Ministrul Sănătăţii susţine că nu s-a depăşit capacitatea secţiilor ATI şi că aceasta va fi crescută

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că nu s-a depăşit capacitatea secţiilor secţiilor ATI şi că aceasta va fi crescută, fiind făcută zilnic o evaluare a numărului de paturi şi a pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă.
Economica.net - vin, 13 nov. 2020, 12:00
Ministrul Sănătăţii susţine că nu s-a depăşit capacitatea secţiilor ATI şi că aceasta va fi crescută

„Nu depăşeşte numărul paturilor ATI (numărul bolnavilor, n.r.). După cum ştiţi, noi avem evaluarea pe care o facem în fiecare zi şi, mă repet, evaluarea pe care Inspecţia de Stat din fiecare DSP o face în fiecare zi, tocmai pentru a şti la nivelul fiecărui judeţ câte paturi sunt de ATI, câte paturi sunt dedicate COVID, câte paturi sunt ocupate, câte paturi sunt libere, din cele ocupate câţi pacienţi sunt pe ventilaţie mecanică invazivă, câţi sunt pe ventilaţie neinvazivă sau câţi sunt pe un suport de oxigen, care pot fi trecuţi pe o terapie intermediară. În acest moment, noi avem această evaluare, nu s-a depăşit numărul de paturi, noi creştem de la o zi la alta acest număr de paturi, readaptăm, am solicitat şi medicilor curanţi să reanalizeze fiecare pacient în parte şi să creeze acele secţii de terapie intermediară în care aceşti pacienţi, care au ieşit de pe ventilaţie invazivă sau neinvazivă, să poată fi cazaţi şi trataţi medical, în vecinătatea secţiilor de ATI, urmând ca, în funcţie de evoluţie, să revină în ATI sau să meargă pe secţiile respective”, a declarat Nelu Tătaru, la Sfântu Gheorghe.

El a precizat că internările în terapie intensivă cresc de la o zi la alta şi reprezintă „cumulul cazurilor din ultimele două săptămâni, care decompensează sau care evoluează în mod nefavorabil” şi de aceea se fac evaluări la nivel local pentru a asigura actul medical în terapie intensivă.

Ministrul Sănătăţii a apreciat şi munca personalului medical din secţiile de terapie intensivă, punctând faptul că în spatele fiecărui deces este o luptă crâncenă cu boala.

„Noi trebuie să privim acum fiecare pacient într-un context al patologiei lui, al comorbidităţilor, al prezenţei la spital şi al răspunsului la tratament. Avem un medic curant care decide conduita, dar acel medic curant nu pot decide şi soarta acelui pacient, în condiţiile în care depinde foarte mult şi de momentul prezenţei la spital. Noi trebuie să vedem în spatele fiecărui deces şi o muncă titanică a unui personal medical din terapie intensivă. Dacă pentru cei cu cazuri uşoare şi medii asistentul, infirmiera sunt baza, medicul, care intră periodic, aici trebuie să ştiţi că fiecare pacient de terapie intensivă are în jurul lui trei-patru persoane care permanent modifică o poziţie, modifică nişte parametri, adaptează un tratament. Este o luptă crâncenă cu boala în spatele fiecărui deces. Haideţi să vedem şi efortul mare al unui personal medical”, a explicat ministrul Sănătăţii.

În legătură cu lipsa de personal medical din spitalele suport COVID-19, Nelu Tătaru a spus că se pot face detaşări acolo unde este nevoie.

„Am cerut o reevaluare a personalului medical în fiecare unitate spitalicească, în fiecare judeţ şi la nivel naţional. La nivel naţional avem, în acest moment, să spunem, un nucleu în care redirijăm sau detaşăm acest personal acolo unde este nevoie. Solicitările se fac de către fiecare unitate medicală către Comitetul Naţional de Coordonare a Intervenţiei, iar de acolo se detaşează acest personal”, a mai spus Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a vizitat Spitalul de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna şi a precizat că a făcut, împreună cu autorităţile locale, o reevaluare a situaţiei pandemice din judeţ, a investiţiilor derulate, dar şi o reevaluare a unui management integrat, în ceea ce priveşte tratarea cazurilor de COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...