Numărul turiştilor din Deltă, cu peste 40% mai mare decât cel din 2017

Numărul turiştilor care au ajuns în sezonul estival în Delta Dunării este cu cel puţin 40% mai mare decât cel de anul trecut, susţin asociaţiile de turism din judeţul Tulcea şi guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 09:58
Numărul turiştilor din Deltă, cu peste 40% mai mare decât cel din 2017

„Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, până în luna august, Delta a înregistrat o creştere a numărului vizitatorilor cu 45,88%. În aceeaşi lună, am depăşit tot anul 2017 în ceea ce priveşte numărul turiştilor. Nu avem încă datele pentru următoarele două luni, dar cred că trendul va fi menţinut”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.

Cea mai mare creştere, respectiv 51%, s-a înregistrat la nivelul turiştilor români, iar situaţia a fost explicată prin măsurile luate de autorităţi pentru încurajarea turismului intern.

„Voucherele de vacanţă, ordinul de ministru al Turismului care a diminuat suprafaţa de teren necesară unei pensiuni din Deltă pentru autorizare, fapt care a dus la apariţia în acest sezon turistic a încă 700 de noi locuri de cazare, promovarea agresivă a Deltei pe piaţa internaţională sunt câteva din explicaţiile creşterii cu peste 45% a numărului turiştilor din Deltă”, a mai spus Ţibuleac.

Şi preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, a declarat că proprietarii unităţilor de cazare din Deltă pe care-i reprezintă au raportat o creştere a numărului vizitatorilor cu cel puţin 40%, în contextul în care sezonul turistic în Rezervaţie nu s-a încheiat.

„Sunt create premisele unui an 2019 foarte bun. Au început deja rezervările pentru anul viitor, iar 25% din locuri sunt deja ocupate, lucru care nu s-a întâmplat niciodată până în prezent”, a menţionat Iluşcă.

Potrivit reprezentanţilor celor două asociaţii de turism, pachetele cele mai căutate au fost în principal cele de cinci zile, iar destinaţiile cele mai accesate de turişti au fost cele situate în zona de uscat a Deltei Dunării, acolo unde accesul este rutier.

„Am promovat destinaţiile turistice din imediata apropiere a Deltei, iar zilele trecute, discutând cu primarul comunei Sarichioi, am aflat că turiştii au golit şi rezervele localnicilor de legume”, a afirmat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

La rândul lui, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşetescu, a declarat că o explicaţie a creşterii numărului turiştilor în acest sezon poate fi şi introducerea în 2018 a obligativităţii ca pescuitul la ştiucă să se desfăşoare în regim de „Prinde şi eliberează”.

„Pescarii sunt foarte mulţumiţi de ce s-a întâmplat anul acesta. În pofida tuturor plângerilor că nu vor mai veni turişti din cauză că nu mai pot lua ştiucă acasă, turismul a crescut anul acesta. Ne gândim ca anul viitor să introducem catch&release la crap, dar discuţiile cu pescarii pe acest subiect continuă”, a afirmat Muşetescu.

Şi în ceea ce priveşte fenomenul turistic cu navele de croazieră fluvială, anul acesta s-a înregistrat o creştere uşoară, potrivit Căpităniei Portului Tulcea. Astfel, dacă anul trecut, în judeţ s-au operat 325 de acostări ale unor nave de croazieră fluvială care au avut la bord 45.881 de călători, anul acesta numărul acostărilor a fost de 336, cu 46.348 de turişti străini la bord.

Turiştii care ajung în porturile din judeţul Tulcea cu navele de croazieră fluvială se îmbarcă pe bărci de dimensiuni reduse şi vizitează canalele din Deltă sau urcă în autocare pentru a vizita mănăstirile din zonă. În timpul excursiilor, ei pot gusta mâncărurile tradiţionale şi se pot bucura de spectacolele folclorice susţinute de ansambluri din judeţ.

Delta Dunării, declarată Rezervaţie a Biosferei în anul 1990, are o suprafaţă totală de 4.455 de kilometri pătraţi, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanţă internaţională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural al UNESCO, iar în România numără circa 12.000 de persoane care locuiesc în comunităţi izolate de ape.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Economiei a acceptat cinci oferte de parteneriat pentru implementarea schemei de ajutor de stat în domeniul turismului
Ministerul Economiei a acceptat cinci oferte de parteneriat pentru implementarea schemei de ajutor de stat în domeniul turismului
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a admis cinci oferte de parteneriat din 11 depuse de instituţiile de credit interesate de implementarea schemei de ajutor de stat în......
Portugalia închide zona Lisabonei din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri cu varianta indiană a coronavirusului
Portugalia închide zona Lisabonei din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri cu varianta indiană a coronavirusului
Guvernul portughez a anunţat joi închiderea perimetrală a zonei metropolitane a capitalei Lisabona şi interzicerea intrărilor ...
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a ...
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...