Ministrul Sănătăţii despre diminuarea salariilor din sistem: Cu 3% dintre angajaţi avem probleme, dar nu probleme mari

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că există probleme cu 3% dintre angajaţii din sistem în privinţa salariilor, în sensul că acestea vor fi diminuate începând cu luna martie, precizând că este vorba de cei din aparatul central.
Economica.net - joi, 08 feb. 2018, 12:19
Ministrul Sănătăţii despre diminuarea salariilor din sistem: Cu 3% dintre angajaţi avem probleme, dar nu probleme mari

‘Am făcut de dimineaţă acest studiu de impact. Pot să vă spun că avem 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari. Este vorba şi de interpretarea legislaţiei. (…) La consilieri salariul va scădea cu aproximativ 23%, dar este normal. Consilierii la cabinetele demnitarilor trebuie să aibă acelaşi salariu peste tot. (…) Ajustarea s-a făcut şi la nivelul funcţiilor de conducere din cadrul ministerului, ceea ce mi se pare echitabil’, a spus Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că în acest an salariile personalului medical vor înregistra creşteri semnificative.

‘Salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul înregistrat în UE, astfel încât unele salarii vor depăşi 4.000 de euro după măririle de la 1 martie’, a spus Pintea.

Ea a dat exemplu faptul că începând cu 1 martie salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali vor creşte faţă de luna ianuarie între 70% şi 172%, astfel încât un medic primar din unităţi sanitare clinice va ajunge să câştige un salariu net de 9.106 lei în luna martie. Ministrul a precizat că salariile nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă şi pentru condiţii, care pot dubla salariul net. Ea a indicat că în luna martie un asistent medical, cu studii superioare, din unităţile sanitare clinice va avea un salariu de 3.040 de lei.

Ministrul Sănătăţii a arătat că medicii rezidenţi vor beneficia de creşteri salariale semnificative, iar până la intrarea în vigoare ale prevederilor legii salarizării unitare în luna martie vor beneficia de bursele de rezidenţiat. Începând cu luna martie salariile de bază brute ale acestora vor creşte între 151% şi 287%, în funcţie de specialitate. Aceştia vor beneficia tot din martie de norma de hrană, potrivit ministrului.

Pintea a precizat că există şi creşteri uşoare sau salarii la fel pentru farmacişti şi asistenţii principalii.

Despre directorii din sănătate publică, ministrul a indicat că vor fi făcute propuneri astfel încât aceştia să fie plătiţi ca medici.

Ea a indicat că există salarii mai mici faţă de cele iniţiale, dar că au fost ajustări care trebuiau realizate ca urmare a legii salarizării care este una unitară. În acest context, ministrul a precizat că este vorba de cei care lucrează în laboratoare.

‘Sunt o parte care au o creştere uşoară, sunt o parte care din calculele noastre rezultă că vor lua mai puţin pe anumite categorii’, a spus Sorina Pintea.

Cu privire la medicii de familie, ea a menţionat că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost modificat, astfel încât aceştia vor beneficia de o creştere a punctului semnificativă.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că există bani la buget pentru creşterile salariale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul în plen va fi miercuri
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul ...
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca miniştrii propuşi de premierul desemnat ...
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Compania românească Bob Concierge, care a construit un dispozitiv automatizat de vânzare de produse şi servicii pentru ...
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, că preia funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru o ...