Moody’s: Situaţia din Cipru poate avea implicaţii negative pentru ratingurile băncilor europene

Moody's a avertizat că tensiunile din Cipru, unde statul va prelua până la 9,9% din depozitele bancare în cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, riscă să declanşeze retrageri de depozite la scară largă la periferia zonei euro, cu implicaţii negative pentru ratingurile băncilor.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 08:12
Moody's: Situaţia din Cipru poate avea implicaţii negative pentru ratingurile băncilor europene

Moody’s a arătat că pachetul de finanţare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurări a datoriei de stat, transmite Bloomberg.

„Deşi creşte riscul unor retrageri de depozite la scară largă din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflectă dorinţa liderilor din zona euro de a evita noi situaţii de default la nivel naţional pe lângă cea din Grecia”, notează agenţia de rating într-un comunicat.

Acţiunile grupurilor britanice HSBC Holdings şi Standard Chartered au scăzut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong în urma aprecierilor Moody’s. Cele două bănci au o expunere aproape inexistentă pe Cipru.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au anunţat sâmbătă un acord de finanţare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauză fără precedent în UE, respectiv preluarea de către stat a 9,9% din depozitele bancare în valoare de peste 100.000 de euro şi 6,75% din economiile mai mici. Prin această măsură, guvernul cipriot ar urma să strângă 5,8 miliarde euro.

Analiştii bancari au comentat imediat că decizia are implicaţii negative pentru deţinătorii de depozite bancare din Europa.

„În privinţa planificării sociale şi ideii de încredere a deţinătorilor de depozite în general, se stabileşte un precedent teribil. Oamenii din Europa vor începe probabil să se gândească foarte atent dacă ar trebui să îngroape nişte bani într-o conservă în curtea din spatele casei”, comentează un analist al Mizuho Securities, citat de Bloomberg.

Proiectul de lege privind taxa specială asupra depozitelor bancare va ajunge luni în Parlamentul cipriot.

„Este rezonabil să ne aşteptăm la creşterea volatilităţii depozitelor în statele aflate în dificultate”, notează analiştii Goldman Sachs, precizând însă că reacţia deţinătorilor de depozite din Italia, Irlanda, Spania şi Portugalia va fi probabil limitată deoarece „percepţia privind băncile” s-a îmbunătăţit în aceste ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...