O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz, având la bord doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, s-a conectat fără probleme miercuri la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu ocazia primei misiuni în spaţiu cu echipaj uman din ultimele cinci luni, după o serie de eşecuri suferite de industria spaţială rusă.
Economica.net - mie, 16 nov. 2011, 10:18

„Vehiculul TMA-22 s-a conectat la ISS în regim automat, la ora 05.24 GMT”, cu zece minute mai devreme decât era prevăzut, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos).

„Totul s-a desfăşurat fără probleme”, a adăugat el.

Capsula care i-a transportat pe ruşii Anton Shklaperov şi Anatoli Ivanişin şi pe americanul Dan Burbank a decolat luni de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Această lansare a marcat reluarea zborurilor spre ISS cu echipaj uman la bord, suspendate în luna august, după eşecul lansării unui vehicul rusesc de tip cargo, care s-a prăbuşit în Siberia, la puţin timp după decolare.

Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută iniţial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să îşi verifice lansatoarele Soyuz. Eşecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputaţia modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită – Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reuşite. O evacuare a ISS a fost chiar luată în considerare la un moment dat.

După deschiderea uşilor modulului de conectare, în jurul orei 08.00 GMT, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, cei trei astronauţi au ajuns la bordul ISS, unde au fost întâmpinaţi de americanul Mike Fossum, japonezul Satoshi Furukawa şi rusul Serghei Volkov.

Pe 22 noiembrie, echipajul ruso-americano-japonez va reveni pe Terra, iar pe 21 decembrie, un nou zbor spaţial cu echipaj uman îi va aduce pe cei trei înlocuitori ai acestora la bordul ISS.

Precedenta decolare spre ISS de pe Baikonur, cu echipaj uman la bord, a avut loc în iunie, după ce Rusia a sărbătorit cu mare pompă împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu – sovieticul Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961.

Sectorul spaţial rus a cunoscut o serie neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliţilor din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliţi ruseşti s-au prăbuşit în Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din această serie de eşecuri s-a produs săptămâna trecută, o dată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliţii planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.

Sonda nu a reuşit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spaţial rusesc, citată sâmbătă de agenţia de presă Interfax, eforturile făcute de savanţii ruşi pentru recâştiga controlul asupra sondei au eşuat şi aceasta poate fi considerată „pierdută”.

Cosmonautul Anton Shklaperov se arăta totuşi încrezător înainte de lansarea capsulei Soyuz: „Nu ne facem gânduri negre. Avem încredere în tehnologia noastră”, a spus cosmonautul rus, citat de agenţia de presă Interfax.

De altfel, în ciuda acestei serii de probleme din sectorul spaţial rus, o rachetă Soyuz modificată, având la bord câţiva sateliţi, a decolat cu succes pe 21 octombrie din Guyana franceză – pentru prima dată din afara Rusiei -, în cadrul unei cooperări între Rusia şi Agenţia Spaţială Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...