1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

MT primeşte 1,3 mld. euro de la UE pentru modernizarea căii ferate Craiova-Calafat şi a porturilor

Ministerul Transporturilor are la dispoziţie 1,3 miliarde de euro, bani europeni, care vor fi utilizaţi pentru reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, investiţie de 400 milioane euro, şi pentru modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime.

23 oct, 2013 | Mediafax

În urma negocierilor purtate între reprezentanţii Comisiei Europene şi statele membre a fost convenit transferul a 10 miliarde euro din Fondul de Coeziune către Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility - CEF), în scopul accelerării procesului de finalizare a coridoarelor prioritare de transport situate pe reţeaua centrală TEN-T.

Suma este dedicată statelor membre aflate sub incidenţa politicii de coeziune, iar alocarea care revine României este de aproximativ 1,3 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Transporturilor.

"Ministerul Transporturilor are la dispoziţie 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte pe cele două coridoare care străbat România şi fac parte din direcţiile de dezvoltare prioritare ale Uniunii Europene, respectiv Coridorul Rin-Dunăre şi Coridorul Orient/Est-mediteraneean. În vederea demarării procesului de selecţionare a unor proiecte prioritare ce pot fi finanţate prin intermediul acestui nou instrument financiar, Ministerul Transporturilor a identificat mai multe variante de lucru, care urmează să fie confirmate prin intermediul Master Planului General de Transport, care va fi finalizat în februarie 2014", potrivit sursei citate.

Unul dintre proiectele finanţate prin intermediul acestui program este reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, care asigură conexiunea cu podul Calafat – Vidin, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteraneean. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2012, iar valoarea totală a proiectului ajunge la 400 milioane euro.

Restul sumei, până la 1,3 miliarde euro, vizează în primul rând modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime.

"Investiţiile europene vor fi direcţionate către asigurarea canalului navigabil şi îmbunătăţirea infrastructurii intermodale, respectiv conexiuni feroviare mai rapide ale porturilor, astfel încât transporturile de mărfuri pe Dunăre să crească în viitorul apropiat cu 20% faţă de nivelul din 2010", a declarat în comunicat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Noul program de finanţare Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility) se alătură Programului Operaţional Sectorial de Transport (POST), aflat acum în plină desfăşurare, mai arată ministerul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO