Nouă sporuri, indemnizaţie la pensionare şi premii pentru salariaţii Metrorex

ECONOMICA.NET continuă publicarea sporurilor pe care le primesc angajaţii la stat. Astăzi vă spunem care sunt avantajele angajării la Metrorex, companie care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Angajaţii Metrorex primesc spor de metrou, de până la 40% din salariul de bază. Angajaţii care muncesc în timpul nopţii, în zilele de repaus legal, în zile de sărbătoare sau sistematic peste program iau sporuri de până la 100% din salariul de bază. Compania răsplăteşte angajaţii care se pensionează cu indemnizaţii egale cu 1,5 salarii de bază, iar salariaţii sunt premiaţi pentru realizări deosebite, dar şi pentru evitarea unor evenimente sau unor situaţii care ar fi putut provoca degradarea sau distrugerea unor bunuri ale societăţii.
Cristina Şomănescu - Dum, 07 aug. 2016, 20:53
Nouă sporuri, indemnizaţie la pensionare şi premii pentru salariaţii Metrorex

ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii au angajaţii la stat.

Lista completă a articolelor publicate până acum o găsiţi în secţiunea dedicată „Spor la stat” pe care o puteţi accesa la acest link. 

Iată câteva dintre articolele pe care le-am publicat deja:

Lista sporurilor angajaţilor la stat. 13 sporuri, cotă-parte din profit, protecţie socială pentru salariaţii CFR Marfă

Beneficiile primite de salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului

Beneficiile salariaţilor din Justiţie

Sporurile încasate de angajaţii spitalelor CFR în 2016. Spor pentru că muncesc la PC, cu xeroxul şi la arhivă

Astăzi vă spunem ce sporuri şi avantaje au angajaţii companiei Metrorex care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, potrivit informaţiilor pe care oficialii companiei le-au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.

Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

 • Spor de metrou, de 20% – 40% din salariul de bază;
 • Spor pentru condiţii nocive de muncă, în cuantum de 10% – 15% din salariul minim la metrou;
 • Spor pentru lucru în timpul nopţii, în cuantum de 25% – 28% din salariul de bază;
 • Spor pentru orele prestate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale ori în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează, în cuantum de 100% din salariul de bază;
 • Spor pentru lucru sistematic peste programul normal, în cuantum de 5% – 25% din salariul de bază;
 • Spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare, de 30% din salariul de bază minim al funcţiei suplimentare;
 • Spor pentru titlul ştiinţific de doctor, de 15% din salariul de bază;
 • Angajaţii Metrorex, premiaţi la pensionare cu câte o indemnizaţie egală cu 1,5 salarii de bază;
 • Salariaţii Metrorex, premiaţi pentru realizări deosebite, pentru evitarea unor evenimente sau unor situaţii care ar fi putut provoca degradarea sau distrugerea unor bunuri ale societăţii.

Iată in extenso ce sporuri şi ce avantaje au salariaţii Metrorex

– Spor de metrou, cuprins între 20% şi 40% din salariul de bază;

 • Sporul se acordă în funcţie de locul de desfăşurare a activităţii şi corespunzător timpului lucrat;

– Spor pentru condiţii nocive de muncă, în cuantum de 10% – 15% din salariul minim la metrou;

Pentru personalul din formaţia specializată care lucrează cu dispozitive cu surse radioactive, cuantumul sporului este de 15% din salariul minim la metrou.

– Spor pentru lucru în timpul nopţii, în cuantum de 25% – 28% din salariul de bază;

 • Munca prestată în timpul nopţii între ora 22:00 şi ora 6:00 se răsplăteşte cu spor de 25% din salariul de bază, corespunzător numărului de ore lucrate.
 • Pentru personalul care este obligat să muncească numai noaptea, sporul pentru munca în timpul noptii se majorează şi ajunge la 28% din salariul de bază.

– Spor de vechime în muncă, în cuantum de 12% – 25% din salariul de bază;

– Spor pentru orele prestate în cadrul normei de muncă în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale ori în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează, în cuantum de 100% din salariul de bază;

 • Orele efectuate peste norma de muncă, în zilele libere de sâmbată, duminică, sărbatori legale ori în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează din cauza caracterului permanent de desfăşurare a activităţii se plătesc cu spor de 100% din salariul de bază.

– Spor pentru lucru sistematic peste programul normal, în cuantum de 5% – 25% din salariul de bază; 

 • Sporul se acordă în locul celui pentru ore suplimentare;
 • Sporul se acordă în cuantum de 5%, 10%, 15%, 20%, 25% din salariul de bază, stabilit în raport cu timpul prestat lunar peste programul normal de lucru.

– Spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare, de 30% din salariul de bază minim al funcţiei suplimentare; 

 • Salariatul care exercită suplimentar şi atribuţiile altei funcţii de altă natură decât cea de bază primeşte spor de 30% din salariul de bază minim al funcţiei suplimentar îndeplinite.

– Spor pentru titlul ştiinţific de doctor, de 15% din salariul de bază;

 • Salariatul încadrat pe o funcţie cu studii superioare care deţine titlul ştiinţific de doctor primeşte spor de 15% din salariul de bază al funcţiei exercitate, dacă titlul ştiinţific de doctor este în acelaşi domeniu profesional cu cel în care angajatul performează.

– Spor pentru conducerea formaţiei de lucru, în cuantum de 5% – 10% din salariul de bază;

 • Sporul se aplică la salariul de bază minim al funcţiei îndeplinite, respectiv cea de maistru II, în situaţia în care gradul de dispersare a activităţii pe schimburi sau locuri de muncă nu asigură desfăşurarea corespunzătoare a activităţii maistrului sau când formaţia de lucru nu are la conducere un maistru.

Oficialii companiei Metrorex au refuzat să ne spună explicit, aşa cum am cerut, care este numărul salariaţilor care încasează fiecare dintre aceste sporuri, şi frecvenţa cu care le primesc.

Angajaţii Metrorex, premiaţi la pensionare cu indemnizaţii egale cu 1.5 salarii de bază

Conform Contractului Colectiv de Muncă, societatea este obligată să plătească la pensionarea angajaţilor săi echivalentul a câte 1.5 salarii de bază.

Premii pentru salariaţii Metrorex

 • Compania premiază angajaţii pentru realizări deosebite, pentru evitarea unor evenimente sau unor situaţii care ar fi putut provoca degradarea sau distrugerea unor bunuri ale societăţii.
 • Angajaţii sunt premiaţi şi cu ocazia Zilei Lucrătorului la Metrou, în funcţie de posibilităţile financiare ale societăţii.

Oficialii companiei au refuzat să ne spună care sunt cuantumurile premiilor acordate salariaţilor.

Diurnă de 35 euro pentru angajaţii trimişi în delegaţie în străinătate

 • Pentru deplasările în interes de serviciu în ţară ale salariaţilor societăţii, diurna se ridică la 17 lei pe zi per beneficiar;
 • În ceea ce priveşte deplasările în străinătate ale salariaţilor societăţii, diurna ajunge la 35 euro pe zi per angajat.

Peste 4.000 de oameni lucrează la Metrorex

Metrorex are 4.180 angajaţi, ne-au spus oficialii companiei. În 2015, 79,62% dintre angajaţii Metrorex erau muncitori, 18,93% dintre salariaţi – personal de execuţie, 1,45% – personal de conducere.

Precizări

Oficialii companiei Metrorex au refuzat să ne transmită Contractul Colectiv de Muncă în vigoare.

„Contractul Colectiv de Muncă la nivel SC Metrorex SA este un document care nu poate fi transmis unei terţe persoane fără acordul partenerului social, deoarece se încheie între angajator prin reprezentantul său legal și partenerul social – Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, parte semnatară a acestui contract. În acest sens, facem precizarea că nu avem acordul partenerului social pentru transmiterea Contractului Colectiv de Muncă unei terţe persoane, motiv pentru care nu putem răspunde favorabil solicitării dumneavoastră”, a spus pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul BCR a încheiat anul trecut cu un profit net în creştere cu 33%
Grupul BCR a încheiat anul trecut cu un profit net în creştere cu 33%
Grupul BCR a înregistrat un profit net de 2,321 miliarde de lei (469 milioane de euro) în 2023, în creştere cu 33% faţă de cel din 2022, care s-a situat la 1,746 miliarde de lei (354 milioane......
Preşedinta Comisiei Europene, criticată pentru că a zburat prea des cu avionul privat
Preşedinta Comisiei Europene, criticată pentru că a zburat prea des cu avionul privat
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut, ...
Taxele ridicate pe jocurile de noroc încep să-și facă efectul. Operatorii au început retragerile din România
Taxele ridicate pe jocurile de noroc încep să-și facă efectul. Operatorii au început retragerile din România
La începutul lunii octombrie 2023, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care a reglementat agresiv taxele și garanțiile ...
Profitul net al Biofarm a crescut la 77 de milioane de lei în 2023
Profitul net al Biofarm a crescut la 77 de milioane de lei în 2023
Producătorul de medicamente şi suplimente Biofarm (simbol bursier BIO) a încheiat anul 2023 cu profit net de aproximativ ...