Nazare către constructori la autostrada Orăştie-Sibiu: Mai puţine promisiuni şi mai multe fapte

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, s-a declarat, duminică, nemulţumit de stadiul lucrărilor la loturile I şi II ale tronsonului de autostradă Orăştie-Sibiu, spunându-le constructorilor că aşteaptă de la ei "mai puţine promisiuni şi mai multe fapte".
Economica.net - Dum, 25 mart. 2012, 16:43
Nazare către constructori la autostrada Orăştie-Sibiu: Mai puţine promisiuni şi mai multe fapte

Ministrul Alexandru Nazare a inspectat mai întâi lucrările de pe lotul I al tronsonului de autostradă Orăştie-Sibiu, oprindu-se în zona localităţii Balomir, din judeţul Alba.

Acolo, el a discutat cu reprezentanţii companiei care face lucrările şi s-a declarat nemulţumit de „mobilizarea” pe care a văzut-o pe şantier, amintindu-le constructorilor că trebuie să finalizeze lucrările până în aprilie 2013.

„Nu sunt deloc mulţumit de mobilizarea de aici. Vă spun foarte sincer, nu este modul pe care ni-l propunem noi de a lucra, mai ales că au fost foarte multe situaţii în care v-aţi plâns din cauza vremii. Acum, acesta nu mai e un argument. Acum vreau să văd mobilizare maximă, iar acest tronson este foarte dificil şi, dacă nu vă mobilizaţi rapid, nu o să reuşiţi să asfaltaţi anul acesta”, a spus Nazare.

El le-a spus constructorilor că termenul de finalizare a lucrărilor – aprilie 2013 – presupune ca majoritatea lucrărilor să fie terminate în acest an.

Reprezentanţii firmei de construcţii Strabag i-au spus ministrului că şi-au propus un grafic şi un grad de efectuare a lucrărilor de 89 la sută până la sfârşitul anului, urmând ca restul să se facă în 2013.

„În maxim o săptămână, vreau să-mi prezentaţi un plan revizuit de lucrări, iar aici în următoarea lună o să revin, să văd dacă se întâmplă ceea ce discutăm (…) haideţi să trecem la fapte, mai puţine promisiuni şi mai multe fapte. Asta vreau să văd de la dumneavoastră şi de la toţi constructorii care lucrează pe acest tronson Orăştie-Sibiu”, a spus Nazare.

Ministrul s-a oprit apoi în zona localităţii Lancrăm, unde a inspectat lucrările la nodul rutier care ar urma să fie construit acolo. Nodul rutier se află pe lotul II al tronsonului de autostradă Orăştie-Sibiu şi ar urma să aducă pe autostradă traficul de pe DN 1 şi DN 7.

Nazare a avut şi acolo o întâlnire cu reprezentanţii constructorilor, cărora le-a reamintit că lucrările trebuie terminate în cea mai mare parte anul acesta, de aceea trebuie să facă un efort susţinut.

El a spus că „e ceva mai bine pe lotul II decât pe lotul I, dar nu suficient”.

Întrebat ce riscă acei constructori care nu se încadrează în grafic, Nzare a răspuns: „În cazul în care nu îşi fac treaba sunt penalizaţi”.

„Lucrurile sunt relativ simple din punctul acesta de vedere şi ei ştiu. (…) O să monitorizez toate lucrările şi, în momentul în care o să am o evaluare clară şi o să văd că nu-şi fac treaba, atunci vor fi penalizaţi”, a conchis Nazare.

Lotul I al tronsonului de autostradă Orăştie-Sibiu are o lungime de aproximativ 24 de kilometri, din care primii şase în judeţul Hunedoara, iar restul în Alba. Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 166 de milioane de euro.

Lotul II traversează judeţul Alba, având o lungime de 19,75 kilometri. Lucrarea este contractată în asociere de companiile de construcţii Straco Grup şi Studio Corona SRL Civil Engineering şi are ca termen de execuţie luna aprilie a anului 2013.

Lotul II porneşte de la kilometrul 24+110, la nodul rutier Sebeş Vest, şi se intersectează cu Drumul Judeţean 106K după care se înscrie în spaţiul dintre linia de cale ferată 210 Sibiu – Vinţu de Jos şi DN 1/ DN 7, cu finalul la intersecţia cu Drumul Judeţean 106I, lângă Cunţa, din judeţul Alba, de unde începe lotul III. Tronsonul cuprinde trei noduri rutiere: Lancrăm la kilometrul 27+075, Sebeş Est la kilometrul 32+650 şi Cunţa la kilometrul 43+855. Contractul de proiectare şi execuţie se ridică la 377.780.208,81 lei (fără TVA), respectiv aproximativ 90 de milioane de euro.

Construcţia autostrăzii Orăştie-Sibiu, în lungime de 82,07 kilometri, va costa 610,45 de milioane de euro, din care 510,15 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la UE. Proiectul prevede construcţia a nouă poduri, trei viaducte, 25 de pasaje, opt noduri rutiere, a două centre de întreţinere şi a patru zone de servicii, termenul de finalizare fiind 2013.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...