Ministrul Muncii vrea să finalizeze în şase luni consultările pe formula de calcul pentru salariul minim

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, le-a propus, marţi, reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", să participe din luna ianuarie la consultările cu partenerii sociali pe tema stabilirii, în termen de şase luni, a unui mecanism privind calcularea creşterii salariului minim, potrivit unui comunicat remis de ministerul de resort.
Economica.net - mar, 29 dec. 2020, 13:59
Ministrul Muncii vrea să finalizeze în şase luni consultările pe formula de calcul pentru salariul minim

Ministrul Muncii va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali pentru adoptarea unui mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim, se menţionează în comunicat.

Raluca Turcan le-a propus reprezentanţilor „Cartel ALFA” ca din luna ianuarie să participe în mod activ la consultările pe care le va organiza cu toţi partenerii sociali, astfel încât în următoarele şase luni să se ajungă la o înţelegere privind formula de calcul a salariului minim pe economie.

„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă. Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat ministrul Muncii, citat în comunicat.

Câteva zeci de membri ai CNS „Cartel ALFA” au pichetat, marţi, sediul Ministerului Muncii, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, sindicatul solicitând o majorare până la 2.400 de lei.

Pe acest subiect, în cadrul întrevederii, ministrul Muncii „a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp”, potrivit comunicatului.

De asemenea, în cadrul discuţiilor, Raluca Turcan le-a spus liderilor sindicali că o preocupă situaţia lucrătorilor din linia întâi, indiferent de domeniul de activitate, şi a solicitat ca aceştia să aibă prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare.

Ministrul Muncii a mai menţionat că în primele zile din ianuarie Guvernul va evalua care activităţi profesionale din sectorul privat vor fi considerate „servicii esenţiale”.

„În jurul datei de 5 ianuarie, vom analiza tot ce înseamnă activităţi private care intră în categoria serviciilor esenţiale şi voi urmări realizarea lor pentru vaccinarea prioritară”, a afirmat Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii le-a solicitat reprezentanţilor CNS Cartel „ALFA” să identifice şi să îi transmită soluţii pentru lucrătorii din sindicat, subliniind că peste şase miliarde de euro din fonduri europene pot fi utilizate pentru forme de sprijin pe coeziune socială, se menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...