Nissan anunţă concedieri în Spania

Subsidiara spaniolă a grupului auto Nissan a ajuns la un acord cu sindicatele privind concedierea unui număr de 600 de angajaţi, respectiv aproape 20% din forţa sa de muncă de la fabrica din Barcelona, Spania, transmit Jiji şi Reuters.
Economica.net - vin, 10 mai 2019, 13:10
Nissan anunţă concedieri în Spania

Măsura va fi implementată printr-o schemă de plecări voluntare şi prin pensionări anticipate în 2020 şi va reprezenta condiţia de bază pentru planificata investiţie de 70 de milioane de euro ($79 de milioane de dolari) în noua facilitate de vopsire de la fabrica din Barcelona, a precizat Nissan.

Nissan are cinci uzine şi aproximativ 5.000 de angajaţi în Spania. Şi partenerul de alianţă Renault are unităţi de producţie în Spania, la Palencia, Valladolid şi Sevilla.
Spania este a cincea mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, Marii Britanii, Franţei şi Italiei.

Separat, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru agenţia niponă de presă Jiji că Nissan intenţionează să-şi reducă obiectivele pe termen mediu privind vânzările, o schimbare semnificativă după politica expansionistă a fostului şef al producătorului auto, Carlos Ghosn.

Decizia ar urma să fie prezentată în 14 mai, când vor fi anunţate şi rezultatele financiare pentru anul fiscal încheiat la 31 martie 2019.

În planul de afaceri pe termen mediu prezentat în noiembrie 2017, când preşedinte era Ghosn, Nissan îşi fixase obiectivul de a-şi majora vânzările cu 30% în anul fiscal care urma să se încheie la 31 martie 2023. Expansiunea viza pieţele din America de Sud şi India, dar şi în China şi America de Nord.

După arestarea lui Ghosn, noul şef al Nissan, Hiroto Saikawa, a indicat în februarie renunţarea la planurile expansioniste ale predecesorului său. De asemenea, susţin sursele, alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi va reanaliza obiectivul de majorare a vânzărilor la 14 milioane de vehicule în 2022, de la aproximativ 10,75 milioane în 2018.

Informaţia vine după ce Nissan a avertizat că este posibil să nu-şi îndeplinească ţinta anuală de profit, câştigând mai puţin decât partenerul de alianţă Renault, pentru prima dată în ultimul deceniu, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă cei doi producători auto după scandalul în care este implicat fostul şef Carlos Ghosn.

Al doilea producător auto nipon şi-a înrăutăţit pentru a doua oară în acest an estimările privind profitul operaţional în anul fiscal ce s-a încheiat la 31 martie 2019. Astfel, Nissan ar urma să înregistreze un profit operaţional de 318 miliarde de yeni (2,8 miliarde de dolari), faţă de prognoza precedentă de 450 miliarde de yeni, din cauza costurilor mai mari din SUA, a mediului operaţional dificil şi a impactului asupra vânzărilor al recentelor probleme ale corporaţiei.

Nissan, cel mai redus nivel al profitului din 2010

Este cel mai redus nivel al profitului din anul fiscal ce s-a încheiat la 31 martie 2010.

Conform estimărilor preliminare, Nissan va anunţa pe 14 mai un câştig în dolari mai redus decât al Renault, pentru prima dată de când ambii producători auto au raportat pierderi, în 2009. Pentru anul trecut, Renault a reportat un profit operaţional de trei miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari). Când Renault a preluat pentru prima dată o participaţie la Nissan, în 1999, grupul auto francez era mai profitabil decât Nissan.

Vânzările ar urma să scadă la 5,52 milioane de vehicule, faţă de estimarea precedentă de 5,60 milioane de vehicule, iar în SUA livrările ar urma să se situeze la 1,44 milioane de vehicule, de la 1,46 milioane de vehicule previzionate anterior. America de Nord este cea mai mare piaţă a Nissan, reprezentând un sfert din vânzările sale globale.

Analiştii consideră că este o perioadă dificilă pentru Renault – Nissan – Mitsubishi, în condiţiile în care, pe cele mai mari pieţe auto globale – China, SUA şi Europa, cererea pentru maşini este în scădere. Aceştia avertizează că alianţa este esenţială în cazul în care companiile vor să rămână competitive într-o industrie în care mărimea reprezintă un avantaj crucial.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...