NATO îi oferă sprijin suplimentar Ucrainei, care trebuie să-şi continue reformele

NATO îi oferă Kievului sprijin suplimentar în ce priveşte deminarea şi supravegherea spaţiului aerian ucrainean, a anunţat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, făcând apel totodată la Ucraina, confruntată cu o criză, să-şi continue reformele, relatează agenţia DPA.
Economica.net - joi, 25 iun. 2015, 14:59
NATO îi oferă sprijin suplimentar Ucrainei, care trebuie să-şi continue reformele

Anunţul şefului Alianţei a intervenit în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO cu omologul lor ucrainean, Stepan Poltorak. Alianţa Nord-Atlantică a condamnat ferm sprijinul Rusiei pentru forţele separatiste proruse din estul Ucrainei şi îi acordă, de asemenea, Kievului ajutor pentru pregătire militară şi realizarea de reforme.

”Dar Ucraina trebuie să-şi îndeplinească partea sa. Reformele sunt esenţiale. Ele necesită un efort hotărât din partea partenerilor noştri ucraineni”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles. Referindu-se la ”obstacolele practice” din programul de reforme al Kievului, Jens Stoltenberg a calificat corupţia drept ”o mare şi grea provocare”.

Stoltenberg a condamnat şi ”numeroasele încălcări” ale acordului de încetare a focului convenit în februarie pentru estul Ucrainei, dar a insistat că documentul de la Minsk este încă ”cea mai bună bază” pentru pace în regiune.

Miniştrii au convenit joi asupra unui nou fond pentru Ucraina, axat pe deminare şi reducerea ameninţării reprezentate de dispozitivele explozive improvizate.

Potrivit declaraţiilor lui Stoltenberg, controlori de trafic aerian din Polonia, Norvegia şi Turcia vor face schimb de informaţii cu omologii lor ucraineni pentru a contribui la securitatea aeriană.

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a anunţat, de asemenea, că Londra prelungeşte un program de pregătire prin care le oferă forţelor armate ucrainene materiale medicale, piese de infanterie, logistică şi expertiză în domeniul informaţiilor speciale. 

Aceasta îi va ajuta pe soldaţii ucraineni ”să reziste în faţa agresiunii ruse”, a afirmat Fallon, adăugând că NATO îi va furniza Kievului, în baza programului condus de britanici, şi circa 200 de dispozitive de comunicare securizate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...