanțial în timp, însă este totuși o garanție. Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.

Dacă activul scade sub acest nivel, administratorul este obligat să aducă diferența până la suma minimă garantată. Acesta este și scopul provizioanelor pe care autoritățile le impun administratorilor. Chiar și dacă administratorul nu are capacitatea de a acoperi diferențele, contribuția este garantată prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private.

Peste 50.000 de oameni au încasat deja pensia privată. Ce taxe și impozite trebuie să plătești dacă ajungi și tu în această situație?

De la începutul sistemului, în 2008, până la finalul lui 2021, peste 50.000 de oameni încasaseră deja pensia privată, aproape toți după anul 2016.  Suma totală plătită de administratori a fost de 660 de milioane de lei. 

În prima parte din 2022, arată datele ASF, alți 5.700 de oameni au beneficiat de plata activului net, majoritatea în baza împlinirii vârstei de pensionare. Este cel mai mare nivel trimestrial de până acum, însă numărul celor care vor încasa pensia va crește substanțial de la an până va atinge vârful, în jurul anului 2035. Pensia poate fi încasată în trei situații: împlinirea vârstei de pensionare, invaliditate, deces (caz în care încasează banii moștenitorii). Există două modalități de a lua banii, adică fie integral fie în tranșe, pe perioade de până la cinci ani.

Peste 80% dintre cei care au încasat pensia până acum au optat pentru plata integrală. Ce se știe mai puțin este ce impozite, taxe și contribuții trebuie plătite după încasarea activului. Este vorba despre impozitul pe venit de 10% și de contribuțiile de 10%. Dacă pensia se încasează lunar ea vine cu o deductibilitate de până la 2000 de lei. Administratorul își ia comisioanele pe perioada de contributivitate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana......
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august ...
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul britanic al Apărării
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul ...
Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra ...
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
Partidul Social Democrat a transmis, vineri, că susţine "total" acţiunea ministrului Sănătăţii care "a înjumătăţit" ...