Ministrul Transporturilor: Nu reziliem contractul autostrăzii Piteşti-Sibiu, ci continuăm studiul de fezabilitate

Ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, a declarat luni seara, la TVR, ca în acest an vor fi în lucru circa de 400 de kilometri de autostradă, care urmează să fie finalizaţi în 4-5 ani. Dan Costescu a mai spus că nu vor fi taxe de autostradă în 2016 şi 2017, că primele garnituri noi de tren sunt aşteptate pentru 2017 şi că TAROM trebuie să se restructureze şi să-şi redefinească strategia de zbor.
Economica.net - lun, 25 ian. 2016, 22:02
Ministrul Transporturilor: Nu reziliem contractul autostrăzii Piteşti-Sibiu, ci continuăm studiul de fezabilitate

„Aş putea spune că 467 de km de autostradă este un obiectiv realist pentru undeva peste 4-5 ani”, a declarat luni seara ministrul Transporturilor, Dan Costescu, invitat la emisiunea Prim Plan, moderată de Mihai Rădulescu. Ministrul a adăugat că „alţii” şi-au propus ca obiectiv ca cei 467 de kilometri să fie realizaţi doar în anul 2016.

Dan Costescu: „În România avem cele mai scurte termene pentru studii de fezabilităţi şi chiar pentru proiecte. În Germania studiul de fezabilitate este de 5 ani, Italia – 6 ani, numai la noi termenul pentru studiu este de 1 an şi pentru proiect încă 2-3 ani. Trebuie să ne luăm nişte termene realiste”.

Ministrul Transporturilor a vorbit şi despre autostrada Sibiu-Piteşti, pe care a numit-o „cel mai important proiect care se află la minister”. El a anunţat că, în ciuda problemelor legate de Studiul de fezabilitate, „Soluţia este de a nu rezilia pentru ca am fi intrat într-un cerc vicios din punct de vedere juridic. S-a găsit o soluţie de completare a acelui studiu de fezabilitate care acum nu este satisfăcător cu un modul. Modulul 2, care nu a fost plătit, va fi plătit şi executat. La sfârşitul anului sperăm să finalizam studiul de fezabilitate. Proiectarea se va licita separat”.

Dan Costescu a promis că „Vom lansa nişte mecanisme sanatoase cu privire la modul în care organizăm licitaţiile, aceste etape preliminare, pentru că se spune că un proiect bine pregătit este pe jumătate făcut”.

„După o analiză, am ajuns la concluzia că soluţia este de a nu rezilia contractul pentru Sibiu-Piteşti. În contractul iniţial s-a cerut un număr limitat de foraje în faza de proiectare. După o consultare cu analistul, am ajuns la concluzia că proiectul nu se poate termina în vară, ci la sfârşitul anului. Atunci se va termina studiul de fezabilitate. Urmează proiectarea. După ce se va face acest proiect, el va fi baza pentru lucrările de execuţie. Este posibil să se finalizeze în septembrie 2021, nu în 2023, cum se estimase iniţial. Pot participa toţi cei care nu sunt pe lista neagră. Pe lista neagră sunt inclusiv cei care au fost la Orăştie-Sibiu”, a adăugat ministrul.

Referitor la Orăştie-Sibiu, Costescu spune că vor fi demolaţi 300 de metri, plus încă 200 de metri în care au apărut fisuri. „Există îngrijorarea că ceea ce s-a întâmplat pe aceşti 500 de metri este posibil să se fi întâmplat şi pe alte porţiuni. Se va realiza o expertiză tehnică pe toată lungimea proiectului pentru a vedea unde trebuie să intervenim. Dacă nu sunt contestaţii la licitaţii, credem că în septembrie tronsonul va fi dat circulaţiei”.

Ministrul a vorbit şi despre compania aeriană de stat Tarom care va fi restructurată „Da, va fi o restructurare la TAROM. Îşi vor revedea politica de personal, de ture. TAROM-ul trebuie să decidă întâi ce vrea, să-şi definească strategia de zbor şi apoi să ceară bani pentru întinerirea flotei. Vor trebui să decidă dacă vor rămâne o companie normală sau vor să treacă pe o companie low-cost”.

Te-ar mai putea interesa și
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA” comercializat de LIDL este un amestec de acid acetic şi apă și va fi retras definitiv de pe piață
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA” comercializat de LIDL este un amestec de acid acetic şi apă și va ...
Măsura opririi temporare de la comercializare a produsului "Oţet din Vin SEINEANA", LOT 1/ 17.05.2022, comercializat de lanţul de magazine Lidl, dispusă în urmă cu trei luni în urma unui......
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...