Negocieri grele pe șefia ASF. Numirea președintelui, amânată. Surse politice: „Se iau în calcul schimbări mai ample pentru Consiliul ASF „

Procedura de numire a noului președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost prelungită cu două săptămâni, urmând ca data finală pentru înscrierea pe liste să fie 18 iunie. Toți șefii de grupuri parlamentare au fost de acord cu această decizie, iar negocierile politice sunt încă deschise, spune, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD. Mai mult, afirmă surse politice, acum se ia în calcul și schimbarea unora dintre membrii Consiliului ASF, cu mai bine de doi ani înainte de expirarea mandatului, sau chiar revocarea întregului Consiliu. Până atunci, singurul candidat care și-a făcut publică intenția de a ajunge șef al ASF este Daniel Zamfir, iar favorit este dat, din surse politice, din piață și din supraveghere, Nicu Marcu, vicepreședinte al Curții de Conturi.
Negocieri grele pe șefia ASF. Numirea președintelui, amânată. Surse politice:

Numirea noului președinte ASF, care îl va înlocui pe Leonardo Badea, plecat la BNR, mai așteaptă cel puțin două săptămâni. „A fost o decizie luată de toți liderii de grup. Discuțiile pe tema viitorului președinte ASF continuă. Sunt implicate toate partidele”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu. Menționăm că, în ultimele două luni, senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru legile antibănci și proconsumatori promovate în Parlament, a desfășurat o campanie în toată regula, lăsând de înțeles că este sprijinit de PSD pentru postul de președinte ASF. Despre intențiile lui Zamfir ECONOMICA.NET a scris în premieră.

Pe de altă parte, surse politice ne-au declarat că negocierile s-au lărgit în ultima perioadă și nu mai este vizat doar postul de președinte, în prezent vacant, ci și alte posturi din Consiliul ASF. Se ia în calcul, afirmă sursele citate, inclusiv demiterea unora dintre membrii actuali sau chiar a întregului Consiliu, deși aceștia nu se află nici la jumătatea mandatului. A fost luată în discuție inclusiv ruperea ASF în cele trei structuri din care a fost format, adică reînființarea unor organisme separate de supraveghere pentru piața asigurărilor, piața de capital și pensiile private. Această din urmă variantă a făcut și obiectul unei inițiative legislative respinse până la urmă. Totuși, ruperea ASF este un scenariu cu probabilitate mică de a se întâmpla.

În ultimele luni, două dintre piețele supravegheate de ASF traversează perioade dificile. În cazul pieței de capital, supravegheată din ASF de către vicepreședintele Gabriel Grădinescu, au existat inclusiv acuzații de natură penală din zona SIF-urilor.

Chiar mai tensionată este situația pe piața asigurărilor, supravegheată de către vicepreședintele Cristian Roșu. Aici s-a ajuns la faza în care Parlamentul a solicitat instituției să elaboreze un plan pentru modificarea legii RCA, în așa fel încât să poată fi rezolvat conflictul deschis dintre firmele de asigurare pe de-o parte și service-uri și unele organizații ale transportatorilor, pe de altă parte. Asigurătorii afirmă că service-urile practică tarife prea mari pentru reparații, în timp ce service-urile, susținute de unele asociații de consumatori și ale transportatorilor, spun că marii jucători de pe piața RCA nu achită la timp și integral daunele.

AICI puteți citi despre setul de schimbări la care ASF lucrează, la cererea parlamentarilor

AICI despre evoluția conflictului dintre firmele de asigurare RCA și service-uri

 

PNL, aflat acum la guvernare, nu are niciun om în Consiliul ASF. Daniel Zamfir, atacat frontal de Ludovic Orban. Rolul lui Victor Ponta ar putea fi decisiv, într-un schimb cu o poziție la Curtea de Conturi

În acest moment, cotat cu șansele cele mai mari pentru poziția de președinte ASF este Nicu Marcu, vicepreședinte al Curții de Conturi. Numele său este vehiculat atât în zona politică cât și în piețe și în zona supravegherii. De altfel, el a apărut pe tapet încă de la finalul lui 2019, însă evenimentele ulterioare, în principal epidemia de Coronavirus, au amânat procedura pentru numirea unui șef ASF.  Fost deputat USL din partea PNL, Marcu are susținere în zona liberalilor, dar și în cea a ALDE. El are avantajul că este și specialist în domeniul financiar, profesor la ASE și om cu experiență în control, la Curtea de Conturi.

În plus, Marcu are avantajul poziției pe care o deține în prezent, vânată de mai mulți politicieni importanți. De altfel, concomitent cu procedura de numire a șefului ASF se desfășoară și procedura de numire a conducerii Curții de Conturi. Aici intervine și fostul premier, Victor Ponta, care și-ar dori actuala poziție a lui Marcu pentru Ilie Sârbu, socrul său. Partidul lui Ponta, Pro România, s-a apropiat mult de PSD după venirea la conducere a lui Marcel Ciolacu și are și un rol în structurarea balanței de forțe din Parlament. Postul de vicepreședinte al Curții de Conturi îl dorește și președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

Contracandidatul lui Marcu și, de altfel, singurul care și-a anunțat deschis intențiile, este Daniel Zamfir. Totuși, PSD, ca partid, sau președintele său, Marcel Ciolacu, nu au transmis niciodată că îl susțin pe Zamfir. Acesta beneficiază, totuși, de sprijin important din anumite zone ale  partidului, așa cum a și declarat.

Pe de altă parte, actualul Consiliu ASF are o structură care nu mai reflectă întocmai balanța de forțe din zona politică, așa cum se întâmplă de obicei. Practic, PNL, partid care este la guvernare și a cărui susținere parlamentară a crescut față de momentul alegerii Consiliului (în primăvara lui 2019) nu are niciun om în Consiliu. Toți membrii actuali au fost susținuți fie de PSD, fie de ALDE, partide care dominau în acel moment și Parlamentul și care dețineau și guvernarea.

În aceste condiții, cu atât mai mult PNL își va dori o poziție în ASF. Premierul Ludovic Orban a și făcut referiri directe la aceste intenții, atacându-l frontal pe Daniel Zamfir și afirmând că PNL va intra la negocieri cu celelalte partide pentru conducerea ASF.

Afirmațiile lui Orban și răspunsurile lui Zamfir, AICI.

Reamintim că procedura de numire a Consiliului ASF este una eminamente politică. Numele agreate rezultă din negocieri care reflectă, în general, structura de forțe din Parlament. Audierile candidaților și votul în plen au mai degrabă o valoare formală, iar cerințele pentru candidați sunt minimale, mai ales că o decizie a Curții Constituționale a statuat  că experiența politică în comisii de specialitate poate fi asimilată experienței în zona financiară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...