Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat în Italia şi Spania, după cele trei atentate de ieri

Italia şi Spania au anunţat vineri că au ridicat nivelul de alertă după atentatele din Franţa, Tunisia şi Kuweit, scrie AFP.
Economica.net - sâm, 27 iun. 2015, 05:24
Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat în Italia şi Spania, după cele trei atentate de ieri

‘Nicio ţară nu se află la adăpost, am ridicat nivelul de alertă pentru a atrage atenţia unităţilor care au misiunea de a supraveghea zonele sensibile’, a declarat ministrul italian de interne, Angelino Alfano.

‘Astăzi, trei atacuri care au făcut zeci de morţi au avut loc în trei locuri diferite din lume, legate între ele prin acelaşi lucru: violenţa şi teroarea’, a adăugat el.

În Tunisia, 37 de persoane, printre care turişti străini, au fost ucise, iar alte 36 rănite de un individ înarmat care a deschis focul la orele prânzului într-un hotel şi pe o plajă din staţiunea Sousse, cel mai grav atentat din istoria recentă a unei ţări care se confruntă cu creşterea ameninţării jihadiste după revoluţia din 2011.

În Franţa, un bărbat a fost decapitat într-un atentat jihadist comis la un centru industrial sensibil din apropiere de Lyon (centru-est), al cărui autor presupus a fost arestat.

În Kuweit, un atentat împotriva şiiţilor, revendicat de SI, a vizat o moschee din capitală, făcând 25 de morţi şi 202 răniţi, potrivit unui bilanţ oficial.

Pe de altă parte, Angelino Alfano a respins afirmaţiile care lăsau să se înţeleagă că jihadiştii ar putea intra în Italia dându-se drept imigranţi care fug din faţa războiului şi persecuţiilor, în încercarea de a ajunge în Europa din Libia. De la începutul anului, aproape 65.000 de persoane au ajuns astfel pe coastele italiene.

‘Nu există nicio dovadă despre creşterea criminalităţii în raport cu creşterea numărului de imigranţi’, a ţinut să sublinieze ministrul italian de interne.

Spania a ridicat nivelul de alertă antiteroristă, în urma valului de atentate de vineri

Nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat în Spania, de la ‘patru’ la ‘cinci’, a anunţat ministrul de interne spaniol Jorge Fernandez Diaz, după valul de atentate care a avut loc vineri în Franţa, Tunisia, Kuweit şi Somalia, informează AFP.

‘În mod provizoriu, a fost decisă activarea nivelului patru din cinci, un nivel crescut’, a declarat Jorge Fernandez Diaz, evocând ‘proximitatea’ locurilor în care au fost comise aceste atentate şi a aniversării de la proclamarea califatului de către gruparea Statul Islamic (SI).

Decizia a fost luată, de asemenea, ţinând cont de informaţiile deţinute de serviciile specializate, informaţii pe care ministrul spaniol nu a dorit să le detalieze.

‘Acesta este un război al barbariei împotriva civilizaţiei’, a declarat Jorge Fernandez Diaz, după ce a enumerat atentatele care au avut loc vineri în Franţa, Tunisia şi Kuweit. El a evocat, de asemenea, Somalia, unde a fost raportat un atac sângeros comis de islamişti la adresa unor soldaţi.

Ministrul a luat această decizie după o reuniune a celor mai înalţi responsabili în domeniul securităţii şi al luptei antiteroriste.

‘Nu avem informaţii care să ateste prezenţa de cetăţeni spanioli printre victime’, a precizat Diaz.

Unul dintre hotelurile vizate de atacurile din Tunisia aparţine unui important grup hotelier spaniol, Riu, care a anunţat, într-un comunicat, că dispune deocamdată doar de informaţii parţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...