Ministrul Energiei dă asigurări că România are suficiente stocuri de gaze pentru această iarnă

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat luni că poate fi asigurat necesarul de energie electrică şi de gaze naturale, pentru a depăşi vârful de consum din aceste zile friguroase, şi a dat asigurări că în depozitele subterane există suficiente rezerve de gaze pentru întreaga iarnă.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 15:13
Ministrul Energiei dă asigurări că România are suficiente stocuri de gaze pentru această iarnă

„Avem necesarul asigurat pentru a trece peste acest vârf. (…) Putem să asigurăm trecerea fără problem a celor două sau trei zile friguroase şi să echilibrăm Sistemul Energetic Naţional (SEN)”, a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN).

Ministrul a precizat că în prezent sunt înmagazinate în depozite 1,6-1,8 miliarde metri cubi gaze, iar capacitatea de extracţie este de 26 milioane metri cubi pe zi.

„Gazele din depozit ajung pentru toată iarna”, a afirmat Petcu.

Potrivit datelor de pe site-ul Romgaz, la data de 8 ianuarie 2017, în depozite erau înmagazinate 1,5 miliarde metri cubi de gaze.

În prezent, 20% din consumul de gaze al ţării vine din import, spune Petcu. Astfel, dintr-un consum de peste 70 milioane metri cubi pe zi, 16 milioane mc sunt asigurate de importurile din Rusia.

„Pe gaze, se estimează de către cei de la Sistemul Energetic Naţional că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Până acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)”, a spus Petcu.

Luni dimineaţa, ministrul Energiei a participat la o şedinţă cu producătorii şi furnizorii de gaze şi cu transportatorul national de gaze Transgaz.

„Avem capacitatea necesară, aproape 26 milioane metri cubi din rezervele pe care le avem la ora actuală în România, 28 milioane metri cubi din producţie, din extracţia curentă zilnică şi avem 16 milioane pe care şi le-au asumat toţi furnizorii de gaze că le importă şi practic prin import asigură diferenţa necesară”, a precizat Petcu.

De asemenea, pentru ca România să treacă cu bine peste perioada de vârf de consum de gaze, unii producători de electricitate sau energie termică pe bază de gaze vor trece pe păcură.

„S-a luat decizia ieri (duminică, n.r.), printr-o notificare a Transgazului către Dispeceratul Energetic Naţional, ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să treacă (…) de la gaze pe păcură. În cursul zilei de ieri şi noaptea s-a întâmplat acest lucru”, a mai spus ministrul.

Marţi, la ora 12.00, va avea loc un nou comandament la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), când va fi analizat consumul record de energie.

La jumătatea lunii decembrie, agenţia de presă News.ro a scris că depozitele de gaze ale României, care înmagazinează stocuri pentru perioada rece, sunt umplute în proporţie de două treimi, deşi operatorii aveau obligativitatea să înmagazineze fiecare o anumită cantitate, până la data de 31 octombrie 2016, astfel încât depozitele să fie pline şi pregătite pentru consumul din această iarnă.

Astfel, potrivit situaţiei la 14 decembrie 2016, în depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totală de aproape 3 miliarde mc gaze.

Surse din piaţă spuneau atunci pentru News.ro că, dacă va fi o iarnă geroasă, stocurile de gaze ar putea fi insuficiente, astfel că va fi nevoie de importuri mai mari.

Romgaz, prin Sucursala Ploieşti, operează şase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca, Gherceşti, Sărmăşel şi Cetatea de Baltă.

Capacitate activă totală în acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăţi estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul......
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să o finalizeze anul acesta
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să ...
Exemplu bun de mobilizare pe secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, anunță miercuri secretarul de stat în Transporturi ...
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat miercuri că procesul de aderare a acestei ţări ...
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Lucrările pe primii kilometri ai Lotului 3 Afumați – Pantelimon din A0 Nord avansează, anunță miercuri Cristian Pistol, ...