O nouă amânare pentru Pasajul Domneşti: Italienii de la Maltauro contestă licitaţia şi în instanţă

Semnarea contractului pentru construcţia Pasajului Domneşti de pe Centura Capitalei este din nou amânată. După ce contestațiile depuse de doi constructori au fost respinse de CNSC, unul dintre ei a decis să apeleze mai departe la instanţa de judecată.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 13:35
O nouă amânare pentru Pasajul Domneşti: Italienii de la Maltauro contestă licitaţia şi în instanţă

Italienii de la Impresa Costruzioni Maltauro (ICM) au atacat la Curtea de Apel Bucureşti decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care le-a fost respinsă contestaţia la rezultatul licitaţiei pentru construcţia pasajului Domneşti.

Dosarul prin care italienii au făcut recurs la decizia CNSC a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe 24 iunie.

“Asta înseamnă încă o amânare de probabil două luni până la pronunţarea Curţii de Apel. Dacă decizia CNSC este menţinută, adică dacă recursul (italienilor-n.r.) este respins, se poate semna contractul”, spune Cătălin Drulă, consilier pe domeniul infrastructurii al premierului Dacian Cioloş.

La jumătatea acestei luni, CNSC a anunțat că a respins contestațiile depuse de firma lui Costel Cășuneanu și de către italienii de la Maltauro la licitația pentru Pasajul Domnesti și a păstrat decizia anterioară din noiembrie 2015, prin care a fost desemnată câștigătoare oferta Asocierii S.C. Straco Grup S.R.L. – S.C. Comnord S.A. – S.C. Specialist Consulting S.R.L.

În situația în care, în termen de 10 zile de la data comunicării deciziei CNSC, nu se depunea nicio plângere la Curtea de Apel București, CNADNR urma sa inițieze semnarea contractului cu asocierea condusă de Straco.

Proiectul Pasajului Domneşti a fost scos la licitație încă din martie anul trecut. Acesta a fost estimat la 185,32 milioane de lei, fără TVA, valoare ce include şi suma de 16,48 milioane de lei, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute.

Pentru acest proiect au fost depuse 11 oferte. Cel mai mic preț, de 91,25 milioane de lei, a fost oferit de Porr Construct SRL, potrivit procesului verbal realizat la deschiderea ofertelor.

Asocierea Straco Group-Comnord, care a fost declarată câştigătoare, a oferit al doilea cel mai mic preț, de 91,55 milioane de lei.

Rezultatul licitației a fost contestat atunci de italienii de la Astaldi, care au oferit un preț de 99,77 milioane de lei, şi de către firma Drumuri si Poduri Gheorgheni, controlată de Căşuneanu prin Pa&Co International, care a oferit un preț de 96,79 milioane de lei.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis în urma contestațiilor reevaluarea ofertei câştigătoare şi pe cea a firmei lui Căşuneanu.

Şi în urma reevaluărilor, Compania de Drumuri a desemnat ca ofertă câştigătoare tot pe cea a asocierii Straco-Comnord.

Drumuri şi Poduri Gheorgheni a contestat din nou licitația. Pe lângă firma lui Căşuneanu, a mai depus contestație și Asocierea Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro Spa – Itinera Spa – Expresconstruct Tys SRL – Viadesign, care a oferit un preț de 105,35 milioane de lei.

Oferta lui Căşuneanu, care a construit şi o parte din Autotostrada Bucureşti-Ploieşti, a fost respinsă la licitația pentru Pasajul Domneşti pe motiv că nu ar avea experiență suficientă în realizarea unor astfel de proiecte.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...