O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, solicită lansarea unei dezbateri naționale pe tema legii de plată a pensiilor private, intrată în sfârșit în linie dreaptă după 14 ani de la lansarea sistemului. AURSF subliniază o necesitate despre care și Economica a vorbit constant, mai ales în ultimul an, în contextul în care administratorii de pensii susțin eliminarea posibilității ca participanții (mulți dintre ei cu sume acumulate extrem de mici) să își poată retrage într-o singură tranșă, integral sau măcar parțial, banii din conturi.
Ion Dobreanu - sâm, 22 ian. 2022, 11:57
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!

„Trebuie sa se inteleaga foarte bine ca eliminarea posibilitatii de incasare integrala a sumei acumulate in patrimoniul personal al fiecarui participant nu este o varianta acceptabila pentru participanti. Acestia trebuie sa aiba dreptul sa opteze intre incasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv incasarea unei pensii pe o perioada de timp determinata, convenita de comun acord impreuna cu viitorul platitor al pensiei private sau a unei pensii viagere”, anunță AURSF.

Economica.net scris recent că, cel puțin în acest moment, toate variantele aflate în lucru pe tema legii de plată a pensiilor private includ și plata într-o singură tranșă, chiar dacă condiționată și limitată peste un anumit nivel al sumei acumulate

Totuși, nu este clar la ce se va ajunge în final, în contextul în care administratorii privați susțin plata sub formă de anuități, cel mult eșalonat, pe un model valid în țările dezvoltate, unde însă sistemul a ajuns la maturitate, iar sumele acumulate sunt mai mari.

Iată și restul cele mai importante afirmații din comunicatul AURSF:

Desigur, vor putea exista diferente, inclusiv in zona impozitarii, pentru cei care vor opta pentru una sau alta dintre solutii. Insa optiunea libera si asumata a participantului este temelia pe care trebuie sa se aseze constructia viitoarei legi privind plata pensiilor administrate privat.

De asemenea, cu exceptia cazului in care participantul opteaza pentru o pensie viagera, pariind pe faptul ca va trai mai mult decat media sperantei de viata din Romania, si isi asuma astfel in mod constient sa renunte la proprietatea sumelor acumulate in contul sau de pensie privata, in toate celelalte situatii, inclusiv in cazul in care participantul inceteaza din viata in perioada platii pensiei pe perioada determinata, convenita de comun acord cu platitorul pensiei, toti banii ramasi trebuie sa ajunga la mostenitorii legali sau testamentari ai participantului, care sa poata fi incasati integral si nu prin intermediul unui transfer in conturile lor de pensie administrata privat.

In plus, in perioada in care banii vor fi administrati de platitorul pensiei, fondurile detinute vor trebui investite, pentru a produce in continuare randamente pentru participanti, insa doar in plasamente cu grad redus de risc, pentru a garanta plata pensiei participantului.

Consideram ca este nevoie de o ampla dezbatere nationala, cu participarea tuturor stakeholderilor, dar in special a celor care reprezinta participantii, pe viitorii beneficiari de pensii, pentru realizarea unei legi de plata a pensiilor private care sa raspunda tuturor exigentelor si in care sa se regaseasca interesele acestora. De asemenea, in cadrul acestei dezbateri trebuie identificate si masuri prin care sumele retinute in mod incorect in ultimii 4 ani din venitul brut al participantilor sa fie compensate corespunzator”, afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.

Reamintim ca AURSF este organizatia cea mai activa si mai implicata care reprezinta interesele participantilor in sistemele de pensii administrate privat, singura asociatie care in 2018 a intervenit inclusiv in dezbaterile parlamentare cu ocazia transferului contributiilor de la angajat la angajator.

Am solicitat de atunci si pana astazi in mod constant pastrarea echivalentului vechii contributii de 5,1%, prin majorarea procentului de contributie de la 3,75% (cat este in prezent) la 4,25% (cat ar fi trebuit sa fie, pentru a nu ii prejudicia pe participanti fata de situatia anterioara), insa din pacate solicitarile noastre au fost ignorate de cei chemati sa adopte decizii in acest sens.

In consecinta, 0,5% din salariul brut al fiecarui participant este deturnat luna de luna din patrimoniul personal al participantului in bugetul de pensii publice.

In context, reamintim si faptul ca AURSF a initiat opinia comuna privind obligativitatea introducerii unei informari pentru angajati referitoare la aderarea la un fond de pensii administrat privat (Pilonul 2), adoptata in unanimitate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent in Domeniul Protectiei Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare din cadrul ASF in ianuarie 2020, masura care intre timp a si intrat in vigoare, fiind adoptata ca si reglementare de Ministerul Muncii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...