Numărul insolvenţelor ar putea creşte cu 5% în România, în acest an – analiză Allianz Trade

Numărul insolvenţelor în România ar putea creşte cu 5%, în 2024 faţă de anul anterior, când aceste proceduri au consemnat o stagnare, relevă o analiză întocmită de Allianz Trade.
AGERPRES - mar, 05 mart. 2024, 12:10
Numărul insolvenţelor ar putea creşte cu 5% în România, în acest an - analiză Allianz Trade

Potrivit sursei citate, pentru acest an, specialiştii estimează aproximativ de 7.000 de insolvenţe, în comparaţie cu economii mai mari şi mai dezvoltate, precum Italia sau Spania, unde numărul de insolvenţe prognozat nu depăşeşte 10.000, respectiv 6.000, scrie Agerpres.

„Pentru România, oarecum surprinzător, numărul de insolvenţe a stagnat în 2023, însă evoluţia din ultimul trimestru, care a înregistrat o creştere +10% nu este întâmplătoare. În condiţiile unei economii cu o creştere mai lentă pe fondul unei inflaţii care menţine România în topul ţărilor din Uniunea Europeană şi cu dobânzi pe măsură, Allianz Trade prognozează o creştere +5% care corespunde unui scenariu normal în 2024. Numărul aproximativ de 7.000 de insolvenţe estimat pentru acest an nu este mic comparativ cu economii mai mari şi mai dezvoltate precum Italia sau Spania, unde numărul de insolvenţe estimate nu trece de 10.000, respectiv 6.000. În ultimii ani, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul ocupă primul loc, cu o pondere de 27%, fiind urmat de sectorul construcţiilor, care rămâne constant cu o pondere de 20% şi de industria prelucrătoare cu 12%”, se arată în analiza publicată marţi.

În ceea ce priveşte structura pe segmente, lipsa proiectelor noi de anvergură în domeniul rezidenţial, coroborată cu întârzierile la plata furnizorilor de către instituţiile de stat, este de aşteptat să se menţină o presiune ridicată asupra insolvenţelor din sectorul construcţiilor.

„Apropierea campaniilor electorale ar putea aduce fluxuri noi pe segmentul de infrastructură deşi sustenabilitatea ar putea fi redusă. Întârzierile din partea beneficiarilor de stat se fac simţite de câteva ori pe an şi în domenii mult mai solide din punct de vedere al cererii. Momentul ales pentru astfel de întârzieri (de obicei la final de luna/trimestru/an) trebuie înţeles prin raportare la cele două vulnerabilităţi: încasările la bugetul de stat şi dificultatea gestionării deficitului bugetar. Este de aşteptat ca firmele să se confrunte, în continuare, cu finanţări costisitoare şi să menţină îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a absorbi costurile împrumuturilor şi de a atenua presiunea asupra rentabilităţii globale”, sunt de părere reprezentanţii Allianz Trade.

Conform analizei de specialitate, la nivel global, datele din trimestrul IV al anului 2023 au evidenţiat o tendinţă de creştere la finalul anului în majoritatea ţărilor, cu salturi semnificative în America (+54% şi +35% în America de Nord, respectiv, în America Latină) şi în Asia (+67% în Coreea de Sud, +47% în Australia şi +35% în Japonia).

La nivel mondial, creşterea medie a insolvenţelor s-a accelerat de la 23%, în 2022, la +29% în 2023, cea mai rapidă creştere fiind înregistrată în 2009 (+33%). „Această revenire a fost în mare parte aşteptată, deoarece numărul insolvenţelor observate în 2020 şi 2022 a fost redus în mod artificial de sprijinul masiv oferit de stat firmelor, în timpul crizei Covid-19 şi apoi ca urmare a undelor de şoc ale războiului din Ucraina. Comparativ cu nivelul din perioada 2016-2019, între 2020 şi 2022, măsurile de sprijin au scutit echivalentul a trei sferturi din insolvenţele din ţări precum SUA, Germania, Austria, Norvegia, Portugalia şi Noua Zeelandă şi echivalentul a un an din insolvenţele raportate de obicei în Australia, Olanda, Franţa, Irlanda şi Italia”, notează sursa citată.

În acest context, analiştii Allianz Trade au identificat cinci provocări principale care vor caracteriza 2024 ca fiind un an pragmatic pentru firme şi economie, în special în Europa, precum: reducerea profitabilităţii, creşterea incertitudinii, condiţiile de refinanţare şi lichiditate reduse, creşterea numărului de insolvenţe şi riscuri mai mari pentru locurile de muncă.

Anul trecut, în Europa, insolvenţele companiilor au depăşit nivelurile anterioare pandemiei în două din cinci sectoare, iar 23 de ţări din eşantionul Allianz Trade au înregistrat o creştere de 66% a numărului de insolvenţe în toate sectoarele (respectiv 121 din cele 184 de sectoare) în construcţii, transport şi depozitare, informaţii şi comunicaţii. Cu toate acestea, primele două sectoare se remarcă printr-o recuperare puternică, fiind cu mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în mai multe ţări, împreună cu serviciile de cazare şi alimentaţie publică.

Allianz Trade este liderul global în asigurarea creditelor comerciale şi un specialist recunoscut în domeniile garanţiilor, colectărilor, creditelor comerciale structurate şi riscurilor politice. Cu sediul central în Paris, Allianz Trade este prezentă în peste 50 de ţări, cu 5.700 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...