Modificări la achiziţiile publice: Ofertanţii vor putea să îşi corecteze propunerile, dacă există erori tehnice minore

Guvernul a modificat normele de aplicare a prevederilor privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, pe de o parte pentru a soluţiona unele probleme ridicate, în mod constant, în practica achiziţiilor publice, iar, pe de altă parte, pentru a elimina barierele artificiale apărute în activitatea curentă a autorităţlor contractante, se arată într-un comunicat al Guvernului. 
Economica.net - mie, 10 feb. 2016, 19:30
Modificări la achiziţiile publice: Ofertanţii vor putea să îşi corecteze propunerile, dacă există erori tehnice minore

‘În acest sens, Executivul a adoptat o hotărâre care modifică şi completează HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din OUG 34/2006. O serie de modificări incluse în actul normativ urmăresc clarificarea unor situaţii încă nereglementate sau reglementate insuficient’, menţionează Guvernul.

Astfel, în cazul rezilierii contractului de achiziţie publică din vina exclusivă a contractantului, autoritatea contractantă emite documentul constatator în termen de 14 zile de la data rezilierii. Un exemplar al acestui document constatator se va încărca în SEAP şi va putea fi vizualizat de toţi cei interesaţi. În vechea legislaţie nu exista obligativitatea încărcării documentului în SEAP. Documentul constatator se întocmeşte în două exemplare, autoritatea contractantă având obligaţii să elibereze un exemplar operatorului economic şi să depună un exemplar la dosarul achiziţiei publice. O copie a documentului constatator se publică în SEAP, precizează sursa citată.

O altă modificare se referă la introducerea posibilităţii ofertantului de a corecta propunerea financiară şi pe cea tehnică. Astfel, ofertantul are posibilitatea să corecteze elementele propunerii financiare, ca urmare a unor erori aritmetice. Fără a fi afectat preţul prevăzut în propunerea financiară, corectarea abaterilor tehnice minore au fost limitate, ca urmare a răspunsului din partea pieţei din domeniul achiziţiilor publice, la maximum 1% din preţul total al ofertei. Ofertantul are posibilitatea să modifice propunerea tehnică având în vedere existenţa unor abateri tehnice minore, care au la bază erori materiale evidente şi care pot fi completate/corectate într-un mod care nu conduce în realitate la depunerea unei noi oferte, menţionează Executivul.

De asemenea, actul normativ adoptat include măsuri de flexibilizare şi de reducere a birocraţiei în domeniul achiziţiilor publice, printre care introducerea interdicţiei, pentru autoritatea contractantă, să utilizeze calificarea şi expertiza personalului desemnat să realizeze activităţile cuprinse în contract, ca parte a procesului de calificare şi selecţie, în cadrul procedurii de atribuire a respectivului contract.

Atunci când ofertantul sau candidatul demonstrează îndeplinirea unei cerinţe de calificare legată de capacitatea tehnică şi profesională sau situaţia economică şi financiară, se introduce posibilitatea ca acesta să invoce susţinerea acordată de unul sau mai mulţi terţi. Capacitatea terţului sau a terţilor urmează a fi cumulată cu cea a ofertantului sau a candidatului în ceea ce priveşte cerinţa.

În cazul în care susţinerea terţului vizează resurse netransferabile, se introduce obligaţia ca angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat să garanteze autorităţii contractante îndeplinirea obligaţiilor asumate prin acestea. Obligativitatea este introdusă pentru situaţia în care contractantul întâmpină dificultăţi pe parcursul derulării contractului, mai arată comunicatul.

Modificările şi completările aduse prin acest act normativ fac parte din setul de măsuri luate în aplicarea recomandărilor Comisiei Europene privind întărirea sistemului achiziţiilor publice.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...