Ministerul Muncii a introdus în COR două noi ocupații pentru relația cu investitorii de pe bursă

Companiile membre ale Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România (ARIR) au declarat prin intermediul unui comunicat că găsesc foarte bună decizia Ministerului Muncii și Protecției Sociale privind introducerea în COR (Clasificatorul Ocupațiilor din România) a două noi ocupații: specialist pentru relația cu investitorii și director pentru relația cu investitorii. Ministerul a introdus în COR aceste două ocupații la solicitarea investitorilor de pe bursă, care au întreprins demersuri încă de anul trecut pentru recunoașterea celor două meserii.
Economica.net - vin, 04 dec. 2020, 14:07
Ministerul Muncii a introdus în COR două noi ocupații pentru relația cu investitorii de pe bursă

”Felicităm ARIR pentru această inițiativă și salutăm decizia Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a introduce aceste două ocupații în COR. Această decizie reprezintă o recunoaștere a importanței acestei funcții pentru companiile listate la Bursa de Valori București și, implicit pentru piața de capital și reprezintă un semnal pozitiv al autorităților care doresc să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri din România. Avem nevoie de profesioniști în acest domeniu și prin crearea cadrului legal adecvat este încurajată atragerea și pregătirea specialiștilor în acest domeniu, ceea ce reprezintă alinierea cu cele mai bune practici la nivel internațional, cu plasarea României pe radarul investitorilor globali și atragerea de capital, aducând astfel noi oportunități și beneficii economiei românești”, a declarat Marian Năstase, președinte Consiliului de Administrație al ALRO S.A.

“Ca urmare a evoluției societății românești și a apariției legislației referitoare la piața de capital din România, necesitatea existenței activității de relația cu investitorii a devenit imperios necesară. In condițiile acestea, inițiativa ARIR de a introduce profesiile de specialist pentru relația cu investitorii, respectiv director pentru relația cu investitorii în Clasificatorul Ocupațiilor din România (COR), nu poate fi decât salutară. Avizul favorabil al Ministerului Muncii cu privire la această inițiativă ne bucură și rezolvă practic această problemă cu care s-au confruntat multe din companiile românești”, a spus si Liviu Vătavu, director executiv Direcția Resurse Umane și Juridic, Antibiotice S.A.

Acest demers a fost posibil cu susținerea Autorității de Supraveghere Financiară, a Bursei de Valori București, ALRO, Antibiotice, Biofarm, Franklin Templeton Management – suc. București, OMV Petrom, TeraPlast și a altor membri ARIR.
Necesitatea introducerii profesiei de specialist în relația cu investitorii a devenit mai importantă odată cu promovarea României în categoria piețelor de capital emergente în septembrie 2020 de către agenția internațională de evaluare FTSE Russell, de la categoria piețelor de frontieră.

Astfel, piața de capital din România a trecut într-o nouă etapă de dezvoltare întrucât această promovarea înseamnă o recunoaștere internațională a progresului și arată atractivitatea pieței locale pentru investitorii internaționali. Prin urmare, relația cu investitorii capătă un rol esențial în acest proces pentru că atenția investitorilor instituționali sofisticați se va îndrepta mai mult către companiile cu o guvernanță corporativă bună și capabilității recunoscute în aria de relații cu investitorii.

„Ne bucurăm să contribuim la apariţia unei noi ocupaţii în România, ceea ce ridică standardele în relaţia companiilor cu investitorii şi deschide oportunităţi în cariera celor pasionaţi de piaţa de capital. Pentru companiile listate la bursă, pe lângă performanţa financiară, încrederea care se construieşte prin transparenţă şi comunicare este cel mai important activ, relaţia cu investitorii jucând un rol cheie”, a spus Mihaela Nădăşan, director general adjunct Instituţii şi Pieţe Financiare, Banca Transilvania.

”Degeaba o companie are rezultate bune dacă nu știe să le comunice către acționarii ei și potențialii investitori. Activitățile care țin de guvernanța corporativă, ca orice alte activități, trebuie făcute de profesioniști. Se creează prin acest demers o nouă categorie de profesioniști, cei în IR, care vor ajuta companiile listate să se conformeze standardelor impuse de prezența pe o pipiață emergentă”, a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

”ARIR a inițiat acest demers în 2019 și a realizat o analiză detaliată cu privire la necesitatea introducerii celor două profesii în COR. Peste 2.500 de companii ar avea nevoie de o persoană în cadrul organizației care să gestioneze relația cu acționarii săi, activități de raportare a rezultatelor financiare și comunicarea cu părțile interesate.
Suntem mândri de rezultatul acestui demers. Este un succes și un pas înainte pentru întreaga piață de capital. La doi ani de la înființarea ARIR, confirmăm importanța rolului profesionistului în relația cu investitorii și potențialul de dezvoltare profesională în piața locală de capital”, a spus Daniela Șerban (foto), președinte și co-fondator ARIR:.

ARIR a fost înființată la inițiativa Danielei Șerban în noiembrie 2018 împreună cu membrii fondatori: Bursa de Valori București (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – suc. București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Cosmin Răduță și Tony Romani. Au adaderat comunității: Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, Biofarm și MedLife ca Membri Asociați. INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR, Intercapital Invest și eVote au devenit Membri Afiliați.

Membrii ARIR au acces la conținut exclusiv pentru implementarea celor mai bune practici în Relația cu Investitorii și Guvernanța Corporativă, sesiuni de instruire adaptate nevoilor lor și obiectivelor pentru Relația cu Investitorii, participă la proiecte de dezvoltare a pieței de capital. În cadrul ARIR sunt invitate să adere: ca Membru Asociat – companii listate, în curs de listare sau care emit obligațiuni listate, Membru Afiliat – alte companii și Membru Profesionist – persoane cu experiență în IR.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un declin anual de 0,9%, a anunţat marţi cel mai mare trader mondial de hamei,......
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de ...
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară ...
Circa 20 de ţări membre UE au avertizat, marţi, Budapesta că sprijinul pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate ...
Schimbările climatice fac zilele mai lungi – studiu
Schimbările climatice fac zilele mai lungi – studiu
Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce ...