Nasdaq, investigată dacă a respectat regulile tehnice la listarea Facebook

Autorităţile de reglementare a pieţei financiare din SUA invetighează dacă Nasdaq a respectat regulile tehnice la debutul acţiunilor Facebook de săptămâna trecută, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 06:47
Nasdaq, investigată dacă a respectat regulile tehnice la listarea Facebook

Evaluarea posibilelor incorectitudini tehnice face parte dintr-o investigaţie mai largă a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) referitoare la rolul Nasdaq în oferta publică iniţială a Facebook, inclusiv decizia de a continua tranzacţiile, în pofida disfuncţionalităţilor apărute, au spus sursele.

SEC analizează şi comunicarea Nasdaq cu participanţii la tranzacţii, a precizat una din surse.

Încălcarea regulilor de natură tehnică este o problemă minoră faţă de alte probleme legate de oferta publică, dar SEC poate uneori să deschidă acţiuni legale împotriva burselor folosindu-se de aceste deficienţe ca punct de plecare.

„Există probabil numeroase încălcări ale regulilor”, a spus una din surse. Un purtător de cuvânt al Nasdaq a refuzat să comenteze.

Legislaţia federală referitoare la operaţiunile cu acţiuni impune ca regulile de operare a burselor să fie transparente şi publice. Încălcarea legii poate apărea dacă bursa decide să schimbe regulile sau să acţioneze contrar acestora fără să ceară acordul prealabil al SEC.

Acţiunile Facebook au fost lansate la tranzacţionare cu o întârziere de jumătate de oră şi a existat o perioadă de două ore şi jumătate în care brokerii nu au ştiut dacă comenzile lor au fost efectuate.

Problemele de la lansarea Facebook, cea mai mare din istorie în funcţie de volum, au pus Nasdaq într-o poziţie jenantă, iar brokerii dau operatorul în judecată din cauza pierderilor legate, în opinia lor, de problemele tehnice.

Patru dintre cei mai mari market makeri de pe Wall Street acuză operatorul bursier Nasdaq OMX că, prin pregătirea neglijentă a listării Facebook, le-a provocat pierderi de peste 100 milioane de dolari. În această situaţie sunt mii de brokeri care nu au putut urmări în timp real câte acţiuni Facebook au reuşit să cumpere, pentru a putea face ajustări şi a reduce pierderile clienţilor.

În centrul investigaţiei SEC se află decizia Nasdaq de a nu suspenda sau anula debutul bursier al Facebook, în pofida problemelor tehnice, au spus sursele.

Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială efectuată săptămâna trecută, dar ulterior acţiunile s-au depreciat cu circa 16%.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...