Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, la Bucureşti: Trebuie să treceţi la sistemul dual de educaţie

Ministrul german al Finanţelor, Wolgang Schäuble, se află azi la Bucureşti, într-o vizită la invitaţia omologului român, Anca Dragu. El s-a întâlnit cu premierul Cioloş şi cu guvernatorul Isărescu, după care a intrat într-o conferinţă de presă alături de Dacian Cioloş şi de Anca Dragu. Iata principalele declaraţii ale lui Schäuble, unul dintre cei mai importanţi economişti ai momentului.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 14:20
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, la Bucureşti: Trebuie să treceţi la sistemul dual de educaţie

– Respectam succesele avute de Romania in ultimii ani. Avem relatii foarte stranse si pentru ca exista o parte a populatiei care tine loc de punte intre cele doua tari. (etnicii germani din Romania – n.r.)

– Noi in Germania stim si nu uitam ca norocul tarii noastre a fost reunirea. Si stim ca ea s-a datorat dorintei europenilor de unire. Avand in vedere aceasta istorie a noastra, ne vom angaja intotdeauna sa pastram legaturile cu partenerii europeni.

– Stim si noi ca Romania are una dintre cele mai mari rate de crestere din UE. Si e de remarcat in vremuri grele. Datoria publica de sub 40% e fabuloasa din punctul de vedere al unui Ministru de Finante. Somajul e scazut. In unele zone e zero. Dar aveti o problema cu somajul in randul tinerilor, ca multe tari din Europa. Va recomand cu caldura sa sprijiniti modelul educatiei duale. In Germania diploma nu trebuie sa fie neaparat universitara. Toate diplomele sunt respectate la noi. De aceea e importanta educatia duala, obtineti o diversitate de diplome.

– Germania e partenerul comercial numarul 1 al Romaniei. E important sa evitati discutii despre un conflict intre investitorii straini si romani. Germania stie toate aceste lucruri si incearca sa va sprijine sa deveniti mai atractivi pentru investitii. Trebuie sa obtinem mai multi bani din fonduri europene pentru Romania. Trebuie sa le viram acolo unde exista decalaje economice, nu sa marim decalajele existente.

– Europa nu e in cea mai buna situatie, . Problema e ca cetatenii nu inteleg prea bine ce inseamna Europa pentru ei. Puntile intre autoritati si cetateni sunt greu de identificat. Brexitul ne-a dat un semnal de alarma. Cred ca reprezinta si expresia unor nemultumiri din toata Europa. De aceea UE trebuie sa vina cu solutii.

– Eu ca guvern german, am vazut anul trecut cat de fragila e unitatea europeana. Imigrantii pot pune in pericol stabilitatea interna. Trebuie luate masuri comune. Distributia refugiatilor nu se poate fara rezistenta. Dar trebuie sa colaboram, sa intarim granitele. Sa luptam impotriva traficantilor de imigranti. O relatie buna de vecinatate.

– Europa este responsabila pentru toti cetatenii ei. Avand in vedere violentele si terorismul, pot fi rezolvate doar impreuna. In fosta RFG ne obisnuisem ca in ce priveste securitatea externa ne aparau americanii. Americanii nu pot fi raspunzatori singuri. Nimeni nu poate asigura singur securitatea.

– Si in economia mondiala putem fi de succes doar impreuna. Ne trebuie o uniune energetica. O cooperare IT.

– E dreptul britanicilor sa iasa din UE. Dar ne afecteaza pe toti. Daca nu doresc regulile noastre, nu poti face parte din piata comuna. Nu suntem flexibili, dar incercam sa minimizam afectele si pentru UE si pentru Marea Britanie.

– Nu am spus ca distribuirea imigrantilor trebuie facuta proportional. Dar tarile trebuie sa se obisnuiasca cu circulatia oamenilor intr-o lume fara frontiere. Uman, nu trebuie sa-i lasam sa se inece. Solidaritatea nu e o strada cu sens unic. Va spun clar, trebuie sa fim constienti cu totii sa nu uitam ca fara o evolutie continua nu vom avea un viitor comun prosper.

– Ati zis ca romanii au respectat embargoul impotriva Rusiei, in timp ce germanii s-au extins pe piata rusa. In Germania e aceeasi dezbatere. Ai nostri spun de americani ca au facut asta. Daca ne uitam pe statistici ne-am relaxa, nu s-a extins nimei pe piata ruseasca. A trebuit sa punem sanctiuni Rusiei. Noi am colaborat bine cu Rusia pana acum, dar cu respectarea regulilor internationale.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...