Nu există nicio certitudine că se poate încheia un acord cu Iranul în acest moment – diplomat francez

Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat că nu există "nicio certitudine" în acest stadiu că un acord în dosarul nuclear iranian va fi încheiat între Teheran şi marile puteri la Geneva, unde s-a deschis, sâmbătă, a treia zi de discuţii, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 09 nov. 2013, 12:01
Nu există nicio certitudine că se poate încheia un acord cu Iranul în acest moment - diplomat francez

El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare „îngrijorările” cu privire la securitate ale Israelului.

„Există un text iniţial pe care nu îl acceptăm (…) nu am nicio certitudine că se poate ajunge la un acord la momentul la care vă vorbesc”, a declarat de la Geneva Fabius pentru postul de radio France Inter.

„Sunt câteva puncte în legătură cu care nu suntem mulţumiţi”, a declarat ministrul citând cazul reactorului de la Arak „extrem de proliferant” şi problema îmbogăţirii uraniului.

„Există un întreg stoc îmbogăţit la 20 la sută, este mult. Cum să readuci acest stoc la 5 la sută, nivel care este mai puţin periculos?”, a întrebat el. Occidentalii suspectează Teheranul că îmbogăţeşte uraniu pentru a obţine bomba atomică, ceea ce Iranul dezminte, asigurând că programul său nuclear are scop civil.

„Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, nu va fi posibil”, a insistat Fabius, reafirmând că „vrea” un acord dar avertizând asupra unei „situaţii înşelătoare”.

„Trebuie luate pe deplin în considerare îngrijorările privind securitatea ale Israelului şi regiunii”, a declarat el, în timp ce statul evreu a avertizat împotriva unui acord cu Iranul şi şi-a reafirmat dreptul de a-şi garanta singur securitatea.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat că marile puteri trebuie „să profite de oportunitatea” oferită în negocierile de la Geneva.

„Negocierile au înregistrat mari progrese şi continuă să facă mari progrese. Este important să spunem că mai avem de rezolvat probleme importante şi clar că încă nu am terminat. Va trebui să consacrăm acestui lucru mult timp şi atenţie în cursul zilei”, a afirmat Hague.

„Toţi miniştrii prezenţi aici sunt conştienţi de faptul că se prefigurează o ocazie în aceste negocieri (…) trebuie să facem tot ce putem pentru a profita de moment şi de oportunitate în scopul de a ajunge la un acord pe care lumea nu a reuşit să îl obţină multă vreme”, a declarat şeful diplomaţiei britanice.

Şase mari puteri şi Iranul s-au reunit sâmbătă la Geneva pentru a treia zi de negocieri pe tema dosarului nuclear iranian, cu speranţa încheierii unui acord care să pună capăt deceniilor de blocaj şi să îndepărteze riscul unui război.

Miniştrii de Externe ai Statelor Unite, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii au ajuns vineri la Geneva, iar omologul lor rus era aşteptat în cursul dimineţii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...