Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă

Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice Transelectrica, iar perspectiva a fost schimbată de la pozitiv la stabil, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 20 oct. 2021, 21:43
Moody's a îmbunătățit ratingul Transelectrica la

Concomitent cu atribuirea ratingului „Baa3”, Moody’s a retras ratingul „Ba1″ Corporate Family şi ratingul Ba1-PD probability of default, în conformitate cu practica agenţiei privind trecerea companiilor la categoria investment grade” (recomandat pentru investiţii).

Acţiunea de luni vine după ce agenţia a confirmat vineri la „Baa3” ratingul pe termen lung al României şi a îmbunătăţit de la negativ la stabil perspectiva atribuită ratingului.

Îmbunătăţirea ratingului la „Baa3” reflectă îmbunătăţirea calităţii creditului României şi evaluarea Moody’s privind probabilitatea ca Executivul să acorde sprijin Transelectrica.

Transelectrica şi-a menţinut profilul solid de creditare, care este susţinut de continua aplicare consistentă a principiilor cheie de reglementare în actuala perioadă de reglementare, din 2020 până 2024, precizează Moody’s.

Ratingul Transelectrica este constrâns de calitatea creditului acţionarului său majoritar, statul român, dar şi de punctele slabe din guvernanţa companiei. Compoziţia structurii Board-ului Transelectrica pe două nivele este puternic influenţată de Guvernul român, ca acţionar majoritar, şi arată lipsa continuităţii deoarece membrii structurii de conducere şi ai Consiliului de supraveghere sunt numiţi doar pentru perioade foarte scurte de timp şi sunt frecvent înlocuiţi, apreciază Moody’s.

Ca rezultat, agenţia observă lipsa unei strategii definite clar şi a independenţei conducerii, care se reflectă de asemenea în absenţa politicii financiare.

Perspectiva atribuită ratingului este stabilă, în linie cu cea a ratingului suveran, şi reflectă aşteptările Moody’s că Transelectrica va continua să opereze cu un profil de afaceri şi financiar solid.

Moody’s nu se aşteaptă ca ratingurile Transelectrica să fie mai ridicate decât cele ale României. O revizuire în creştere a ratingului României ar putea avea ca rezultat o îmbunătăţire a ratingurilor Transelectrica, presupunând că profilul de afaceri sau cel financiar al companiei rămâne cel puţin nemodificat.

Presiunile descendente ar putea afecta ratingurile Transelectrica în eventualitatea că ratingul suveran este retrogradat sau în cazul unei deteriorări semnificative a profilului financiar sau de lichidităţi al companiei sau caracteristicile de risc de afaceri, potenţial ca rezultat al unui mediu de reglementare slăbit sever, ori în cazul unor evoluţii adverse ale profilului de guvernare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...