Numărul insolvenţelor în România a crescut cu 10,7% în primele 9 luni, în linie cu aşteptările la nivel global pentru 2022 – analiză Allianz Trade

Numărul insolvenţelor a crescut, în România, cu 10,7% în primele nouă luni ale anului 2022, faţă de perioada similară a anului trecut, în linie cu aşteptările la nivel global pentru anul curent, potrivit unei analize Allianz Trade.
AGERPRES - lun, 14 nov. 2022, 14:13
Numărul insolvenţelor în România a crescut cu 10,7% în primele 9 luni, în linie cu aşteptările la nivel global pentru 2022 - analiză Allianz Trade

Astfel, deşi este o creştere de două cifre care vine pe fondul înrăutăţirii fundamentelor macroeconomice afectate de inflaţie şi acutizate de impactul războiului din Ucraina, „o abordare optimistă ar semnala o uşoară încetinire faţă de luna precedentă când avansul pe primele opt luni a fost de 11,3%”, scrie Agerpres.

„Dacă experienţa ultimului trimestru al anului trecut este relevantă – când inflaţia începuse să se facă simţită în economie – o accelerare de 1-2 puncte procentuale ar duce ritmul insolvenţelor în zona unei creşteri de +12-14%, ce corespunde unui număr sensibil peste 6.000 de insolvenţe. Numărul este important întrucât ar marca revenirea sau depăşirea nivelului din 2019 de 6.500 de insolvenţe, anul pre-pandemic care nu a fost influenţat de măsurile masive de suport ale statului în economie”, a afirmat Mihai Chipirliu, CFA Risk Director, Allianz Trade.

Conform cercetării, dacă în ultimele luni avansul preţurilor la energie a influenţat negativ profiturile multor segmente economice, creşterile succesive ale ratelor de dobândă – măsuri fireşti de contrapondere la puseul inflaţionist – vor fi vârful de lance influenţând profiturile nete şi lichiditatea în următoarele trimestre. În acest sens, renunţarea la discursul triumfalist, acceptarea climatului actual şi disciplina financiară vor trebui potenţate de o relaţie optimă cu creditorii, arată sursa citată.

„După doi ani de scăderi la nivel global, cele mai recente cifre pentru 2022 confirmă că revenirea insolvenţei în afaceri a fost deja intensificată pentru un număr tot mai mare de economii avansate şi pieţe emergente de la începutul anului”, susţin analiştii.

Prin urmare, anul acesta, în trimestrul II, indicele global de insolvenţă a înregistrat prima creştere trimestrială, de +8%, după 2020 fiind foarte aproape de momentul în care va înregistra o accelerare de două cifre, imediat după trimestrul III.

Astfel, analiştii Allianz Trade se aşteaptă ca indicele global de insolvenţă să crească de la 8%, la cel puţin +10% în trimestrul III, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Un factor principal, care a menţinut ridicate presiunile asupra preţurilor la materiile prime a fost şi efectul de propagare al războiului din Ucraina, în principal prin creşterea preţurilor mărfurilor şi diferitele episoade de blocaj din China.

„În această etapă, în ciuda semnelor de normalizare, cele mai multe ţări înregistrează încă insolvenţe în afaceri sub nivelurile pre-pandemie. Pe baza celor mai recente cifre YTD, una din patru ţări este deja sub sau peste numărul de insolvenţe înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2019. Două dintre pieţe sunt în Asia – Taiwan şi Hong Kong – în timp ce patru sunt în Europa de Vest – Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Danemarca, cu Finlanda foarte aproape să se alătura listei”, se mai spune în raport.

În schimb, Europa Centrală şi de Est este principalul contributor, jumătate dintre ţările din regiune înregistrând insolvenţe în afaceri peste nivelurile din 2019 (Turcia, Polonia, Cehia, România şi Bulgaria), cu excepţia Rusiei, Slovaciei şi ţărilor baltice.

Creşterea insolvenţelor este deja o realitate pentru majoritatea ţărilor, în special pentru pieţele europene importante precum Marea Britanie, Franţa, Spania, Ţările de Jos, Belgia şi Elveţia.

„Cu toate acestea, SUA, China, Germania, Italia şi Brazilia înregistrează în continuare cele mai scăzute niveluri. Jumătate dintre ţările analizate de către analiştii Allianz Trade au înregistrat deja creşteri de două cifre ale insolvenţei în afaceri pentru prima parte a anului 2022. India a înregistrat o creştere de +64% YTD în iunie, Singapore +42% în august, Australia +104% în septembrie şi Taiwan +10% în august. În America, revenirea a atins +36% YTD începând cu luna august în Canada. În Europa Centrală şi de Est, tendinţa ascendentă este determinată de accelerarea din Turcia (+69% în luna august), precum şi în Bulgaria, România şi Ţările Baltice. În Europa de Vest, revenirea este condusă de Austria (+92% YTD din septembrie), Marea Britanie (+70% din septembrie) şi Belgia (+52% din august), dar creşterile de două cifre sunt vizibile şi în ţări precum Danemarca, Franţa, Irlanda, Norvegia, Spania şi Elveţia”, mai arată cercetarea.

Totodată, în Europa se poate observa o revenire a insolvenţelor, la nivelurile pre-pandemice, în aproape 60% dintre industrii, în special în turism, producţie şi servicii B2C.

„Doar câteva ţări au înregistrat o revenire a insolvenţelor repartizate pe sectoare: Belgia, Franţa şi Regatul Unit – toate trei făcând parte din lista ţărilor cu cea mai mare scădere a insolvenţei în 2020/2021”, mai arată analiştii Allianz Trade.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...