Nuclearelectrica vrea să contracteze servicii juridice de 400.000 euro pentru reactoarele 3 şi 4

Nuclearelectrica (SNN) a bugetat pentru anul viitor suma de 400.000 de euro pentru achiziţia de asistenţă şi consultanţă juridică privind derularea investiţiei de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 10:34
Nuclearelectrica vrea să contracteze servicii juridice de 400.000 euro pentru reactoarele 3 şi 4

„Valoarea estimată a serviciilor juridice care urmează să fie contractate pentru anul 2014 este de 400.000 de euro”, potrivit unui convocator pentru derularea AGA companiei de stat de luni, 23 decembrie.

Compania de proiect EnergoNuclear, care derulează investiţia în cele două reactoare, este controlată majoritar de Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a anunţat luni că ultimii doi investitori privaţi ai EnergoNuclear, Enel (Italia) şi ArcelorMittal, au decis să părăsească proiectul, astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în investiţie.

Proiectul construcţiei celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, dar în prezent are negocieri cu compania chinezească CGNPC, care să deruleze lucrările.

În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune, cu o capacitate instalat- cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Te-ar mai putea interesa și
România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă, la un consum de 5.000 MW, după oprirea reactorului 2 de la Cernavodă
România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă, la un consum de 5.000 MW, după oprirea ...
România importă aproximativ 1.000 MW duminică dimineaţă, după oprirea planificată a unităţii 2 de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în......
Dosarul nuclear iranian: Preşedintele Rouhani, optimist în privinţa unui acord privind ridicarea sancţiunilor
Dosarul nuclear iranian: Preşedintele Rouhani, optimist în privinţa unui acord privind ridicarea sancţiunilor
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că este optimist cu privire la discuţiile vizând reînvierea ...
Resturile rachetei chineze scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Resturile rachetei chineze scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Un segment semnificativ din racheta chineză reintrată duminică în atmosfera Pământului s-a dezintegrat deasupra Oceanului ...
Record: 110.633 doze de vaccin administrate în 24 de ore. Peste 10 mii de persoane imunizate la Maratonul Vaccinării din Bucureşti
Record: 110.633 doze de vaccin administrate în 24 de ore. Peste 10 mii de persoane imunizate la Maratonul Vaccinării din ...
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva COVID-19 informează că, în ultimele ...