Plafonarea tarifelor RCA a fost aprobată de Guvern. Noile tarife, valabile de la jumătatea acestei luni

Guvernul a adoptat HG pentru plafonarea tarifelor RCA, timp de şase luni. 
Economica.net - mie, 02 nov. 2016, 10:54
Plafonarea tarifelor RCA a fost aprobată de Guvern. Noile tarife, valabile de la jumătatea acestei luni

Cea mai mică poliţă RCA pentru un autoturism va fi de 541 de lei pe an, iar cel mai mare de 3.087 de lei, potrivit grilei tarifelor maximale pe care o puteţi consulta aici.

Tinerii cu maşini puternice vor plăti cele mai scumpe poliţe RCA, iar persoanele de 60 de ani, care conduc maşini cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri, cele mai mici poliţe. Astfel, un şofer cu vârsta de până la 25 de ani va plăti 3.087 de lei pentru o asigurare pe un an. Este cel mai mare nivel al unei prime de asigurare. 

De fapt, tinerii vor plăti cel mai mult, comparativ cu celelalte categorii de vârstă, indiferent de capacitatea cilindrică a maşinii. Pentru şoferii cu vârste de sub 25 de ani care conduc o maşină cu motor cu o capacitate între 2 şi 2,5 litri, prima este de 2.129 de lei, cei de aceeaşi vârstă care au maşini cu motoare între 1,8 şi 2 litri vor plăti 1.516 lei, ajungându-se ca la cele mai populare maşini, nivelurile maxime ale primei RCA să fie de 1.166 de lei pentriu maşini cu cilindree de 1,4-1,6 litri, şi de 985 de lei, pentru tinerii sub 25 de ani care au maşini cu cilindree cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri.

La polul opus se situează persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Cea mai ieftină asigurare RCA costă 541 de lei, dacă este vorba despre o maşină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri. De fapt, pentru fiecare grupă de cilindree, RCA plătit de persoanele de peste 60 de ani este la jumătate faţă de nivelul plătit de un tânăr cu varsta de până la 25 de ani. Criteriul geografic, adică oraşul din care este şoferul, nu mai contează în calculul primei RCA.

Când intră în vigoare noile tarife

Noile tarife maximale pentru asigurarea obligatorie auto intră în vigoare în zece zile. Sistemele informatice ale asigurătorilor sunt 80% adaptate la noile cerinţe legislative. Neacoperirea daunelor uşoare de către asigurător se va realiza doar dacă asiguratul cere expres acest lucru în momentul încheierii poliţei, iar acoperirea accidentelor suferite de asigurat şi sistemul de asistenţă rutieră se acordă doar la poliţele pe 6 şi 12 luni.

Urmare a modificărilor legislative privind asigurările RCA prevăzute în OUG 54/ 14.09.2016, în calculaţiile RCA au apărut o serie de modificări, deja introduse în sistem de către asigurători în urmă cu o săptămână. La capitolul „Durata asigurării” au fost operate modificările care să permită încheierea unei poliţe RCA pe perioade cuprinse între o lună şi 12 luni. La „Informaţii despre vehicul” este inserată o nouă întrebare cu opţiune de răspuns „DA/Nu”. Dacă asiguratul va răspunde că optează pentru răscumpărarea contravalorii daunei, ca să nu afecteze criteriul bonus malus aferent poliţei RCA, informaţia se va prelua automat în addendumul la contractul de asigurare RCA. De asemenea, acoperirile accidente persoane (în cazul şoferului vinovat de producerea accidentului) şi asistenţa rutieră (maşină la schimb, platformă) vor putea fi acordate strict pentru asigurările încheiate pe perioade de 6 luni, respectiv 12 luni.

Sistemul Bonus Malus nu funcţionează pe pentru asigurări încheiate pe o perioadă mai mică sau egală cu 5 luni, indiferent dacă poliţa a avut daune sau nu. Efectul este că, șoferii cu un bun comportament în trafic care își încheie polița RCA pe o lună nu vor mai beneficia de reduceri de primă de asigurare, în timp ce, cei cu un comportament problematic în trafic beneficiază de ultimul Bonus Malus pe șase luni, iar polița sa RCA nu se scumpește. Pentru poliţe cu perioada între 6 şi 11 luni, daca nu au fost înregistrate daune se tranzitează o clasă de Bonus iar pentru poliţele cu daune se tranzitează în funcţie de numărul de daune în clasele de Malus conform norma A.S.F 23/2014. Pentru poliţe cu perioade de 12 luni, dacă nu au fost înregistrate daune se tranzitează două clase de Bonus, iar pentru poliţele cu daune se tranzitează în funcţie de numărul de daune în clasele de Malus conform normei A.S.F 23/2014.

Rămâne neelucidat modul în care va funcţiona, dacă va funcţiona, compensarea directă. Nici OUG, nici HG, nici normele de aplicare a OUG 54/2016 nu specifică nimic în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...