Ministerul Turismului a retras licenţa Omnia Turism. Toate contractele agenţiei de turism sunt verificate

Licenţa de turism a Omnia Turism a fost retrasă de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Turismului, a anunţat sâmbătă ministerul, care subliniază că verifică, alături de ANAF, toate contractele încheiate de touroperator.
Economica.net - sâm, 21 oct. 2017, 14:21
Ministerul Turismului a retras licenţa Omnia Turism. Toate contractele agenţiei de turism sunt verificate

„Ministerul Turismului, prin Direcţia de Control, a intensificat procesul de monitorizare a pieţei de turism şi va efectua verificările necesare pentru a identifica toate agenţiile de turism şi toate tipurile de contracte aflate în derulare cu compania Omnia Turism, tocmai pentru a avea o imagine detaliată asupra acestui caz atipic”, arată ministerul, într-un comunicat.

Ministerul Turismului analizează modalitatea prin care au acţionat agenţiile de turism în relaţiile contractuale cu touroperatorul Omnia Turism, urmând a se stablili dacă acestea au acţionat în nume propriu în relaţia cu clientul sau în baza unui contract de mandat, caz în care responsabilitatea aparţine Omnia Turism, spun oficialii instituţiei.

La sediul Ministerului Turismului a avut loc sâmbătă şedinţa operativă cu privire la identificarea măsurilor de prevenţie în situaţii asemănătoare cu cea generată de agenţia Omnia Turism.

Şedinţa a fost condusă de Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, grup de lucru interinstituţional la care au mai participat şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marcel Bogdan Pandelică, şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Admnistrare Fiscală (ANAF), Tudor Daniel Mihail.

Totodată, Agenţia Naţională de Admnistrare Fiscală întreprinde acţiuni de verificare a datelor financiare furnizate de departamentul de vânzări al agenţiei Omnia Turism, pentru identificarea cuantumului sumelor achitate de fiecare client în parte şi pentru stabilirea prejudiciului cauzat agenţiilor de turism partenere. Concomitent, în acest caz, organele competente ale statului verifică potenţialele elemente ale constituirii unei infracţiuni economice.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor derulează acţiuni de stabilire a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor, mai informează Ministerul Turismului.

„Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism întreprinde totodată măsurile necesare constituirii unui fond de solidaritate prin care se urmăreşte despăgubirea persoanelor fizice prejudiciate de Omnia Turism cu o sumă mai mare de 1.000 de euro”, informează comunicatul.

În cadrul şedinţei operative, au mai avut loc şi discuţii tehnice pe subiectul garantării pachetelor de servicii turistice, în special cu privire la Ordonanţa nr. 26 din 30 august 2017 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, ordonanţă ce cuprinde o serie de măsuri în domeniul turismului menite să contribuie la protecţia turiştilor.

Ca urmare a cazului Omnia Turism, Ministerul Turismului a anunţat că vor fi emise amendamente la această Ordonanţă, prin care agenţiile de turism vor putea comercializa pachete turistice pe o perioadă de maximum 12 luni, vor putea desfăşura activităţi turistice doar în baza unui singur obiect de activitate, modificarea realizându-se într-un termen de timp rezonabil şi în mod obligatoriu toate agenţiile de turism din România vor avea în sarcină efectuarea auditului anual.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...