Ministrul Energiei: Vom ajunge să stăm pe întuneric dacă nu limităm capacitatea proiectelor de energie verde

Limitarea intrării în sistem a proiectelor de energie din surse regenerabile este necesară pentru a nu se crea dezechilibre în sistemul energetic, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o conferinţă de profil.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 12:16
Ministrul Energiei: Vom ajunge să stăm pe întuneric dacă nu limităm capacitatea proiectelor de energie verde

El s-a referit la un proiect de hotărâre de Guvern care limitează la 3.315 MW capacitatea proiectelor de energie regenerabilă care vor primi certificate verzi în 2013, în condiţiile în care contractele existente depăşesc deja această capacitate.

Prin urmare, după ce această HG va intra în vigoare, niciun nou proiect nu va mai primi certificate.

‘Nu noi am fixat această ţintă, ci era prevăzută în Planul Naţional de Acţiune în domeniul energiilor regenerabile. Nu va intra în vigoare în acest an, dar pentru 2014 vom vedea, împreună cu ANRE, o limită, după ce analizăm cât poate să suporte sistemul de transport, astfel încât să nu existe dezechilibre’, a precizat ministrul.

‘Dacă nu, vom prelua toate cele 20.000 de MW de energie regenerabilă pentru care există cerere şi ajungem să stăm pe întuneric’, a continuat Niţă.

La 30 septembrie 2013, în România, se aflau în funcţiune capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile de 3.393 de MW în total, astfel: turbine eoliene de 2.307 MW, panouri fotovoltaice de 553 de MW, microhidrocentrale de 480 de MW şi proiecte pe biomasă de 53 de MW, arată datele Transelectrica.

În nota explicativă a proiectului de HG elaborat de Departamentul pentru Energie, se arată că, la jumătatea acestui an, puterea instalată în centralele care utilizează surse regenerabile ajunsese la capacitatea estimată pentru întregul an în Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiilor Regenerabile (PNAER).

‘Având în vedere investiţiile în curs cu autorizaţii de înfiinţare, precum şi cererile de racordare care depăşesc 20.000 MW, se poate concluziona posibilitatea depăşirii semnificative a capacităţilor prevăzute în PNAER, cu consecinţe negative privind posibilitatea de integrare în siguranţă a energiei electrice provenită din surse regenerabile, dar şi cu privire la gradul de suportabilitate de către consumatorii finali, în special de către industriile energointensive, a contribuţiei pentru energia regenerabilă inclusă în preţul energiei electrice peste limitele prevăzute atunci când a fost elaborat PNAER”, potrivit notei explicative.

De asemenea, OUG 57/2013, care a intrat în vigoare la 1 iulie şi a modificat legislaţia din acest sector, prevede că acreditarea de către ANRE a centralelor electrice care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizează până la nivelul valorilor stabilite pentru fiecare an calendaristic prin Hotărâre de Guvern.

‘Ţinta asumată de România în conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final de energie la nivelul anului 2020 de 24% a fost realizată în anul 2010 la nivelul de 23,6%, România clasându-se pe locul 2 în rândul statelor membre UE cu privire la gradul de realizare a ţintei propuse. Ponderea energiilor regenerabile în consumul final de energie electrică pe primele patru luni din 2013 a fost de 39,4% faţă de ţinta asumată pentru anul 2020, de 38%, rezultă că sunt necesare măsuri pentru revenirea pe traiectoria orientativă din PNAER, respectiv limitarea acreditărilor de către ANRE la nivelul anual al capacităţilor instalate din surse regenerabile”, au adăugat iniţiatorii proiectului.

Dacă se va constata atingerea valorilor stabilite în acest proiect de HG, ANRE va sista acreditările, iar producătorii de energie vor fi înscrişi pe o listă de aşteptare şi vor primi acreditarea ‘la apariţia posibilităţilor de încadrare în nivelul valorilor anuale ale următorilor ani”.

‘Măsurile propuse au ca scop şi evitarea situaţiei în care România ar putea fi acuzată că produce discriminare între producătorii şi investitorii din sectorul energiilor regenerabile. În prezent, un număr tot mai mare de guverne introduc măsuri care limitează suportul financiar acordat pentru promovarea energiilor regenerabile, pe măsură ce aceste energii ajung la paritate cu preţul reţelelor de distribuţie. Măsurile propuse limitează efectele negative asupra competitivităţii altor operatori din sectorul energetic şi competitivităţii produselor energointensive”, au completat reprezentanţii Departamentului pentru Energie în nota de fundamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...