Ministrul Transporturilor spune că nu poate schimba conducerea Portului Constanţa, ci CA-ul

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, marţi, că nu poate schimba conducerea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, numită în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 109, ci că acest lucru îl poate face doar Consiliul de Administraţiei, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 29 mart. 2016, 17:36
Ministrul Transporturilor spune că nu poate schimba conducerea Portului Constanţa, ci CA-ul

Dan Costescu s-a aflat, marţi, în Constanţa, unde a avut o întâlnire cu conducerea Administraţiei Porturilor Maritime, cu sindicaliştii şi reprezentanţii operatorilor portuari pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă aceştia.

Dan Costescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu ministrul schimbă directorii, ci doar Consiliul de Administraţie poate face acest lucru.

„Nu ministrul schimbă directorii, ci Consiliul de Administraţie. Ar fi culmea ca un guvern tehnocrat şi un ministru tehnocrat să intre cu bocancii în această ordonanţă, nu o să vedeţi asta niciodată. Cu toate acestea, schimbări se fac, un ministru tehnocrat nu este legat de mâini. Totul este să organizeze bine instrumentele pe care le are după Legea 31 şi OUG 109. Ele (n.r. – instrumentele) sunt AGA şi uneori şi Consiliul de Administraţie. Aceştia şi-au luat tot felul de măsuri şi s-au produs schimbări şi la CNADNR, s-au produs schimbări la TAROM, deci acest lucru se poate dacă va fi nevoie”, a explicat ministrul Transporturilor.

El a precizat că, dacă un ministru nu poate schimba directorii, nici sindicaliştii nu pot face acest lucru, spunându-le acestora să se concentreze pe probleme, nu pe persoane.

„Aşa cum un ministru nu schimbă directorii generali, nici sindicatul nu poate să-I schimbe decât forţând, ajungând la nişte situaţii limită. Am discutat, le-am explicat că există nişte forme de lucru care sunt în cadru legal şi vom merge înainte, i-am rugat să se concentreze pe probleme, nu pe persoane. (…)

Oameni au înţeles că trebuie să ne concentrăm pe probleme, să lăsăm un pic în spate logica asta a conflictului pentru că dânşii o exersează demult. Dacă stăm să abordăm problema în modul ăsta nu o să ajungem la nicio soluţie”, a explicat ministrul Transporturilor.

El a mai spus că atât sindicaliştii, cât şi operatorii portuari nu au o problemă de principiu cu OUG 109.

„Am discutat şi cred că ne-am şi lămurit că nu există probleme de principiu cu Ordonanţa 109, dar pot exista probleme aşa cum am văzut. Ministerul Transporturilor are 51 de companii, între care 23 funcţionează după OUG 109 şi le-am explicat că sunt nişte cazuri unde avem experienţe bune, dar avem nişte cazuri unde experienţele nu sunt aşa de fericite şi 109 nu a dat rezultate, fără nicio referire la port”, a menţionat Dan Costescu.

Întrebat dacă a ţinut cineva cont de rapoartele Corpului de Control al ministrului Transporturilor care au arătat existenţa mai multor nereguli în Portul Constanţa şi care au ajuns şi în atenţia procurorilor DNA, Dan Costescu a răspuns: „Corpul de Control este al ministrului, nu al ministerului, din acest motiv ajută ministrul, nu e în aparatul ministerului. Era normal să ajungă acolo pentru că o dată cu ministrul este informat şi DNA. Vă pot întreba ce poate face un ministru în condiţia când DNA are un raport de şase luni şi nu a considerat necesar să facă vreo măsură? Nu spun că ar fi trebuit, dar dânşii şi-au analizat opţiunile au văzut şi au considerat că nu e cazul să facă până acum un pas înainte”.

În cadrul întâlnirii avute în portul Constanţa, ministrul a spus că s-a discutat şi despre una dintre solicitările operatorilor portuari, şi anume subconcesionare a bunurilor proprietate publică a statului.

„Unul din aspectele care era tratat acolo era cel ridicat de operatorii portuari, dar care era de ceva vreme şi în atenţia Administraţiei şi în atenţia Ministerului Transporturilor, este vorba de o formă de proprietate sau folosinţă, mai degrabă partea a doua, care să le permită să se dezvolte şi să investească, mai precis este vorba de subconcesiune sau de închiriere aşa cum le prevăd legile în vigoare acum. (…) Neavând această concesionare nu pot dovedi unei bănci sau unui partener gata să intre într-un contract pe termen lung că au garanţii că vor fi acolo măcar numărul de ani necesari pentru a-şi amortiza investiţiile. Asta este scopul discuţiei pe scurt”, a afirmat ministrul Transporturilor.

În acest sens, Costescu a menţionat că reprezentanţii Administraţiei Porturilor Maritime, ai sindicaliştilor şi operatorilor portuari vor lucra împreună la un proiect de lege care să reglementeze acest aspect şi care ar putea fi aprobat până la finalul legislaturii parlamentare.

Sindicaliştii şi operatorii portuari au protestat în ultima perioadă, solicitând demiterea conducerii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. De asemenea, revendicările acestora s-au referit şi la Master Planul Portului Constanţa, la starea de degradare a infrastructurii de transport naval, la lipsa contractelor de închiriere a infrastructurii de transport naval, la tarifele majorate unilateral şi nefundamentat.

Te-ar mai putea interesa și
Biden consideră scandaloasă cererea procurorului șef al CPI de emitere a unui mandat internațional de arestare pe numele lui Netanyahu
Biden consideră scandaloasă cererea procurorului șef al CPI de emitere a unui mandat internațional de arestare pe numele ...
Preşedintele american Joe Biden a criticat luni mandatele de arestare cerute de procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva liderilor israelieni, spunând că nu este posibilă nicio......
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine ...
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...