Netflix a ajuns la 15% din traficul de internet. Împreună cu alți 6 giganți tech controlează aproape 50%, dar supremația lor începe să scadă

Companiile Alphabet (Google), Meta (Facebook), Netflix, Amazon, Apple și Microsoft au fost responsabile pentru aproape 48% din tot traficul de pe internet anul trecut. Cei șase giganți ai aplicațiilor (numiți "Big 6") exercită o presiune volumetrică mai mare asupra rețelelor de telecomunicații decât toți ceilalți împreună, arată datele producătorului de echipamente de rețea Sandvine.
Economica.net - sâm, 15 apr. 2023, 16:27
Netflix a ajuns la 15% din traficul de internet. Împreună cu alți 6 giganți tech controlează aproape 50%, dar supremația lor începe să scadă

Deși Netflix și MAMAA (Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon, Apple) generează 48% din creșterea traficului de pe internet, aportul lor în procente a scăzut din cauza valului de date produs de noi aplicații apărute pe piață.

„MAMAA” este un acronim larg utilizat pentru a reprezenta cele cinci mari companii de tehnologie cu capitalizare mare, dar atunci când vorbim despre terabytes, gigabytes și petabytes care traversează internetul, nu putem exclude Netflix, ale cărui 45% creștere a volumului de date de pe internet în prima jumătate a anului 2022 îl plasează în fruntea clasamentului pentru traficul generat de o singură aplicație în ceea ce numim „Big 6” (MAMAA + Netflix).

Contribuția acestor giganți tech la traficul global de internet a scăzut cu 9 puncte procentuale față de 2021, când procentul era de 56,3%, semn că supremația lor începe să se clatine. Asta înseamnă că traficul lor este acum amenințat de un număr tot mai mare de aplicații care produc în total mai multe date decât o făceau până acum.

Aceste aplicații au contribuit la rându lor la creșterea cu 23% a volumului total de trafic pe care Sandvine l-a observat în datele sale din prima jumătate a anului 2022.

 

Netflix preia tronul de la YouTube pentru traficul de conținut video

Rolul conținutului video în această creștere generală nu poate fi subestimat, deoarece videoclipurile în general, nu numai ale celor „Big 6”, ci și ale noilor veniți precum TikTok și Disney+ contribuie la un volum semnificativ de trafic.

”Există această „poftă” de videoclipuri care diferențiază Netflix de MAMAA, fiind un furnizor de conținut video care reprezintă 13,74% din volumul total de internet, 8,78% din volumul de upstream și 14,93% din volumul de downstream. Acesta este motivul pentru care Netflix a preluat tronul de la compania YouTube a Google, ale cărui aport la volumul total de internet a scăzut în prima jumătate a anului 2022”, explică Sandvine.

Aceasta este o parte din cei 58% din traficul downstream de pe internet, care provine din streaming-ul video. Navigarea pe internet este al doilea cel mai mare contribuitor, cu 17,01% din traficul de downstream, gamingul fiind pe locul al treilea, cu 7,78%, iar social media pe locul al patrulea, cu 5,1%.

Puterea conținutului video de streaming de la Netflix a permis companiei să se recupereze după pierderile de abonați foarte mediatizate din primul trimestru al anului 2022. Investițiile de miliarde de dolari ale Netflix în conținut video par să își dea roade. Cu o creștere de 2,41 de milioane de abonați în al treilea trimestru al anului 2022, Netflix a recuperat mare parte din ceea ce a pierdut în trimestrele 1 și 2.

 

Google nu și-a pierdut coroana

Cu toate acestea, Google încă domină traficul general, în pofida unei scăderi față de anul anterior, arată experții. Chiar și cu creșterea semnificativă a volumului de la Netflix, aceasta rămâne pe locul doi în termeni de volum „după brand” (în opoziție cu aplicația individuală, respectiv YouTube). În prima jumătate a anului 2022, compania Google, deținută de Alphabet, a fost responsabilă pentru 13,85% din traficul de internet.

Dominanța continuă a lui Google se datorează în principal YouTube-ului, dar și traficului generat de un imperiu în creștere de platforme și servicii, inclusiv: YouTube Shorts, Google Web Apps, Android Market, Ad Analytics, Google Analytics, Google Cloud Storage, Google Docs, Google Drive, Gmail, Google Maps, Google Cloud Messaging, Google Maps, YouTube TV, Waze, Fitbit și Nest.

În mijlocul acestor numeroase branduri, YouTube este cel mai mare consumator de bandă, la aproape 11%. YouTube rămâne o forță în „economia creatorilor”, pe care Forbes o estimează acum la 100 de miliarde de dolari, la nivel global. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, cel mai mare creator de conținut de pe YouTube, T-Series (un canal de muzică din India – n.red.), câștigă 450 de milioane de dolari americani, mândrindu-se cu aproape 200 de milioane de abonați.

