Noua Comisie Europeană: Franţa, Marea Britanie şi Germania primesc marile portofolii economice

Franţa, cu Pierre Moscovici la afaceri economice, Marea Britanie, cu Jonathan Hill la servicii financiare, şi Germania, cu Günther Oettinger la economie digitală, au primit trei dintre marile portofolii economice în noua Comisie Europeană anunţată miercuri, relatează AFP.
Economica.net - mie, 10 sept. 2014, 13:21
Noua Comisie Europeană: Franţa, Marea Britanie şi Germania primesc marile portofolii economice

Preşedintele noii echipe, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a creat şi şapte posturi de vicepreşedinţi pentru a pilota marile priorităţi ale Uniunii Europene.

Fostul premier finlandez Jyrki Katainen va răspunde de ‘locuri de muncă şi creştere’, în timp ce letonul Valdis Dombrovskis, susţinător al austerităţii bugetare, va coordona politicile privind ‘euro’ şi ‘dialogul social’.

‘El va coopera strâns cu dl Moscovici’, a subliniat Jean-Claude în cadrul unei conferinţe de presă. El a apreciat că Pierre Moscovici este ‘bine plasat pentru a contribui la rezolvarea’ problemelor de rigoare bugetară, venind dintr-o ţară confruntată cu această chestiune.

Trei posturi de vicepreşedinţi sunt atribuite femeilor, printre care italianca Federica Mogherini, desemnată în prealabil şefă a diplomaţiei europene, şi bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, fostă responsabilă cu ajutorul umanitar, însărcinată cu coordonarea ‘bugetului şi resurselor umanitare’.

Jean-Claude Juncker şi-a desemnat în premieră o mână dreaptă, ‘adjunct’ al preşedintelui CE, în persoana olandezului Frans Timmermans.

‘Comisia Europeană pe care v-o prezint astăzi este o comisie politică, dinamică şi eficientă, pregătită să dea un nou elan Europei. Este echipa mea câştigătoare’, a spus Juncker.

Acest executiv trebuie să încarneze ‘o UE care vede imaginea de ansamblu, pentru a rezolva marile probleme’ şi care este ‘mai apropiată de cetăţeni’, a adăugat el.

‘Marile priorităţi’ vor fi ‘politica externă’, cu criza din Ucraina, ‘lupta împotriva birocratizării excesive’, ‘creşterea, locurile de muncă şi investiţiile’, precum şi ‘lansarea unei veritabile uniuni a Energiei’, a dezvăluit el.

Printre alte portofolii-cheie, spaniolul Miguel Arias Canete a primit energia şi combaterea schimbărilor climatice, suedeza Cecilia Malmstrom comerţul, iar daneza Margrethe Vestager portofoliul concurenţei.

Poloneza Elzbieta Bienkowska este însărcinată cu piaţa internă şi industria, în timp ce belgianca Marianne Thyssen va avea în grijă ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale.

Grecul Dimitris Avramopoulos, a cărui ţară este împreună cu Italia şi Spania în prima linie în faţa fluxurilor migratorii în Mediterana, a fost la rândul său numit comisar pentru imigraţie şi afaceri interne.

Controversatul ungur Tibor Navracsics, aflat în centrul unui diferend între Bruxelles şi Budapesta privind reforma justiţiei, a primit portofoliul educaţiei, culturii şi cetăţeniei.

Agricultura, un sector zguduit în prezent de embargoul rus asupra produselor alimentare europene, a fost încredinţată irlandezului Phil Hogan, iar politica regională româncei Corina Creţu.

Dacă este mai politică decât fostul colegiu prezidat de José Manuel Barroso, cu cinci foşti şefi de guvern şi 13 miniştri sau foşti miniştri, noua echipă are acelaşi număr de femei, respectiv nouă din 28.

Membrii noului executiv comunitar urmează să fie audiaţi de diverse comisii din Parlamentul European, urmând ca acesta să se pronunţe prin vot în plen asupra întregii Comisii Europene în sesiunea 20-23 octombrie de la Strasbourg. Noii comisari ar urma să-şi înceapă mandatele la 1 noiembrie, notează AFP.

Președinte

Jean-Claude Juncker, Luxemburg

Vicepreședinți

Vicepreședinte pentru Creștere Economică, Uniunea Monetară și dialog social – Estonia, Andrus Ansip

Vicepreședinte pentru Inovație Digitală – Slovenia, Alenka Bratusek

Vicepreședinte pentru Buget control financiar– Finlanda, Jyrki Katainen

Vicepreședinte pentru Energie – Letonia, Valdis Dombrovskis

Vicepreședinte pentru Regularizare – Olanda, Franciscus (Frans) Timmermans

Comisari europeni

Corina Crețu va ocupa funcția de comisar pentru Politici regionale. Corina Crețu va prelua portofoliul de la Johannes Hahn.

Înalt reprezentant pentru Politică Externă – Italia, Federica Mogherini

Justiție – Suedia, Cecilia Malmstrom

Transport – Cehia, Vera Jourova

Mediu – Danemarca, Margarethe Vestager

Energie și Schimbarea Climei – Marea Britanie, Jonathan Hill

Vămi – Ungaria, Tibor Navracsics

Internet si cultură – Cipru, Chrystos Stylianides

Migrație, Drepturi și Afaceri Interne – Grecia, Dimitris Avermaopoulos

Agricultură – Irlanda, Phil Hogan

Comerț – Germania, Gunther Oettinger

Piața internă – Polonia, Elzbieta Biekowska

Cercetare și inovație – Spania, Miguel Arias Canete

Impozite și lupta împotriva fraudei – Bulgaria, Kristalina Georgieva

Muncă și afaceri sociale – Portugalia, Carlos Moedas

Competiție – Belgia, Marianne Thyssen

Pescuit – Croația, Neven Mimica

Economie și afaceri monetare – Franța, Pierre Moscovici

Dezvoltare – Slovacia, Maros Sefcovic

Politici de vecinătate – Austria, Johannes Hahn

Tineret și multilingvism – Malta, Karmenu Vella

Sănătate și siguranța alimentară – Lituania, Vyentis Andriukaitis

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...