Noile directive europene nu afectează utilizatorii de centrale termice – Ariston Thermo

Piaţa locală de centrale termice va trece prin schimbări majore începând cu această toamnă, odată cu introducerea noilor directive europene ErP (Energy-related Products Directive), însă acestea nu vor afecta utilizatorii de centrale termice, ci, dimpotrivă, vor avea un impact benefic, potrivit companiei Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de profil.
Economica.net - lun, 14 sept. 2015, 08:10
Noile directive europene nu afectează utilizatorii de centrale termice - Ariston Thermo

Astfel, începând cu 26 septembrie, pe piaţa locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, cele convenţionale fiind astfel, treptat, eliminate de la raft. Acest lucru însă nu va afecta în niciun fel utilizatorii care au deja montată o centrală termică şi nici distribuitorii care au deja în stoc centrale convenţionale, scrie Agerpres.

‘Începând cu 26 septembrie, pe piaţa europeană şi, implicit, pe cea locală, intră în vigoare directivele cunoscute sub numele de ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar şi normele privind etichetarea energetică, pentru a obţine economii în unul dintre cele consumatoare de energie domenii din Uniune. Am observat însă că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii şi clienţii de centrale termice nu sunt foarte bine informaţi cu privire la ce prevăd acestea şi, mai ales, ce beneficii aduc. Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametrii normali. Singura diferenţă, faţă de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar din modele în condensare’, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Acesta a subliniat că, potrivit unui studiu efectuat de IEA – International Energy Agency, sistemele de încălzire şi cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidenţial.

De asemenea, s-a stabilit că proiectarea ecologică a produselor şi promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficienţă ridicată, va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 de milioane de tone de petrol, ceea ce este ca şi cum toate sistemele de încălzire şi de preparare a apei calde menajere a două ţări la fel de mari ca Italia n-ar mai funcţiona. Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egală cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona central – nordică a Italiei.

Potrivit lui Cătălin Drăguleanu, noile normative se vor adresa produselor pentru încălzire şi pentru prepararea apei calde precum centralelor termice pe gaz cu o putere de până la 70 KW, boilerelor, dispozitivelor de micro-cogenerare, cazanelor de apă caldă şi pompelor de căldură, însă în cazul pieţei de centrale termice impactul este cel mai puternic.

Acesta a subliniat, de asemenea, că modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele convenţionale. Acestea au o eficienţă de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, faţă de un model clasic, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului. În plus, modelele în condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale.

‘În ultima perioadă am observat că tot mai mulţi români sunt interesaţi de noile tehnologii şi sperăm ca, odată cu introducerea noilor directive, aceştia să înţeleagă şi mai mult avantajele condensării’, a mai spus Drăguleanu.

De asemenea, dincolo de restricţiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune şi etichetarea produselor de pe piaţa de încălzire. Astfel, românii vor putea să aleagă mai uşor produsele de care au nevoie şi vor putea vedea direct de pe etichetă gradul de eficienţă şi avantajele modelului pe care îl aleg.

‘Ariston Thermo România şi-a dorit să fie cu un pas înainte şi, astfel, oferta noastră cuprinde o gamă largă de centrale termice în condensare. În plus, începând cu această toamnă, lansăm un nou model – Ariston Cares Premium – pentru ca cei interesaţi să poată lege dintr-o gamă cât mai variată. De asemenea, pentru a încuraja piaţa, avem în derulare şi o campanie de extindere a garanţiei, de la 3 la 5 ani, pentru modelele cumpărate până la finele lunii octombrie’, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţional în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră. Portofoliul de produse este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...