NATO anunţă exerciţii militare de anvergură în Europa de Est şi Ţările baltice

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ia în considerare manevre militare de anvergură cu participarea mai multor mii de militari în ţări din Europa de Est şi Ţările baltice, a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, comandant al misiunii NATO din Brunssum (Olanda), relatează Unian şi TASS.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 06:51
NATO anunţă exerciţii militare de anvergură în Europa de Est şi Ţările baltice

‘Până acum am desfăşurat manevre cu participarea a 25.000-40.000 de persoane numai în ţările occidentale din NATO şi îmi pot imagina că în viitor vom putea organiza astfel de acţiuni şi în Europa de Est şi Ţările baltice’, a declarat vineri generalul Hans-Lothar Domrose pentru ziarul Die Welt. El nu a indicat însă un termen exact la care astfel de aplicaţii ar putea avea loc, scrie Agerpres.

Alianţa, potrivit acestuia, ‘creează în prezent o forţă de reacţie rapidă (Readiness action plan – RAP ), cu efective între 5.000 şi 7.000 de militari, care să poată să se deplaseze în zona de acţiuni militare în două-trei zile’. ‘Unele din aceste unităţi, pe care le-am numit ‘Vârf de lance’, vor intra în acţiune în două zile, iar restul de la trei la cinci zile’, a explicat generalul NATO. Potrivit acestuia, ‘va fi un proces în mai multe etape’.

Decizia creării acestei forţe de reacţie rapidă a fost luată la recentul summit al NATO de la Newport, în contextul crizei ucrainene. Alianţa a dorit astfel să trimită un mesaj puternic Rusiei că nu va tolera nicio acţiune agresivă împotriva vreunuia dintre membrii săi. Iniţial, oficialii NATO au anunţat că noua forţă de reacţie rapidă va avea în componenţa sa între 3.000 şi 5.000 de militari.

Pentru a nu încălca actul fondator NATO-Rusia, pe care Alianţa a decis să nu-l revoce cu toate că Moscova l-a încălcat prin intervenţia în Ucraina, această forţă de reacţie rapidă nu va fi amplasată în baze permanente, ci va fi constituită pe o bază rotativă, urmând ca în statele flancului estic să fie pre-poziţionate echipamente care vor putea fi folosite de această forţă.

Generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a solicitat la 4 noiembrie Pentagonului suplimentarea efectivelor Alianţei în Europa de Est pentru garantarea securităţii regionale, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei şi a ameninţării islamiste.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...