Norvegia își crește contribuția acordată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA)

Norvegia a anunţat luni că îşi majorează cu 100 de milioane de coroane (8,7 milioane de euro) cuantumul asistenţei acordate Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA), informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 17 iun. 2024, 18:50
Norvegia își crește contribuția acordată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA)

UNRWA, care coordonează practic întreaga asistenţă pentru Fâşia Gaza, a fost slăbită de acuzaţiile Israelului conform cărora 12 din cei 13.000 de angajaţi ai agenţiei ONU au fost implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie. Acuzaţiile israeliene au dus la suspendarea finanţării de către unele ţări donatoare majore, inclusiv Statele Unite, dar unele state şi-au reluat de atunci ajutorul.

„UNRWA este coloana vertebrală a răspunsului umanitar din Gaza”, a declarat, într-un comunicat, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, ministrul norvegian pentru dezvoltare internaţională.

„Războiul, acuzaţiile Israelului, atacurile necontenite asupra organizaţiei şi reţinerea de fonduri de către marii donatori au plasat UNRWA într-o situaţie financiară extrem de dificilă”, a adăugat ea.

Un raport al unui grup de experţilor creat de ONU şi condus de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna, a concluzionat în aprilie că UNRWA nu a avut „neutralitate” în Fâşia Gaza, dar şi că Israelul nu a oferit „dovada” presupuselor legături ale anumitor membri cu Hamas.

Cele 100 de milioane de coroane suplimentare se adaugă celor 275 de milioane de coroane acordate în februarie de Norvegia agenţiei ONU.

Conform Ministerului norvegian pentru dezvoltare internaţională, aproape 200 de angajaţi ai agenţiei au fost ucişi de la începutul războiului din Fâşia Gaza.

Ofensiva israeliană desfăşurată ca răspuns la atacul din 7 octombrie a ucis 37.347 de persoane de la începutul războiului, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

G7 a estimat vineri că UNRWA ar trebui să poată opera fără piedici în Fâşia Gaza.

Şefii de stat şi de guvern din G7 au spus că părţile trebuie să „faciliteze trecerea rapidă şi nestingherită a asistenţei umanitare către civilii aflaţi în nevoie”.

Te-ar mai putea interesa și
Piața de echilibrare, noul coșmar al furnizorilor de energie electrică din cauza prețurilor uriașe, care ar putea fi și mai mari. După ridicarea plafonării, clienții le vor simți în facturi
Piața de echilibrare, noul coșmar al furnizorilor de energie electrică din cauza prețurilor uriașe, care ar putea fi ...
Furnizorii de energie electrică au ajuns să fie afectați semnificativ de prețurile din piața de echilibrare de energie electrică și deja încep să acumuleze pierderi pentru că aceste costuri......
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Preşedintele francez Emmanuel Macron a acceptat marţi demisia guvernului premierului Gabriel Attal, după eşecul acestuia ...
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru a putea accesa plățile directe și fondurile de dezvoltare rurală
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru ...
Fermierii au obligaţia respectării interdicţiilor de a incendia miriştile şi vegetaţia pajiştilor permanente, începând ...
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea Europeană a exportat o cantitate de 788.201 de tone de grâu ...