În clasamentul de volum total, TikTok a coborât un loc, dar declinul său este probabil datorat creșterii incredibile pe care a avut-o în 2021. Cu 3,55% din volumul total, TikTok se confruntă și cu concurența altor aplicații care au observat ascensiunea meteorică a companiei chineze de anul trecut. Pe măsură ce tinerii consideră din ce în ce mai mult rețelele sociale și mesajele niște relicve ale adulților, YouTube Shorts și Instagram Reels încearcă să se poziționeze pe această piață destul de nouă. Până acum, fluxurile „For You”, caracteristicile AR și opțiunile de fundal verde ale TikTok, o fac cea mai descărcată aplicație din lume, cu mai mult de 1 miliard de utilizatori activi lunar (sau ar trebui să spunem utilizatori foarte activi, cu 83% dintre TikTokeri postând video și 52 de minute de utilizare zilnică în medie, cu utilizatori mai mari ajungând până la 80-90 de minute de vizionare timp de vizionare pe zi.

 

Dezvoltarea și accesul la internet aduce zeci de milioane de locuri de muncă, global

Forumul Economic Mondial prezice că democratizarea calculatoarelor cu Internet de mare viteză în întreaga lume poate declanșa câștiguri economice de ordinul a miilor de miliarde de dolari și zeci de milioane de locuri de muncă. Rețelele vor fi coloana vertebrală a acestor câștiguri, dar numai cu investiții masive în banda largă și wireless. ”Cei care construiesc infrastructura trebuie să obțină un profit pentru a face posibilă inovația continuă și pentru a asigura adaptabilitatea, performanța și rezistența în viitor”, spune Sandvine.

Iar, potrivit unui studiu publicat la începutul lui 2022 de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor de tehnologie ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.

Analiștii arată că Big 6 se așteaptă să redefinescă experiențele utilizatorilor, fără a primi nicio contribuție sau plată de la cei care dețin rețelele pe care aceste experiențe vor fi furnizate. Însă, contribuția lor este doar o parte din ceea ce face ca Internetul să crească atât de rapid.

În 2022, zeci de furnizori de servicii de telecomunicații au emis o declarație comună despre necesitatea ca marile companii de tehnologie să ajute la finanțarea costurilor rețelei. Semnatarii au fost CEO-ul Vodafone, Nick Read, s-a alăturat CEO-ului Timotheus Höttges de la Deutsche Telekom (DT), fostului președinte și CEO al Orange, Stéphane Richard, președintele și CEO al Telefónica, José María Álvarez-Pallete, precum și încă opt alții.

De asemenea, în 2022, AT&T și Verizon, operatori din SUA, au emis propriul lor comunicat de presă, în care au solicitat Autorității americane de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor (FCC) să folosească bani din „economia mai largă a Internetului” pentru a susține Fondul de Serviciu Universal.

În prezent, Comisia Europeană și Organismul de Reglementare European pentru Comunicații Electronice (BEREC) analizează modul în care Netflix, Meta, Alphabet, Microsoft, Apple și Amazon utilizează lățimea de bandă a operatorilor de telecomunicații, iar o consultare este deschisă cu OfCom din Marea Britanie cu privire la utilizarea actuală și utilizarea viitoare a Metaverse-ului și a altor inovații.

Totodată, peste Ocean, în Statele Unite, Guvernului federal s-a angajat, prin Legea de Reducere a Inflației și Legea privind Investițiile în Infrastructură și Locuri de Muncă, să investească miliarde de dolari pentru dezvoltarea rețelei de banda largă și să acorde scutiri de taxe pentru a impulsiona inovațiile în comunicații.

Domeniile în care se așteaptă să aibă loc cele mai mari inovații sunt domeniul auto, al producției și al sănătății, care vor fi transformate datorită unui mix de tehnologii care includ video, robotică, AI, senzori, AR/VR și multe altele.

”Aplicațiile cu performanțe mai ridicate vor exercita o presiune și mai mare asupra rețelelor operatorilor în ceea ce privește latența, reactivitatea și viteza. A venit timpul ca operatorii de rețele și furnizorii de servicii de telecomunicații să fie eliberați de regulile și reglementările depășite, astfel încât rețelele să poată țină pasul cu traiectoria inovației care vine. Pe măsură ce aceasta se întâmplă, va fi imperativ ca operatorii să-și îmbunătățească calitatea și acuratețea datelor, să aibă instrumente de învățare automată mai sofisticate, euristică și o clasificare a conținutului aplicației”, sunt de părere analiștii Sandvine.

Aceștia argumentează că aplicațiile vor fi mult mai solicitante și complexe, iar un mai mare grad de complexitate a aplicațiilor și a rețelei de inteligență va fi necesar pentru a asigura cea mai bună calitate a experienței pe care o dă acea aplicație pentru majoritatea clienților de telefonie fixă și mobilă.

Raportul Global Internet Phenomena al Sandvine a fost realizat pe baza analizei comportamentului a peste două miliarde de abonați din 150 de rețele fixe, mobile, wireless și prin satelit din întreaga lume, însă nu ia în calcul două piețe imense, respectiv India și China.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...