O bancă românească vrea să cumpere Bank of Cyprus

O bancă românească a depus ofertă neangajată pentru preluarea sucursalei Bank of Cypru, dar finalizarea tranzacţiei este responsabilitatea autorităţilor din Cipru, afirmă şeful supravegherii BNR, Nicolae Cinteză, precizând că, în cazul unui eşec, vor fi garantate depozitele de sub 100.000 de euro.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 15:11
O bancă românească vrea să cumpere Bank of Cyprus

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, a mai afirmat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în urma discuţiilor cu banca centrală din Cipru şi Autoritatea Bancară Europeană, BNR a fost doar notificată de suspendarea temporară a activităţii sucursalei din România în scopul identificării unei soluţii de către autoritaţile cipriote, dar competenţa aparţine integral şi exclusiv autorităţilor cipriote.

Redăm integral interviul cu directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză:

Reporter: Care este situaţia la sucursala Bank of Cyprus? Mai face operaţiuni în acest moment? Ce fel de operaţiuni şi ce se întamplă dacă un client are de efectuat plăţi scadente sau are depozite scadente în perioada de suspendare temporară a activităţii?

Nicolae Cinteză: Decizia este a băncii centrale a Ciprului, instituţie care autorizeaza şi supraveghează sucursala din România a Bank of Cyprus. Fiind sucursală a unei bănci străine, Bank of Cyprus Romania nu are personalitate juridică română. Repet, activitatea sucursalei a fost suspendată temporar, începând din 1 aprilie 2013, în vederea identificării unei posibile soluţii de reorganizare prin vânzare de către autorităţile din Cipru. Aceste informaţii se regăsesc în notificarea transmisă BNR de către autorităţile din Cipru şi au fost anunţate deja de sucursala Bank of Cyprus.

Potrivit comunicatului Bank of Cyprus clienţii pot retrage banii exclusiv prin reţeaua ATM. În ceea ce priveşte alte operaţiuni trebuie contactată banca prin call center, aşa cum se precizează în comunicatul băncii.

Rep: Deponenţii sucursalei din România sunt afectaţi de măsurile de stabilizare din Cipru? Cum sunt aceştia protejaţi?

Cinteză: Bank of Cyprus România este autorizată şi supravegheată de banca centrală din Cipru, sub statut de sucursală a Bank of Cyprus. Ca atare, orice operaţiune efectuată cu această bancă este considerată ca şi cum ar fi efectuată pe teritoriul Ciprului, în numele şi contul băncii-mamă. În baza legislaţiei europene, atribuţiile BNR sunt limitate.

Odată cu integrarea în Uniunea Europeana am aderat la un mecanism de supraveghere bazat pe consultare şi cooperare cu autorităţile din ţara de origine a instituţiilor de credit, care îşi deschid sucursale în România. În acest context, banca centrală din Cipru ne-a informat asupra deciziei sale şi a avut loc un schimb de opinii.

În ceea ce priveşte protecţia clienţilor sucursalei din România, prevedere despre care clienţii au luat la cunoştinţă în momentul încheierii contractului de depozit şi/sau al deschiderii conturilor, aceasta este asigurată de autorităţile din Cipru în conformitate cu legislaţia europeană. După cum ştiţi, la nivelul UE depozitele până la nivelul de 100.000 euro sunt garantate.

Rep: S-a afirmat că BNR a negociat o soluţie pentru a proteja deponenţii din România. Ce a „negociat” BNR?

Cinteză: Afirmaţia se referă exclusiv la faptul că BNR, în urma discuţiilor cu banca centrală din Cipru şi Autoritatea Bancară Europeană, a fost notificată de suspendarea temporară a activităţii sucursalei din România în scopul identificării unei soluţii de către autoritaţile cipriote. Competenţa aparţine deci integral şi exclusiv autorităţilor cipriote dar, conform mecanismului de cooperare despre care am discutat anterior, trebuie sa fim notificaţi. Astfel, au existat discuţii cu omologii din Cipru.

Rep: Puteţi oferi mai multe informaţii despre posibila vânzare a sucursalei din România? Dacă această soluţie nu se materializează, care ar fi următorii paşi?

Cinteză: Am fost informaţi că există un cumpărător, iar acesta ne-a confirmat depunerea unei oferte neangajante. Noi am luat notă de aceste informaţii şi, după cum bine cunoaşteţi, banca centrală nu se poate implica în asemenea tranzacţii comerciale.

În ceea ce priveşte a doua parte a întrebării, la aceasta vă pot răspunde doar autorităţile din Cipru. Ce vă pot spune în acest moment este că, în situaţia în care tranzacţia de vânzare se materializează, portofoliul sucursalei va fi preluat de instituţia de credit care cumpără şi va fi garantat prin legislaţia aplicabilă în materie.

Rep: Dar care sunt atribuţiile BNR în supravegherea instituţiilor de credit cu statut de sucursală, cele care nu au statut de persoană juridică română?

Cinteză: Aşa cum am afirmat anterior acestea sunt limitate, se referă doar la regimul rezervelor minime obligatorii şi la indicatorii de lichiditate. Măsurile pe care le putem lua în acest sens sunt de asemenea limitate, obligaţia noastră fiind aceea de a informa autorităţile din ţara de origine.

Rep: Ce riscuri sunt în acest moment pentru sistemul bancar din Romania?

Cinteză: Orice speculaţie în acest domeniu nu are sens. Sucursala Bank of Cyprus din România deţine doar 0,7% din activele din sistemul bancar şi o eventuală contagiune locală poate fi gestionată corespunzător, conform cadrului legal existent. Reafirm faptul că indicatorii de solvabilitate şi prudenţialitate atestă un sistem bancar românesc solid.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...