Ministerul Justiţiei recunoaşte că nu mai are bani pentru avocaţii din oficiu şi aşteaptă rectificarea. Datoriile sunt de 690.000 de euro

Ministerul Justiţiei a răspuns Uniunii Naţionale a Barourilor din România după ce instituţia s-a plâns că nu a primit banii necesari plăţii onorariilor avocaţilor din oficiu. Ministerul nu are cei 690.000 de euro să plătească şi aşteaptă rectificarea bugetară pentru a primi aceşti bani de la Ministerul de Finanţe. Au primit de la Ministerul Finanţelor mai puţini bani decât era necesar încă de la începutul anului, prin Legea bugetului de stat pe 2018.
Economica.net - vin, 23 nov. 2018, 13:22
Ministerul Justiţiei recunoaşte că nu mai are bani pentru avocaţii din oficiu şi aşteaptă rectificarea. Datoriile sunt de 690.000 de euro

Ministerul Justiţiei confirmă ce a scris ECONOMICA.NET aici şi aici, în legătură cu faptul că nu are fonduri suficiente pentru a plăti cei aproximativ 6.000 de avocaţi din oficiu înscrişi în Registrul de asistență judiciară al Barourilor. Într-un răspuns oficial acordat UNBR, Ministerul susţine că aşteaptă rectifcarea bugetară de astăzi pentru a putea plăti cei 690.000 de euro restanţi şi că situaţia se datorează faptului că a primit încă de la începutul anului mai puţini bani decât a estimat că este necesar. 

„După aprobarea actului normativ cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară pe anul 2018, ca urmare a solicitărilor transmise de Ministerul Justiţiei şi însuşite de către Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei va suplimenta bugetul instanţelor judecătoreşti în limita sumelor alocate cu această destinaţie în vederea efectuării plăţii onorariilor cuvenite avocaţilor, rectificarea bugetară fiind pe ordinea de zi a Guvernului, astăzi, 23.11.2018”, se meníonează în documentul citat.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiţiei a plătit deja UNBR în contul onorariilor avocaţilor din oficiu suma de peste 8 milioane de euro, „asigurând plata integrală a onorariilor pentru perioada ianuarie-august 2018, precum şi plata parţială a norariilor aferente lunii septembrie pentru prestaţiile aferente lunii septembrie”. Mai sunt însă restanţe în valoare de 690.000 de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă la UNBR în luna octombrie pentru plata onorariilor aferente lunii septembrie. Aceasta în condiţiile în care, în octombrie, instanţele judecătoreşti au solicitat pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018 suma de 3,45 milioane de lei (736.000 de euro), din care Ministerul Justiţiei a achitat doar 215.000 de lei.

Bani mai puţini de la începutul anului. Zero lei la rectificare

Se putea anticipa însă, încă de la începutul anului, faptul că MJ va rămâne fără bani pentru plata onorariilor, având în vedere că, prin Legea bugetului de stat pe 2018 s-au alocat din start cu aproximativ 2,2 milioane de euro mai puţin decât a solicitat Ministerul de resort.  

„Ministerul Justiíei a solicitat (în data de 21.11.2017 n.red) Ministerului Finanţelor un necesar estimat de credite bugetare în sumă de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară acordată din oficiu,acordarea ajutorului public judiciar, în baza fundamentării transise de către instanţele judecătoreşti. Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 în bugetul pe anul 2018 au fost aprobate credite bugetare în sumă de 37.943.000 lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară acordată din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar”, se mai arată în răspunsul MJ.

Mai mult, potrivit MJ, instituţia a solicitat în luna iunie Ministerului de Finanţe, cu ocazia primei rectificări bugetare a acestui an, o suplimentare a fondurilor de 28 de milioane de lei (5,9 milioane de euro) „precizând că sumele aprobate pentru anul 2018 nu asigură fondurile necesare pentru achitarea contravalorii onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară,cheltuielilor judiciare avansate de stat şi onorariilor cuvenite avocaţilor. Pentru plata onorariilor avocaţilor nu a primit însă niciun leu. Aşadar, în octombrie, a solicitat din nou printr-o adresă, cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare a anului, suma de 12,4 milioane de lei (2,6 milioane de euro) pentru achitarea contravalorii onorariilor.

Ministerului Justiţiei a primit astăzi, la rectificare, 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal.

Amintim că mai multe barouri din ţară s-au plâns că nu au fondurile suficiente pentru a-şi plăti avocaţii din oficiu, unii dintre ei având de încasat inclusiv pentru luna august.

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis vineri o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile să se conecteze la Internet, ca urmare a unui proces legat de......
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Factorii de decizie din Uniunea Europeană au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, ...