1EUR = 4.7798 RON | Bucureşti 10 º

Extern

Ministrul german de interne solicită restabilirea regulamentului de la Dublin pentru gestionarea crizei refugiaţilor

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a insistat, într-un interviu publicat duminică de cotidianul grec Kathimerini, să se revină la aplicarea regulilor europene în materie de azil, ce prevăd retrimiterea refugiaţilor în prima ţară pe unde au intrat în blocul comunitar, relatează AFP.

02 oct, 2016 | Agerpres

'Aş dori să văd regulamentul de la Dublin aplicându-se din nou (...) Vom relua discuţiile pe acest subiect la reuniunea miniştrilor (europeni) de interne', în cursul acestei luni, a indicat oficialul german.

Potrivit regulamentului de la Dublin (ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în Uniunea Europeană), prima ţară din blocul comunitar unde sosesc migranţii extracomunitari este obligată să înregistreze cererea lor de azil şi să nu le permită să-şi continue călătoria către alte ţări din UE înaintea soluţionării acestei cereri.

Confruntat cu valul de migranţi ce au debarcat în insulele greceşti, guvernul de la Atena nu a mai aplicat această regulă şi i-a lăsat pe aceştia să-şi continue călătoria către vestul şi nordul Europei, destinaţia preferată de cei mai mulţi fiind Germania, situaţie acceptată tacit de ţările unde au ajuns migranţii şi care au cerut la rândul lor revizuirea regulamentului de la Dublin.

Însă 'între timp, UE a oferit (Greciei) un sprijin important, nu doar financiar', pentru a-şi îmbunătăţi procedurile de azil, a mai menţionat ministrul Thomas de Maiziere în declaraţia acordată cotidianului Kathimerini. Dar el a admis că propunerea sa de reactivare a regulamentului de la Dublin s-ar putea lovi de 'reacţii vii' din partea Greciei, însă a atras totodată atenţia că în Germania există tot mai multe voci critice faţă de nerespectarea de către Grecia a regulamentului de la Dublin.

De altfel, guvernul de la Atena avertizează că, în urma închiderii rutei balcanice, pe teritoriul Greciei au rămas blocaţi peste 60.000 de migranţi şi insistă, alături de guvernul italian, pe repartizarea migranţilor prin cote între statele UE

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO