Ministerul Economiei a primit mai multe oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim

Ministerul Economiei a primit mai multe oferte neangajante pentru preluarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, unele dintre ele din partea unor companii care s-au interesat de-a lungul timpului de privatizarea societăţii, dar şi din partea unor investitori noi, a declarat, joi, ministrul de resort, Alexandru Petrescu.
Economica.net - joi, 26 ian. 2017, 11:37
Ministerul Economiei a primit mai multe oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim

„Data-limită de depunere a ofertelor neangajante a fost vineri (20 ianuarie 2017 – n. r.), ora 18:00. Vom reveni din partea ministerului cu un comunicat pe tema aceasta”, a spus Petrescu, refuzând să precizeze numele investitorilor interesaţi.

„Sunt unii mai vechi, tradiţionali, interesaţi, alţii mai noi, unii europeni”, a adăugat ministrul.

El a subliniat că Oltchim poate deveni un jucător de talie regională pe piaţa pe care activează.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce mă interesează pe mine, pentru că au fost diferite speculaţii în presă vizavi de privatizarea pe bucăţi sau într-un mod unitar, pe mine mă interesează un lucru: având în vedere stadiul avansat în care am preluat procedura, mă interesează ca această companie să rămână, din punct de vedere structural, de funcţionare, unitară, mă interesează omogenitatea ei şi mă interesează să fie deservite interesele comunităţii locale prin rezultatul privatizării. Mă interesează, evident, şi binele celor care astăzi lucrează pentru Oltchim. Mă interesează ca acest centru de experienţă şi acest nucleu de specialişti să fie dus mai departe. Cred că la nivel de regiune Oltchim poate juca un rol important. Sunt furnizori în competiţie cu Oltchim, atât în Polonia, cât şi în Germania. Cred că Oltchim se poate impune”, a susţinut Petrescu, în cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Potrivit acestuia, perioada insolvenţei a arătat că această companie poate fi profitabilă.

„Să vedem dacă acest operator, care va fi el, va putea să ducă Oltchim într-o zonă de creştere, nu doar într-o zonă speculativă la nivel regional (…) Trebuie să înţelegem care este viziunea integrată a unui potenţial cumpărător”, a continuat Petrescu.

Şeful de la Economie a precizat că va încuraja companiile româneşti, precum Transelectrica şi Transgaz, din portofoliul ministerului pe care îl reprezintă, să depăşească graniţele României.

„Este un handicap că societăţile de stat au rămas în perimetrul românesc. Există în acest moment oportunităţi în zona regională, ele se evaluează la nivelul Consiliului de Administraţie al fiecărei companii, dar ele vor găsi în mine un catalizator pentru intenţiile de a face un pas efectiv”, a mai arătat Petrescu.

Singura companie care a anunţat până acum că a depus o ofertă pentru Oltchim este firma Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...