Numele lui Puiu Popoviciu apare în dosarul lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat la președinția SUA, Joe Biden

Senatul SUA a cerut informații despre afacerile familiei candidatului la președinție Joe Biden în mai multe state, inclusiv în România, unde se pomenește numele omului de afaceri Gabriel Popoviciu, refugiat la Londra, după o condamnare de 7 ani în dosarul Băneasa. Adresa Senatului american e destinată echipei de avocați a lui Hunter Biden, și publicată pe Twitter, de Catherine Herridge, corespondent principal al CBS News.
Economica.net - sâm, 24 oct. 2020, 02:51
Numele lui Puiu Popoviciu apare în dosarul lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat la președinția SUA, Joe Biden

Anchetatorii îi solicită lui Hunter Biden să pună la dispoziție, până pe 23 octombrie, extrase bancare, transferuri, cadouri, tranzacții de afaceri, călătoriile cu Joe Biden, James Biden, Ye Jianming, Chi Ping Patrick Ho, Zang Jian Jun, Gongwen Dong, Mervyn Yan, Gabriel Popoviciu și alți parteneri, cu privire la CEFC China Energy Co.Ltd sau orice alte tranzacții legate de afaceri în România, China, Rusia, Kazahstan, Ucraina, Republica Cehă sau orice alte țări.

Lui Hunter Biden i s-a cerut să pună la dispoziție și comunicările avute cu mai multe persoane. 

Solicitarea senatorilor americani vine după ce New York Post a publicat e-mailuri care ar fi fost luate în mod ilegal de pe un computer pe care se află mesaje, fotografii şi înregistrări video personale ale fiului candidatului democrat la Casa Albă, Hunter Biden.

De altfel, New York Times scria din tomna lui 2019, că afaceristul român consiliat de Hunter Biden e „Gabriel Popoviciu, ale cărui tranzacții imobiliare au făcut subiectul unei investigații”, „într-o vreme în care SUA și aliații puneau presiune pe România să lupte împotriva corupției”, iar „investigația a dus la condamnarea lui Popoviciu la o pedeapsă cu închisoarea”.

Gabriel Aurel Popoviciu, zis Puiu, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, dar nu a executat nicio zi, pentru că a fugit la Londra înainte ca sentința să devină definitivă. Reținut de Poliția Metropolitană londoneză în august 2017, Popoviciu a fost eliberat după plata unei cauțiuni de 200.000 de lire.

Potrivit New York Times, Hunter Biden, fiul candidatului la președinția SUA, Joe Biden, l-a „convins” pe Louis Freeh, ex-șef al FBI, să-l ajute pe Puiu Popoviciu în ancheta în care era vizat de procurorii anticorupție și care i-a adus o condamnare în 2016.

Cotidianul amintește faptul că Rudolph Giuliani, actualul avocat al președintelui Donald Trump, este cel care a tras un semnal de alarmă cu privire la legăturile familiei Biden cu mediul de afaceri din România. Cotidianul citat insistă, totuși, că ar fi o problemă în strategia gândită de echipa lui Trump: și Rudolph Giuliani l-a ajutat pe Puiu Popoviciu, în acest sens fiind „recrutat” de către Louis J. Freeh, fostul șef FBI.

Dar, notează ziariștii de la New York Times, Giuliani și Hunter Biden jucau în aceeași echipă pentru Puiu Popoviciu! În timp ce făceau lobby pentru afaceristul român, SUA, prin vicepreședintele Joe Biden, insistau în continuarea luptei anticorupție din România!

Avocat de meserie, Hunter Biden l-a consiliat pe Gabriel „Puiu” Popoviciu în 2015, pentru a-l ajuta să scape de acuzațiile de corupție din România. În 2016, însă, Popoviciu a fost condamnat pentru afacerea cu terenuri din nordul Capitalei, pentru care a și fost condamnat la 7 ani de închisoare. Chiar în acea perioadă, în echipa care lucra pentru Popoviciu a fost adus și Freeh, pentru a ajuta la acest caz. 

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...