„Nu ne lasă FMI”, „Nu avem buget”, „Ne vedem data viitoare” – fazele discuţiilor MDRT cu patronatele

Reprezentanţii MDRT abordează discuţiile cu patronatele din turism în patru etape - "Nu ne lasă FMI", "Nu ne lasă UE", "Nu e prevăzut în buget" şi "Ne vedem data viitoare", potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 13:05

„Acestea sunt de fiecare dată cele patru faze ale discuţiilor cu MDRT. Turismul ar trebui tratat într-un mod special, chiar dacă statul nu îi dă foarte multă atenţie. Orice străin care vine în România se loveşte în primul rând de serviciile turistice, care îl influenţează uneori în decizia de a investi, a rămâne sau a pleca din România”, a declarat miercuri preşedintele FPTR, Mohammad Murad, la conferinţa de deschidere a Târgului de Turism al României, care se va desfăşura între 15 şi 18 martie la Romexpo.

Preşdintele ANAT, Corina Martin, a amintit că noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a promis că va susţine reducerea TVA pentru alimentaţia din turism.

” Am trimis o propunere de reducere a TVA la Ministerul Finanţelor, dar n-am primit niciun răspuns. Am întrebat şi la MDRT, dar ei ne-au răspuns că este o problemă care ţine de Ministerul Finanţelor” , a spus Martin.

Ea a adăugat că susţine desfiinţarea Ministerului Turismului şi trecerea acestuia ca agenţie în subordinea altui minister. Martin a afirmat că agenţia respectivă este suficientă pentru a se ocupa de legislaţia şi reglementările din turism, iar promovarea trebuie lăsată pe mâna patronatelor, care să se unească într-o organizaţie naţională de turism.

Şi Murad s-a arătat nemulţumit de activitatea MDRT şi a ministrului de resort.

„În viaţă trebuie să urcăm treptele aşa cum trebuie. Dacă sărim unele trepte, apar anumite paranteze”, a spus Murad, referindu-se la evoluţia activităţii lui Petrescu.

El s-a plâns de problemele pe care le întâmpină investitorii din turism, care doar pentru a obţine o autorizaţie de racordare la energie electrică trebuie să aştepte opt luni.

Preşedintele FPTR a mai spus şi că sectorul balnear, care ar putea aduce mulţi turişti străini, a fost neglijat în ultimii ani.

„Staţiunile balneare, dacă ar fi puse la punct şi promovate, ar putea aduce minim un milion de turişti pe an, dintre care 30% străini. Pentru asta ar trebui să investim jumătate din cât a investit în ultimii ani ministerul în obiective inutile. De ce ne trebuia un port turistic de 6 milioane de euro la Sulina? „, s-a întrebat Murad.

Corina Martin a completat că investiţia de la Sulina nu este utilă pentru că Delta nu este promovată nici pe plan intern şi nici în străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...