Ministrul Aurescu: România, interesată de aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat duminică interesul ţării noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi a evocat că, în 2015, România şi SUA vor sărbători 135 de ani de relaţii diplomatice, cu ocazia primirii unei delegaţii a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA condusă de Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru Forţe Strategice. 
Economica.net - Dum, 14 dec. 2014, 12:27
Ministrul Aurescu: România, interesată de aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA

Potrivit unui comunicat MAE, membrii Congresului au transmis aprecierea pentru Parteneriatul Strategic şi pentru calitatea României de prieten şi aliat puternic al SUA în regiune.

Ministrul Aurescu a evidenţiat operaţionalizarea, în cursul anului viitor, a facilităţii împotriva rachetelor balistice, găzduită în baza românească de la Deveselu, unul dintre proiectele comune cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic România-SUA. „Odată ce va deveni operaţională facilitatea va spori protecţia teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, fiind un proiect pur defensiv, ce va fi integrat în sistemul NATO antirachetă şi care nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum este de altfel prevăzut în documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie”, se afirmă în comunicatul MAE.

Şeful diplomaţiei române a remarcat prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete şi în termenele convenite a deciziilor summit-ului din Marea Britanie, în special a Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie, pe dimensiunea sudică a flancului estic al NATO, exprimând satisfacţie pentru decizia Aliaţilor de continuare şi în 2015 a măsurilor de reasigurare la nivel Aliat.

Bogdan Aurescu a menţionat că România va amplifica cooperarea cu SUA în 2015 în scopul materializării iniţiativei parteneriale la Marea Neagră de pregătire şi exerciţii cu marinele României şi Bulgariei anunţată de preşedintele american, Barack Obama, la Summit-ul NATO din Marea Britanie şi consolidării prezenţei americane în ţara noastră.

În acest sens, el a solicitat sprijinul congresmenilor americani pentru susţinerea, vizibilă şi fermă, a aspiraţiilor democratice europene şi euro-atlantice ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Ministrul Aurescu a încurajat continuarea demersurilor politico-economice de sprijin al părţii americane, inclusiv la nivelul Congresului, pentru autorităţile de la Chişinău, după alegerile din 30 noiembrie. El a subliniat susţinerea României pentru accelerarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), evidenţiind importanţa acestuia inclusiv în plan energetic, din perspectiva asigurării securităţii aprovizionării cu energie a Europei, precum şi a resurselor alternative viabile pentru Republica Moldova şi Ucraina.

Bogdan Aurescu a solicitat reprezentanţilor Congresului SUA sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Potrivit MAE, ministrul Aurescu a evidenţiat că partea română salută prelungirea negocierilor în format „5+1” cu Iranul şi îşi exprimă speranţa angajamentului constructiv al acestui stat în vederea identificării unei soluţii cuprinzătoare a dosarului nuclear iranian.

Membrii delegaţiei Congresului american au exprimat sprijinul pentru obiectivele prezentate de partea română şi au mulţumit pentru contribuţiile semnificative ale ţării noastre în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale şi au salutat excelenta cooperare bilaterală în cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu şi Mihail Kogălniceanu.

Ei au evidenţiat rolul pozitiv pe care România îl are în sprijinirea aspiraţiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic. Potrivit MAE, de asemenea, ei au informat cu privire la aprobarea de către Congresul SUA a bugetului federal pentru 2015, inclusiv asigurarea finanţării pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare care conţine măsuri pentru consolidarea apărării statelor aliate şi partenere din flancul estic, precum şi sporirea prezenţei militare americane în această regiune. 

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...