Până la 12 februarie 2027, agenții economici din HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor trebui să organizeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute, potrivit unui regulament european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje publicat recent în Monitorul Oficial al UE.
Ei vor informa consumatorii, la punctul de vânzare, prin panouri sau pancarte vizibile, despre această posibilitate de a primi mâncare sau băuturi în propriul recipient. De asemenea, vor trebui să se asigure că nu vând mai scump aceste alimente pe care consumatorii le iau la pachet față de aceleași tipuri de alimente vândute în ambalaje de unică folosință ale restaurantelor.
O altă obligativitate pe care vor avea restaurantele, barurule și unitățile de cazare se referă la oferta de reutilizare în cazul produselor servite la pachet. Mai exact, până la 12 februarie 2028, agenții economici care își desfășoară activitatea în sectorul HORECA și vând băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, trebuie să le ofere consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.
La fel ca și în cazul ambalajelor aduse de consumatori de acasă, ei trebuie să monteze la punctul de vânzare panouri sau pancarte pe care sunt scrise vizibil, clar și lizibil, informații desre posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.
Totodată, agenții economici din HORECA nu pot avea prețuri mai mari la produsele în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.
Vor fi scutiți de aplicarea acestor obligații cei care se încadrează în definiția microîntreprinderii stabilită în Recomandarea 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.
Începând din 2030, cei din HORECA vor trebui să „depună eforturi” pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.
Statele membre pot stabili însă propriile obiective pentru operatorii economici care depășesc ținta de minimum de 10%, în măsura în care sunt necesare targheturi mai ambițioase. Și aceasta în contextul în care fiecare stat membru trebuie să reducă deșeurile de ambalaje generate pe cap de locuitor cu 5% față de 2018, până în 2030, cu 10% raportat la 2018 până în 2035 și cu 15% comparativ cu 2018, până în 2040.
„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în preambulul regulamentului.