Nestle şi Carrefour testează tehnologia blockchain pentru o mai mare transparență a provenienţei alimentelor

Gigantul alimentar Nestle, lanţul francez de supermarketuri Carrefour şi IBM au colaborat pentru a utiliza tehnologia blockchain pentru a urmări întreg lanţul de producţie şi distribuţie pentru un celebru produs francez, au anunțat companiile într-un comunicat de presă.
Economica.net - mar, 16 apr. 2019, 18:33
Nestle şi Carrefour testează tehnologia blockchain pentru o mai mare transparență a provenienţei alimentelor

Consumatorii nu poate vedea procesul de producţie a alimentelor pe care le consumă, însă datorită tehnologiei blockchain prin simpla scanare a unui produs utilizând un smartphone, aceştia vor putea să primească informații fiabile și nefalsificate privind lanțul de aprovizionare și producție.

Din 15 aprilie, tehnologia blockchain se va aplica piureului de cartofi instant Mousline, disponibil pe rafturile din magazinele Carrefour din Franţa sub brandul Maggi. 

Consumatorii pot utiliza telefonul sau alt dispozitiv mobil pentru a scana un cod QR pe ambalajele Mousline. Acest lucru le permite să vizualizeze traseul produsului din fabrica Nestle din nordul Franței către magazinele Carrefour.

De asemenea, pot vedea data de producție, parametrii de control al calității, timpii de depozitare și locația depozitelor. În plus, consumatorii vor găsi, de asemenea, informații despre agricultorii care furnizează cartofii pentru Mousline și despre modul în care se produce piureul.

Citeşte şi: Oracle: Peste 50% dintre companii vor folosi blockchain în următorii trei ani

Nestle și Carrefour vor testa platforma blockchain pe piure-ul Mousline în următoarele câteva luni. Programul pilotul va ajuta la înțelegerea impactului și a scalabilității tehnologiei și va oferi informaţii pentru a lua deciziile asupra evoluțiilor viitoare. Proiectul face parte dintr-o gamă mai largă de proiecte de testare a tehnologiei blockchain, de la logistică la sustenabilitate, prin care Nestle doreşte să contribuie la consolidarea încrederii în consumatorilor în alimentele produse de Nestle.

Nestle a început să utilizeze blockchain în 2017, când s-a alăturat platfomei Food Trust a IBM ca membru fondator. IBM Food Trust vizează întărirea trasabilității produselor alimentare. Nestle testează tehnologia blockchain pentru a crea o mai mare transparență și vizibilitate întregului lanț valoric al produselor.

După ce Carrefour s-a alăturat IBM Food Trust în octombrie 2018, cele trei companii au decis apoi să lucreze împreună la acest proiect.

„Acest test pilot este rezultatul unui parteneriat de succes cu Carrefour și un mare pas înainte în călătoria noastră  blockchain. Folosim această tehnologie pentru a aduce mai multă transparență produselor noastre prin furnizarea de informații exacte, sigure și imparțiale. Acest lucru va aduce beneficii întregului lanț de valori, inclusiv comercianților cu amănuntul și consumatorilor „, spune Vineet Khanna, director general al lanțului de aprovizionare SVP la Nestle.

IBM Food Trust folosește tehnologia blockchain pentru a permite ca produsele alimentare să fie urmărite la sursă prin conectarea agricultorilor, procesatorilor, distribuitorilor și retailerilor. Soluția software-ca-a-serviciu (SaaS) oferă utilizatorilor autorizați istoricul complet și locația actuală a oricărui produs alimentar individual, precum și informații însoțitoare, cum ar fi certificările și datele despre temperatură, sunt disponibile imediat după încărcarea lor pe blockchain.

Rețeaua IBM Food Trust numără în prezent peste 80 de branduri la nivel mondial, inclusiv Walmart, Tyson Foods, Dole, Kroger și Unilever.

Dincolo de tehnologia inovatoare aplicată pe un brand cu ajutorul blockchain, proiectul este gestionat într-un mod cu totul nou, deoarece, pentru prima dată în Europa, un distribuitor și un producător de renume mondial au lucrat împreună la implementarea sa.

Expertiza fiecărei părți a permis implementarea acestui proiect în mai puțin de şase luni, prin valorificarea know-how-ului IBM, experiența Nestle, care a lansat mai multe teste ca membru fondator al platformei Food Trust din 2017 și know-how-ul Carrefour, care a lansat deja tehnologia blockchain pe mai multe produse din Carrefour Quality Lines de anul trecut.

Citeşte şi: IDC: Europa va cheltui 815 de milioane de dolari pe tehnologii blockchain în acest an. Suma creşte la 3,6 miliarde de dolari în 2022

Franța este cea mai importantă piață europeană pentru Nestle şi a treia la nivel mondial. Aici se află 21 de unităţi de producţie ale grupului, iar 70% din materiile prime materialele utilizate în fabricile sale provin din Franţa.

La nivel mondial, în jur de cinci milioane de produse alimentare diferite utilizează deja blockchain în lanțul lor de aprovizionare, într-o anumită formă, pe măsură ce această nişă a industriei crește. 

La începutul anului, Emmanuel Macron a declarat că Europa trebuie să se bazeze pe noile tehnologii, cum ar fi blockchain, pentru a se afla în prima linie a trasabilității în materie de produse alimentare. Declaraţia sa a venit în urma scandalului legat de carnea de vită din Polonia. Această ţără a fost acuzată în luna ianuarie că a exportat spre alte state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, o cantitate de 2.700 de kilograme de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...