Noi reguli pentru băuturile și mâncarea vândute „to go”. Clientul vine cu propriul recipient de acasă

Pentru a reduce consumul de ambalaje pe cap de locuitor, Comisia Europeană a adoptat un nou regulament prin care agenții economici din HORECA vor trebui să dea posibilitatea clienților să vină cu propriile ambalaje pentru a lua mâncare și băuturi la pachet și să le ofere ambalaje reutilizabile, în cazul în care vând în propriile caserole și pahare.
Alina Stanciu - Dum, 26 ian. 2025, 21:55
Noi reguli pentru băuturile și mâncarea vândute

Până la 12 februarie 2027, agenții economici din HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor trebui să organizeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute, potrivit unui regulament european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje publicat recent în Monitorul Oficial al UE.

Ei vor informa consumatorii, la punctul de vânzare, prin panouri sau pancarte vizibile, despre această posibilitate de a primi mâncare sau băuturi în propriul recipient. De asemenea, vor trebui să se asigure că nu vând mai scump aceste alimente pe care consumatorii le iau la pachet față de aceleași tipuri de alimente vândute în ambalaje de unică folosință ale restaurantelor.

O altă obligativitate pe care  vor avea restaurantele, barurule și unitățile de cazare se referă la oferta de reutilizare în cazul produselor servite la pachet. Mai exact,  până la 12 februarie 2028, agenții economici care își desfășoară activitatea în sectorul HORECA și vând băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, trebuie să le ofere consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.
La fel ca și în cazul ambalajelor aduse de consumatori de acasă, ei trebuie să monteze la punctul de vânzare panouri sau pancarte pe care sunt scrise vizibil, clar și lizibil, informații desre posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.
Totodată, agenții economici din HORECA nu pot avea prețuri mai mari la produsele în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.

Vor fi scutiți de aplicarea acestor obligații cei care  se încadrează în definiția microîntreprinderii stabilită în Recomandarea 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.

Începând din 2030, cei din HORECA vor trebui să „depună eforturi” pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Statele membre pot stabili însă propriile obiective pentru operatorii economici care depășesc ținta de minimum de 10%, în măsura în care sunt necesare targheturi mai ambițioase. Și aceasta în contextul în care fiecare stat membru trebuie să reducă deșeurile de ambalaje generate pe cap de locuitor cu 5% față de 2018,  până în 2030, cu 10% raportat la 2018 până în 2035 și cu 15% comparativ cu 2018, până în 2040.

„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în preambulul regulamentului.
Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...